nemzetisport.hu 2017.06.23 08:49 Frissítve: 2017.06.23 16:29

NBA: Fultz az 1/1-es; a Ball-cirkusz LA-ben kötött ki

Magyar idő szerint péntek hajnalban megtartották a holtszezon legfontosabb eseményét, a draftot. A 2017-es játékosbörze első két választása nem okozott túl nagy meglepetést, az este pedig talán nem is az újoncok, hanem egy szupersztár elcserélése miatt volt hangos.

 

A drafton elkelt boldog játékosok (nba.com)

 
Ahogy az általában lenni szokott, a draftot megelőző hetekben már lehetett sejteni, hogy elsőként a Washington Egyetem irányítója, Markelle Fultz, vagy a UCLA sztárja, Lonzo Ball találhat csapatot. A nagy eseményhez közeledve aztán már nyílt titokká vált, hogy az 1/1-ért a Boston Celticsszel cserélő Philadelphia az előbbi mellett teszi le a voksát –  a 76ers nem is okozott meglepetést.

A 19 éves tehetséget az amerikai szakírók már most NBA-kész játékosnak tartják, apróbb hiányosságai persze neki is vannak, de általános vélekedés szerint All-Star szintű játékosról van szó. Az éveken keresztül lesajnált Philly mára a liga egyik legizgalmasabb csapata lett, hiszen az előző évek játékosbörzéjén megszerzett Joel Embiid, Dario Saric, Ben Simmons (bár még ő sem lépett pályára az NBA-ben) trió remek játékostársat kapott.

A Los Angeles Lakers D'Angelo Russel elcserélésével egyértelművé tette, hogy irányítót fog választani, így a második húzás jogával a draft másik nagy nevét vitte el – a 198 centis Lonzo Ball lesz az újjáépülő aranysárga-lilák egyese. Ball képességeivel nem volt problémája a csapatoknak, ám az utóbbi hónapokban olyan kampányt folytatott a 20 éves játékos édesapja, hogy az akár el is ijeszthette volna őket. LaVar Ball többek között kijelentette, hogy Michael Jordant megverné egy egyben, a három fiának – Lonzo két öccse még középiskolás – egymilliárd dolláros cipőszerződést szeretne, és úgy általánosságban szentül hiszi, hogy a fiainál nem láttak még jobb kosárlabdázót a Földön. Fultzhoz hasonlóan egyébként Ball is készen áll fizikailag az NBA-re, játékosként tehát valószínűleg nem lőtt mellé a Lakers, de Los Angelesben mindig nagyok az elvárások, nagy a médiafigyelem, amit csak tovább tetőzhet Ball papa viselkedése.

A Boston Celtics kisebb meglepetést okozott: előbb azzal, hogy nem cserélte el 3. picket, majd azzal, hogy azt a kiscsatárt választotta ki Jayson Tatum személyében, akinek a posztján előzetesen talán volt jobb is. Például a negyedik helyen elkelt, ezzel Phoenixbe került Josh Jackson – a Kansas játékosáért óriási volt a kereslet, több csapat is megpróbált érte feljebb cserélni.

Jimmy Butler Minnesotában
 A Chicago Bulls is az újjáépülés mellett tette le a voksát, hiszen elcserélte legjobb játékosát, Jimmy Butlert. A Timberwolves trénere, Tom Thibodeau már ezt megelőzően is szerette volna a keretben látni korábbi játékosát,most pedig létrejött az egyezség: Butler mellett a 16. választási jog került Minnesotába, ahonnan ellenértékként Zach Lavine, Kriss Dunn és az idei draft 7. pickje ment Chicagóba.

A Sacramento is irányítót húzott, az ötödik helyen De'Aron Fox talált csapatot, hatodikként Jonathan Isaac kelt el. Hetedikként egy európai szupertehetséget, az Arizona Egyetemen pallérozódó finn, Lauri Markkannent húzta a Minnesota, de nem magának, hanem egy csere keretein belül a Chicago Bullsnak.

A New York Knicks kapcsán is hallani lehetett cserepletykákat, ám Phil Jacksonék (egyelőre) nem léptek semmit, így a nyolcadik helyen kiválasztották a francia Frank Ntilikinát.

A 9. egy újabb irányító, Dennis Smith lett, a 10. helyen pedig a Portlandbe cserélt Zach Collins kelt el.

Az első kör kiválasztottjai (NBA Twitter)

Az idei draft teljes sorrendjét ide kattintva tekintheti meg!

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.18 23:22:42

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

NS-VÉLEMÉNY. Mint egy igazi vezér és versenyló, a derbi napján futott nagyot.

2018.02.13 08:19:42

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

A Barcától nem megy senki sem a nemzeti együttesekbe, ez eddig is így volt, ezután is így lesz.

2017.12.30 09:55:25

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC

Medgyessy a legjobb • Svitek a nagy búcsúzó, Krivacsevics és Székely a két nagy visszatérő.

2017.12.29 09:51:47

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, GYŐRI FERENC

Vovjoda Dávid az év legjobbja, Lóránt Péteré az év kosara, a ZTE-bronz az év meglepetése.