NBA: újabb legendával lett szegényebb a liga, Kevin Garnett is visszavonult

Vágólapra másolva!
2016.09.24. 16:53
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) elmúlt húsz évének egyik legemblematikusabb figurája, Kevin Garnett bejelentette a visszavonulását. A minden bizonnyal Hall of Fame-be kerülő játékos Kobe Bryant és Tim Duncan után a harmadik legenda, aki idén fejezi be a pályafutását.
embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd
embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

Garnettet 1995-ben, 19 évesen az ötödik helyen draftolta a Minnesota Timberwolves, ezzel ő lett az NBA történetének első játékosa, aki a középiskola után egyből a profik között szerepelhetett. Ez a lépés azért is nagyon jelentős, mert később az ő példáját követte Kobe Bryant, Jermaine O'Neal vagy LeBron James is.

A 211 centi magas, ám kezdetben roppant vékony erőcsatár már az első éveiben letette névjegyét a „nagyok" között, 1997-ben beválogatták az All-Star-gálára – melyen összesen tizenötször szerepelt –, és gyakorlatilag egyből csapata vezére lett.

2004-ben egyénileg és együttesével is remek szezont produkált a „Big Ticket" becenévre hallgató kosaras, hiszen a Timberwolvesszal a főcsoportdöntőig jutott, és ő lett az szezon legértékesebb játékosa (MVP).

Tizenkét Minnesotában töltött szezon után – melyben egyénileg a liga egyik legjobbja volt, de csapatával nem tudott igazán nagy eredményt elérni – nagy port kavart átigazolásával, amikor 2007-ben Bostonban összeállt Paul Pierce-szel és a szintén odaigazoló Ray Allennel, megalakítva ezzel a liga első „nagy hármasát". A nagyágyúk érkezésével hamar feljavult a Celtics, és már abban az évben megnyerték a bajnokságot. Garnették 2010-ben ismét közel kerültek a végső sikerhez, akkor azonban a 2008-as áldozat, a Los Angeles Lakers diadalmaskodott a döntőben.

2013-ban egy újabb nagy csapat kialakításának reményében Pierce-szel együtt a Brooklyn Netshez igazolt, ez a gárda azonban már meg sem közelítette a bostoniak eredményeit, így 2015-ben Garnett „haza" igazolt, hogy újra együtt dolgozhasson mentorával, Flip Saunders vezetőedzővel. A Wolvesnál töltött második időszakában már inkább mentorként, s nem sztárként számított rá a vezetőség, hiszen olyan építkezésbe kezdett az együttes, melyben rengeteg tehetséges fiatal alkotta a gerincét. Az előző szezonban Garnett csapattársa volt Andrew Wiggins, Zach LaVine és Karl-Anthony Towns is, akik mindannyian abban az évben születtek, amikor KG a ligába került.

A májusban negyvenedik életévét betöltő legenda pályafutásának befejezésében komoly szerepe lehetett annak, hogy szeretett edzője, Saunders 2015 októberében elhunyt, gyakorlatilag azóta kérdéses volt, hogy meddig játszik Garnett.

A pálya mindkét oldalán vezérként szereplő kosaras 2008-ban az év legjobb védőjátékosa volt. Kareem-Abdul Jabbar és Karl Malone után ő lett az NBA történetében a harmadik, aki elérte a 25 000 pontot, 10 000 lepattanót és az 5000 gólpasszt. Egyike annak az öt játékosnak, aki pályafutása alatt legalább 50 000 percet a pályán töltött.

Kevin Garnett a visszavonulását egy videóval jelentette be, melyben nem túl bőbeszédű, de mindenkinek megköszöni a támogatást.

To be continued...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik