NBA: Isaiah Thomas karrier- és franchise-rekorddal büntetett

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.12.31. 08:51
null
Amikor minden bejön: Isaiah Thomasnak emlékezetes meccse volt
Isaiah Thomas, a Boston Celtics irányítója 29 pontos negyedik negyeddel és 52 pontos karriercsúccsal vezette sikerre csapatát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezzel Larry Bird egyik rekordját adta át a múltnak. 140 pontot szórt a tartalékos Clippersnek a Houston, megvan Kevin Durant első tripla duplája GSW-mezben, győzött a Philly, a New Orleans és a Minnesota, ismét bukott a Bulls és a Pistons, míg a Spurs valamint a Wizards nem hibázott.

Boston Celtics–Miami Heat 117–114

Isaiah Thomas csúcsokat döntöget. Egészen elképesztő estét produkált a Boston irányítója, aki már az első három negyed során sem játszott rosszul, de extrát sem hozott - beszórt ugyan 23 pontot, de nem adott gólpasszt és rajta kívül csak Al Horford volt veszélyes a Miami gyűrűjére. A záró etapban aztán már nem kérdezett: egymaga bevert 29 pontot (!) ebben a negyedben, amellyel megdöntötte Larry Bird franchise-rekordját az egy negyedben szerzett pontokat tekintve, csak ebben a periódusban elsüllyesztett hat triplát és végül 52 egységgel zárt - amivel mellesleg tovább javította másfél hete felállított karriercsúcsát. Bődületes teljesítményét (15/26 mezőnyből, 9/13 tripla, 13/13 büntető) felállva tapsolta a teljes bostoni közönség és a hajrában már zúgott az „MVP! MVP!" is.

Így is közel állt a Heat. Thomas félelmetes estéje ellenére az utolsó pillanatokig partiban volt a Goran Dragic-ot nélkülöző Miami, nagyon élt Josh Richardson (19 pont, 6 pattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk), a padról pedig 55 pontot szórt be Ellington és a két Johnson. A negyedik negyedben is vezettek még hat ponttal a vendégek, ám Thomasszal nem tudtak mit kezdeni, 104-104 után szinte minden támadást Tyler Johnson vállalt el, ami nem bizonyult igazán hatékony fegyvernek - az utolsó percben már csak futottak az eredmény után, de a Celtics nem hibázott a büntetővonalról. A floridaiak így újabb fájó vereséget szenvedtek el, ami után elmondhatják, hogy nem játszottak rosszul, de a szoros végjátékot nem tudták megnyerni.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 52/27, Horford 21/9, Crowder 9/9
A Heat legjobb dobói: J. Johnson 22/12, Richardson 19/6, T. Johnson 19/3

Golden State Warriors–Dallas Mavericks 108–99

Nem szakadt meg a Warriors. Nem erőltette meg magát túlzottan a listavezető, de az első negyedben Steph Curry, a másodikban inkább Kevin Durant, a harmadikban pedig Klay Thompson villogott és végül különösebb gond nélkül hozták a találkozót. A záró etapban jelentősen kozmetikázott az eredményen a Dallas, de a hazai győzelem nem forgott veszélyben - érdekesség, hogy Curry a tízpontos első negyede után csak egy kosarat szerzett, a harmadik játékrész legelején. Kevin Durant egyébként megszerezte első tripla dupláját (19 pont, 11 pattanó, 10 gólpassz) Warriors-mezben, Steve Kerr csapata pedig 2015 után a 2016-os naptári évet is 72–12-es mérleggel zárta – ez az NBA történetének legjobb mutatója két évet figyelembe véve.

Semmi meglepő. Nem tudott bravúrt végrehajtani a Mavs, nagyjából az történt, amire számítottunk - az ex-Warrior Bogut nélkül tartották magukat az első negyedben, majd elszaladt a meccsel a GSW. Harrison Barnes 25 pontot szórt volt csapata ellen, Dirk Nowitzki már 23 percet tölthetett parketten, Seth Curry pedig huzamosabb ideig vívott egy-egyben testvérével szemben és nem maradt alul - nagyjából ezek emelhetők ki a vendégeknél pozitívumként.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 29/15, Durant 19/6, St. Curry 14/9
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 25/9, Matthews 14/6, Nowitzki 11, Williams 11/3, Se. Curry 11/3

Indiana Pacers–Chicago Bulls 111–101

Ez most jobban nézett ki. Négy vereség után győzött újra a Pacers és a karriercsúcsot jelentő 17 gólpasszt kiosztó Jeff Teague szerint most megvolt az eddig hiányzó energia – ezúttal sokkal inkább csapatként játszottak, mint az utóbbi időben. A gárda élére a 32 pontos Paul George állt és már a meccs elején meglógtak, 7/7-tel kezdtek mezőnyből és a nagyszünetben tíz pont felett járt az előnyük – az egy félidő alatt dobott 62 pont szezoncsúcsot jelent számukra. A fordulás után aztán kissé leeresztetek és a hajrában utolérte őket a Bulls, de ekkor megint jött George, egymaga beszórt 11 pontot a negyedik negyedben, közte több clutch kosárral, ráadásul mellette Thaddeus Young is be-betalált, ez pedig elégnek bizonyult a sikerhez.

Most a védekezés hiányzott. Hátul képtelen volt megállítani ellenfelét a Bulls, Jimmy Butler is arról beszélt, hogy a hazaiak rendre be tudták fejezni támadásaikat - külön kiemelte George teljesítményét, aki szerinte extrát játszott. Valóban, 97–97 után tíz támadásból hétszer pontot tudott szerezni az Indiana, ebben pedig elég sok volt a büntető, nem igazán ért oda Fred Hoiberg csapata - emellett csak 41.7 százalékkal dobott mezőnyből a társaság, ráadásul Rajon Rondo annyira pocsék volt, hogy mindössze 11 percet töltött pályán. Ezzel továbbra is 50 százalék alatt áll a Chicago és a hírek szerint Hoiberg alatt inog a kispad...

A Pacers legjobb dobói: George 32/9, Young 17, Turner 15
A Bulls legjobb dobói: Butler 25, Wade 20/3, Felicio 12, Carter-Williams 12/3

Washington Wizards–Brooklyn Nets 118–95

Nem hiányzott Beal. A dobóhátvéd sérülés miatt nem léphetett pályára, de volt, aki pótolja az ő tűzerejét: a padról beszálló Trey Burke 27 ponttal, közte 5/5 triplával jelezte, hogy lehet rá számítani. Burke az első hét dobását elsüllyesztette, a nagyszünetben már húsz pontnál járt, mellette John Wall (19 pont, 14 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Marcin Gortat (19 pont, 13 pattanó, 8/13 mezőnyből) is hozta magát, így pedig tulajdonképpen egy félidő alatt eldőlt a meccs – a különbség már ekkor közelítette a húsz egységet. A fővárosiak végül 56.6 százalékkal zártak mezőnyből, 50 százalékkal a triplavonalon túlról és sorozatban nyolcadik hazai mérkőzésüket nyerték meg - összességében az utóbbi kilenc meccsükből hetet behúztak és már 50 százalékon, a keleti hatodik (!) helyen állnak.

Kenny Atkinson magára vállalta. A Nets trénere szerint úgy tűnt, hogy nem készültek fel jól erre a mérkőzésre és játszhattak volna jobban is, így vállalja a felelősséget - összességében az utóbbi nyolc találkozójukból hetedszer kaptak ki. Nagy meglepetés persze nem történt, ez a keret nagyjából erre elég (főleg Lin nélkül), de pozitívumként érdemes kiemelni az újonc LeVert játékát, aki először jutott tíz pont fölé és remekül védekezett a periméteren – Atkinson szerint bárkire rá lehet tenni és jó munkát fog végezni.

A Wizards legjobb dobói: Burke 27/15, Wall 19/3, Gortat 19
A Nets legjobb dobói: Booker 16/9, Hollis-Jefferson 16, Bogdanovic 12/6, LeVert 12/6

New Orleans Pelicans–New York Knicks 104–92

Megint nagyot játszott a Pelicans. Ezúttal is remekül működött a hazaiak játéka, folyamatosan tudtak rohanni és az alacsony szerkezetnek köszönhetően viszonylag nagy területük is volt – a 23 pontos, 18 pattanós Davis mellett szinte minden hátvéd hozzátette a magáét. A második negyedben ugyan jött egy kisebb hullámvölgy, de a fordulás után futottak egy 13–0-s etapot és ismét megléptek, ezt az előnyt pedig már beosztották a végéig – ezúttal is nagyon hatékonyan védekeztek és a leindításból szerzett harminc pont sokat jelentett ezen az estén. Egyre szebben süt a nap New Orleansban, úgy fest, hogy a gárda valóban megtalálta, amit keresett és sorozatban negyedik győzelmét aratta, amely jelenleg holtversenyben a leghosszabb sikerszéria ligaszerte.

Három sztár meg a többiek. Ezúttal szinte kizárólag a Rose-Anthony-Porzingis trióban bíztak a vendégek, ami azt jelentette, hogy a 93 mezőnykísérletből 63-at ők vállaltak el - csakhogy ebből mindössze 67 pontot tudtak kihozni, egyáltalán nem dolgoztak hatékonyan. Mivel rajtuk kívül más gyakorlatilag veszélytelen volt a gyűrűre és helyzeteket sem igazán teremtettek másnak (hárman együtt hét gólpassz), törvényszerű volt a gyenge támadójáték, csak 37.6 százalékkal dobtak mezőnyből, mindössze 7/23 triplájuk akadt be, illetve az elrontott támadásokból rendre leindította őket a Pelicans. Jeff Hornacek legénysége így zsinórban harmadszor kapott ki és lecsúszott a keleti hetedik helyre.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 23, Evans 16/6, Moore 12/6, Hield 12/6, Holiday 12
A Knicks legjobb dobói:
Anthony 26/3, Porzingis 21, Rose 20/3

Houston Rockets–Los Angeles Clippers 140–116

Riversék nem bírták. A második negyedben előbb Austin Rivers üvöltött egy sort a bírókkal, akik ezt természetesen kiállítással jutalmazták, majd az ezt követő időkérésnél Doc is elkövette ugyanezt, hasonló eredménnyel. Ekkor éppen 14 ponttal vezetett a Houston és nem volt kérdés, hogy melyik a (sokkal) jobb csapat, hiszen Blake Griffin mellett ezúttal is hiányzott Chris Paul – a különbség később 25 egység is volt már. Mégis visszajött a meccsbe a vendég együttes, Raymond Felton kihasználta a lehetőséget egyes poszton és igyekezett bizonyítani, vezérletével hat pontra közelített a Los Angeles, de itt ismét sebességet váltott a Houston és végül alaposan megszórta tartalékos riválisát – Jordanék így sorozatban ötödször kaptak ki.

Már simán harmadik a Rockets. Ezzel a győzelemmel 3.5 meccsre növelte előnyét a texasi alakulat a Clippers előtt, a többiek pedig még távolabb vannak, míg a Spurs csak kettővel előzi meg Hardenéket – a gárda egyébként sorozatban harmadszor érte el a 120 pontos határt. A kispad hihetetlen hatékonysággal szállt be, Harrell karriercsúcsot jelentő 29 pontot rámolt be 30 perc alatt, míg Eric Gordon 4/5 triplát tett hozzá 24 játékperce során – a magasember +38-as és a hátvéd +41-es +/- mutatója azért elég beszédes... Illik még kiemelni James Hardent, aki sorozatban harmadszor érte el a 30 pontot és idei hetedik tripla-dupláját jegyezte (30 pont, 10/15 mezőnyből, 13 lepattanó, 10 gólpassz, 5 labdaszerzés), méghozzá úgy, hogy különösebben nem erőltette meg magát.

A Rockets legjobb dobói: Harden 30/6, Harrell 29, Gordon 19/12
A Clippers legjobb dobói: Felton 26/12, Jordan 20, Speights 15/6

Minnesota Timberwolves–Milwaukee Bucks 116–99

A Minnesota volt az energikusabb. Két ígéretes, borzasztóan atletikus fiatal csapat találkozott és kettejük csatájából ezúttal a hazaiak jöttek ki jobban. A Wolves jól megfogta a Bucks leindításait, 55.8 százalékkal dobott mezőnyből, bevert 13/25 triplát és kiosztott harminc gólpasszt, főleg a kinti tűzerő volt az, ami extrának számít esetükben – parádésan működött a támadójáték és ezúttal hátul is megtették, amit kellett. Mindenki villogott, akinek kellett, Wiggins 31 ponttal, Towns idei 23. dupla-duplájával, a LaVine-Muhammad páros pedig tíz triplával vette ki a részét a sikerből és a 13 egységgel megnyert első negyedet követően végig kézben tudták tartani az összecsapást.

Hátul tehetetlen volt a Bucks. Elöl elvégezte a feladatát a vendégcsapat, Giannis Antetkounmpo (25 pont, 11/14 mezőnyből, 7 pattanó, 5 gólpassz) vezérletével 54.5százalékkal dobtak és 8/18 triplát is elsüllyesztettek, de képtelenek voltak megállítani a Minnesota rohamait. Csak a cserék ellen tudtak valamennyire úrrá lenni a helyzeten, egyébként rendre elcsúsztak védekezésben, lemaradtak a dobókról, így pedig hiába tettek bármit a túloldalon, nem tudták megfordítani a találkozót – Jabari Parker szerint ha jók akarnak lenni, az ilyen meccseket egyértelműen hozniuk kell. Hozzá kell tenni, hogy Matthew Dellavedova egy sérülés miatt hiányzott és az újonc Brogdon kezdett, bár utóbbit Jason Kidd méltatta, mondván Joel Embid mellett ő a legjobb rookie idén.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 31, LaVine 24/18, Muhammad 22/12
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 25, Parker 20/6, Beasley 12

Atlanta Hawks–Detroit Pistons 105–98

Működött az Atlanta. A hazaiak védekezésben gyakorlatilag folyamatosan egyedül hagyták a festékben Dwight Howardot, aki parádés munkát végzett és a Pistons csak 16/35 dobást értékesített innen – erről a területről 46-32-re nyert a Hawks. Három negyeden keresztül tökéletesen levédekezték a vendégeket, a záró etapban ez már kevésbé működött, de Paul Millsap, valamint a padról szezoncsúccsal beszálló Kyle Korver vezérletével megőrizték előnyüket és fontos győzelmet arattak - a második negyedtől kezdve végig ők jártak előrébb, igaz, lezárni csak a végén tudták az összecsapást. Sorozatban második sikerével a keleti ötödik helyen áll Mike Bundeholzer csapata, minden gondjuk, hullámvölgyük ellenére nem reménytelen a helyzet számukra.

Már csak 12. a Pistons. Továbbra sem találja a kiutat Van Gundy együttese, az elmúlt nyolc meccsből csak egyet tudott megnyerni és már csak a 12. helyen áll Keleten - ugyan nagyon kiegyenlített a konferencia, ha nem javulnak fel gyorsan, elúszhat számukra a rájátszás. Marcus Morris ezúttal nem léphetett pályára és hiába játszott ismét remekül Leuer, a 18 eladott labda nem nagyon fért bele - ráadásul a tréner szerint nagyon sok teret engedtek Kyle Korvernek, amit szintén nem tehettek volna meg. Korver egyébként azt mondta erről, hogy a Detroit védekezéséből adódtak az ő jó helyzetei, nem ő játszott extrát, egyszerűen a vendégek felfogása kedvezett neki - meg is büntette ezért Reggie Jacksonékat.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 26/3, Korver 22/9, Schröder 17/6
A Pistons legjobb dobói: Leuer 22/6, Jackson 20/6, Drummond 15

San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 110–94

Megint gyengén rajtolt, de győzött a Spurs. Ahogy az előző találkozón, úgy ezúttal is lassan, körülményesen kezdett a San Antonio, már az első negyedben tízpontos hátrányba került, amely a másodikban tovább nőtt - 14 labdát adtak el Parkerék és védekezésben is rendre elcsúsztak. A fordulás után azonban megint megváltozott a képlet, a cserék (Ginobili, Mills, Simmons főleg) és a hat triplát elsüllyesztő Danny Green megnyomták a vészcsengőt és a második félidőben 21 pontot vertek ellenfelükre a texasiak - Kawhi Leonard nem játszott, LaMarcus Aldridge csak nyolc egységet szerzett, de végül így is nyert Popovich csapata. A záró etapban már végig kontrollálták a játékot és így sorozatban negyedszer, az utóbbi 15 meccsből pedig 13. alkalommal arattak győzelmet.

Nagyon figyeltek Aldridge-re. Folyamatosan szívták az ex-portlandi erőcsatár vérét a vendégek, azok után, hogy az előző két meccsen kereken hatvan pontot rámolt be, ezúttal összesen három (!) mezőnykísérlettel zárt. Ezzel azonban megnyílt a lehetőség a periméteren, a második félidőben már nem tudott olyan agresszív lenni és annyi labdát szerezni a Blazers, mint amennyt az elsőben, támadásban pedig CJ McCollum nagyon egyedül maradt Damian Lillard hiányában - újabb vereséget szenvedtek Plumlee-ék, a végeredményt tekintve ráadásul simát...

A Spurs legjobb dobói: Simmons 19/6, Green 18/18, Parker 18/3
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 29/3, Harkless 12/6, Crabbe 11/3

Denver Nuggets–Philadelphia 76ers 122–124

Most végigcsinálta a Sixers. Utolsó állomásához érkezett négymeccses idegenbeli túráján a Philly és az eddigi három mérkőzését rendre elveszítette, méghozzá a negyedik negyedben - most azonban nem omlottak össze a találkozó végén. Ugyan négy perccel a vége előtt még kilenc ponttal vezettek és 49 másodperccel az órán már kiegyenlített a Denver, de összekapták magukat a vendégek: Joel Embiid beszórt 3/4 büntetőt, közben blokkolta Jokics dobását, majd négy másodperccel a vége előtt még kétszer betalált a vonalról. Az ő clutch játékai és egyébként is remek estéje (23 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) győzelmet jelentettek a Sixers számára, ugyan Jokics még büntetőzhetett és a szándékosan elrontott harmadik után megszerezte a támadópattanót Harris, bedobni már nem tudta, ezzel idén harmadszor nyert idegenben a Philadelphia.

Fájó vereség. A Philly-t otthon mindenki számára kötelező legyőzni, főleg egy playoffért hajtó csapat számára – egy győzelemmel visszaszerezte volna nyugati nyolcadik helyét a Denver. Támadásban nem is működtek rosszul, Jokics és Mudiay is nagyszerűen játszott, összesen heten érték el a tízpontos határt, de képtelenek voltak lelassítani a 16 triplát dobó Philly-t, az utolsó percben pedig nagyjából két játékon múlt a sikerük - kikaptak, kedd hajnalban a Golden State-hez látogatnak.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 25, Mudiay 22/9, Harris 17/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 23/3, Ilyasova 23/15, Covington 19/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Chicago Bulls 111–101
Washington Wizards–Brooklyn Nets 118–95
Boston Celtics–Miami Heat 117–114
Atlanta Hawks–Detroit Pistons 105–98
Houston Rockets–Los Angeles Clippers 140–116
Minnesota Timberwolves–Milwaukee Bucks 116–99
New Orleans Pelicans–New York Knicks 104–92
San Antonio Spurs–Portland TrailBlazers 110–94
Denver Nuggets–Philadelphia 76ers 122–124
Golden State Warriors–Dallas Mavericks 108–99

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik