HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.06.23 08:49 Frissítve: 2017.06.23 16:29

NBA: Fultz az 1/1-es; a Ball-cirkusz LA-ben kötött ki

Magyar idő szerint péntek hajnalban megtartották a holtszezon legfontosabb eseményét, a draftot. A 2017-es játékosbörze első két választása nem okozott túl nagy meglepetést, az este pedig talán nem is az újoncok, hanem egy szupersztár elcserélése miatt volt hangos.

HIRDETÉS

 

A drafton elkelt boldog játékosok (nba.com)

 
Ahogy az általában lenni szokott, a draftot megelőző hetekben már lehetett sejteni, hogy elsőként a Washington Egyetem irányítója, Markelle Fultz, vagy a UCLA sztárja, Lonzo Ball találhat csapatot. A nagy eseményhez közeledve aztán már nyílt titokká vált, hogy az 1/1-ért a Boston Celticsszel cserélő Philadelphia az előbbi mellett teszi le a voksát –  a 76ers nem is okozott meglepetést.

A 19 éves tehetséget az amerikai szakírók már most NBA-kész játékosnak tartják, apróbb hiányosságai persze neki is vannak, de általános vélekedés szerint All-Star szintű játékosról van szó. Az éveken keresztül lesajnált Philly mára a liga egyik legizgalmasabb csapata lett, hiszen az előző évek játékosbörzéjén megszerzett Joel Embiid, Dario Saric, Ben Simmons (bár még ő sem lépett pályára az NBA-ben) trió remek játékostársat kapott.

A Los Angeles Lakers D'Angelo Russel elcserélésével egyértelművé tette, hogy irányítót fog választani, így a második húzás jogával a draft másik nagy nevét vitte el – a 198 centis Lonzo Ball lesz az újjáépülő aranysárga-lilák egyese. Ball képességeivel nem volt problémája a csapatoknak, ám az utóbbi hónapokban olyan kampányt folytatott a 20 éves játékos édesapja, hogy az akár el is ijeszthette volna őket. LaVar Ball többek között kijelentette, hogy Michael Jordant megverné egy egyben, a három fiának – Lonzo két öccse még középiskolás – egymilliárd dolláros cipőszerződést szeretne, és úgy általánosságban szentül hiszi, hogy a fiainál nem láttak még jobb kosárlabdázót a Földön. Fultzhoz hasonlóan egyébként Ball is készen áll fizikailag az NBA-re, játékosként tehát valószínűleg nem lőtt mellé a Lakers, de Los Angelesben mindig nagyok az elvárások, nagy a médiafigyelem, amit csak tovább tetőzhet Ball papa viselkedése.

A Boston Celtics kisebb meglepetést okozott: előbb azzal, hogy nem cserélte el 3. picket, majd azzal, hogy azt a kiscsatárt választotta ki Jayson Tatum személyében, akinek a posztján előzetesen talán volt jobb is. Például a negyedik helyen elkelt, ezzel Phoenixbe került Josh Jackson – a Kansas játékosáért óriási volt a kereslet, több csapat is megpróbált érte feljebb cserélni.

Jimmy Butler Minnesotában
 A Chicago Bulls is az újjáépülés mellett tette le a voksát, hiszen elcserélte legjobb játékosát, Jimmy Butlert. A Timberwolves trénere, Tom Thibodeau már ezt megelőzően is szerette volna a keretben látni korábbi játékosát,most pedig létrejött az egyezség: Butler mellett a 16. választási jog került Minnesotába, ahonnan ellenértékként Zach Lavine, Kriss Dunn és az idei draft 7. pickje ment Chicagóba.

A Sacramento is irányítót húzott, az ötödik helyen De'Aron Fox talált csapatot, hatodikként Jonathan Isaac kelt el. Hetedikként egy európai szupertehetséget, az Arizona Egyetemen pallérozódó finn, Lauri Markkannent húzta a Minnesota, de nem magának, hanem egy csere keretein belül a Chicago Bullsnak.

A New York Knicks kapcsán is hallani lehetett cserepletykákat, ám Phil Jacksonék (egyelőre) nem léptek semmit, így a nyolcadik helyen kiválasztották a francia Frank Ntilikinát.

A 9. egy újabb irányító, Dennis Smith lett, a 10. helyen pedig a Portlandbe cserélt Zach Collins kelt el.

Az első kör kiválasztottjai (NBA Twitter)

Az idei draft teljes sorrendjét ide kattintva tekintheti meg!

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.20 00:01:00

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Az is nagyon fontos lenne, hogy legjobbjaink esetenként kilépjenek saját kereteink közül, elindulhatnának világot látni, belekóstolni nívósabb bajnokságok légkörébe.

2018.05.19 10:55:59

Kosárlabda NÉMETH ANDREA

„Azt hittem, tudom, hol van a teljesítőképességem határa, de Roberto Íniguez jobban tudta.”

2018.05.17 00:01:39

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A budapesti rothadás nem tegnap indult.

2018.04.24 22:28:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Fültanúja voltam annak, amikor a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) egyik munkatársa azt mondta a rendezvény sajtófőnökének a soproni Euroliga négyes döntő utáni partin: imádja Magyarországot, az itteni események megszervezésével soha sincs probléma, honfitársaink szorgalmasak, figyelnek az apró részletekre, és remek vendéglátók.

2018.04.22 11:57:34

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, MIHÁLYI ANDRÁS (összefoglaló), MOLNÁR KRISZTIÁN (közvetítés)

A magyar csapat történelmi ezüstérmet szerzett Európa legrangosabb sorozatában.

HIRDETÉS
HIRDETÉS