Ne legyen megállás! – Fazekas Zoltán jegyzete

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2017.01.18. 23:46

Alighanem eljött az ideje, hogy a szarkasztikus hangon kételkedők és fanyalgók elhallgassanak. Szerencsére nem sokan tartoznak abba a táborba, amely kétségbe vonja az immár megmásíthatatlan tényt: Dávid Kornél után a magyar férfi kosárlabdasportnak újból van szupersztárja, európai mércével mért klasszisa. A spanyol Baskoniában légióskodó Hanga Ádám ugyanis újabb szintet lépett azzal, hogy az Euroliga csapatainak sportigazgatói a szezon első felének legjobb játékosává választották a posztján. Barokkos túlzás, hogy a szerdai hír Rómeó figyelmét is elterelné Júliáról, ám a voksolás eredménye igenis kiemelten fontos lehet a 27 éves játékos karrierjében. Hanga szerződése egyébként a nyáron lejár jelenlegi klubjával, és a Barcelona már tavaly nyáron ostromot indított a megszerzéséért, ám a közismerten csökönyös baszkok visszaverték a rohamot.

Hanga Ádám mögött rendkívül sok munka van: az Albacompban tűnt ki, olyannyira, hogy az ötszörös NBA-bajnok San Antonio Spurs 2011-ben megszerezte a játékjogát; a Manresában még izgalmas tehetség volt; jelenlegi csapatában évről évre előrelépett, most pedig a kontinens egyik legkeresettebb férfi kosárlabdázója.

Ez nem véletlen. Tudatosan és logikusan építette fel karrierjét, s ahogy a flaszteren mondják, tehetsége mellett megvolt a magához való esze is, no meg a hozzá közel állók – menedzser, feleség, nagymama – is jó tanácsokkal látták el. Nem rövid távon, távlatban gondolkodott, súlyos sérülései után sem veszítette el hitét, s noha többen suttogták a fülébe, hogy már régen az NBA-ben lenne a helye, vagy, hogy váltson csapatot, mert neki több dobáskísérlet jár, mint amennyi a Baskoniában jut, ő türelmesen várt és hétről hétre bizonyított. Nem hisztizett, ha csak négyszer célozhatta meg a gyűrűt egy meccsen, viszont ha úgy jött ki a lépés, dobott egy híján húsz pontot vagy lekapott tíz lepattanót Európa legnívósabb sorozatában, az Euroligában.

Nincs megállás – nyilatkozza Hanga az elitliga elismerése kapcsán, mi pedig bízunk benne, hogy nem is lesz, s az immár kétgyermekes édesapa akár Texasba, akár Barcelonába költözik a nyáron, továbbra is felfelé ível már eddig is csodás karrierje.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik