Női kosár: Amikor megtudtuk, vérszemet kaptunk – Dombai

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2020.10.26. 11:42
null
Dombai Réka (labdával) 22 pontot szerzett a Szekszárd ellen (Fotó: Tolnai Népújság/Mártonfai Dénes)
A fiatal magyar bedobó, Dombai Réka szerint a hazai edző távolmaradása és az új amerikai center remeklése is kellett a Győr szekszárdi bravúrjához a női kosárlabda NB I szombati játéknapján.

 

– Honnan merítették a magabiztosságot és könnyedséget, amellyel a bajnokesélyes Atomerőmű otthonában 84–78-ra nyertek?
– Azzal kezdeném, hogy két hétig hatósági karanténban voltunk, ami mentálisan nagyon megviselt minket, erős labda- és meccséhségünk is volt – válaszolta a Szekszárd–Győr rangadón 22 pontot és öt lepattanót szerző 18 éves bedobó, aki korát meghazudtolóan érett, minőségi játékkal rukkolt ki. – Aztán amikor megtudtuk, hogy a Szekszárd edzője, Djokics Zseljko nem lehet a csapatával, vérszemet kaptunk, és úgy éreztük, lehet esélyünk nyerni is.

– Mikor tudták meg, hogy a hazaiak trénere nem tudja irányítani az ASE-t?
– Még a buszon ültünk, akkor olvastuk a hírt. Mivel ő nagyon temperamentumos, impulzív edző, úgy éreztük, most lehet keresnivalónk, nélküle nem lesz ugyanaz az Atom. Persze nem gondoltuk, hogy könnyű lesz, mert nálunk is hiányzott négy játékos, ennek ellenére mindannyian azt reméltük, hogy jó és lendületes játékkal elbizonytalaníthatjuk a Szekszárdot.

– Látszólag bármiféle megfelelési kényszer vagy görcsösség nélkül játszottak – ebben mekkora szerepe volt Iványi Dalma vezetőedzőnek?
– Levette a terhet a vállunkról, kérte, hogy felszabadultan játsszunk, mert semmiféle veszítenivalónk nincsen. Tényleg megfogadtuk a kérést, senki sem izgult, több remek egyéni teljesítményt láthattak tőlünk a nézők, ez volt az alapja, hogy csapatként is jól működtünk.

– A hiányzók miatt szűk rotációval kellett játszaniuk, négyüknek, köztük önnek is, harmincnégy játékpercnél is többet kellett a parketten tölteniük. Nem fáradtak el?
– Tudtuk, hogy most többet kell nyújtani a megszokottnál, viszont menet közben a fáradtságon kívül azt is éreztük, valahogy megnyerhetjük ezt a meccset, ha már ilyen jól játszunk, és érezhetően elbizonytalanodott a hazai csapat. Volt egy holtpont, amikor egy pontra felzárkózott a Szekszárd, de átvészeltük, mert Dalma és az amerikai irányítónk, Brianna Kiesel is megnyugtatott minket, mondván, semmi baj sincs, ne uralkodjon el rajtunk a félelem.

– Az első öt dobása bement, ez mennyire számított a végül huszonkét pontos teljesítményében, amelyet 8/13-as mezőnybeli mutatóval ért el?
– Nekem ez roppant fontos. Ha az első dobásaim jók, olyan lendületbe jövök, hogy abból mindig valami jó sül ki. De ahogy máskor, a társak most is segítettek.

– Amerikai centerük, Beatrice Mompremier ragyogóan mutatkozott be, tíz pontja mellé tizenhét lepattanót szedett. Mit gondol a WNBA-ból érkező csapattársáról?
– Dominált a palánkok alatt, ha egyáltalán nem játszik, vagy nem ilyen jól, akkor nem nyerünk. Nagyszerűen dolgozott, óriási szerepe volt a győzelemben, amihez persze az is kellett, hogy a Szekszárd rossz napot fogjon ki.

– Még csak a harmadik bajnokijukat játszották a koronavírus miatt, de egy bravúrt már elértek ezzel a győzelemmel. Mi várható a folytatásban?
– Nem bízzuk el magunkat, ugyanolyan kitartóan, szerényen dolgozunk tovább, és reméljük, az elhalasztott meccseinket mihamarabb pótoljuk.

MÚLT, JELEN, JÖVŐ
Dombai Réka    2017-ben, 15 évesen mutatkozott be a női élvonalban a Vasas Akadémia játékosaként, azaz a mostani a negyedik idénye. Minden korosztályos válogatottban húzóember volt, a 2018-ban vb-4. U17-es csapatnak és a 2019-ben
Európa-bajnoki ezüstérmes U18-as együttesnek is. A felnőttválogatottba először tavaly áprilisban kapott meghívót Székely Norbert szövetségi kapitánytól, 17 évesen. Az NB I-ben 25 pont az egyéni rekordja, amelyet tavaly januárban az MTK ellen ért el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik