Kosárlabda: O'Neal hihetetlen tripla duplája a Sport Tv-n

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.07.21. 15:27
null
A fiatal Shaquille O’Neal (jobbra) nem csak hatalmas termetével nyűgözte le a ligát (Fotó: AFP)
Újabb fantasztikus egyéni teljesítmény szemtanúi lehetnek, akik kedd este vagy szerda délelőtt megnézik a Sport Televízió műsorán az Orlando Magic NBA-csapat behemótjának 15 blokkos tripla dupláját 1993-ból.

Fiatal franchise-ként az észak-amerikai profi kosárlabda-ligába 1989-ben betoppanó Orlando Magic felemelkedéséhez nagy mértékben hozzájárult az 1992-es játékosbörzén elsőként kiválasztott Shaquille O'Neal, továbbá az 1993-as drafton a Golden State Warriorsszal Chris Webberért elcserélt Anfernee Hardaway. A klub 1994-ben története során először jutott be az NBA rájátszásába, aztán 1995-ben már nagydöntőt játszhatott, amelyet elveszített a Houston Rockets ellen – hasonlóképpen az 1996-os konferencia-döntőhöz, akkor a Chicago Bulls bizonyult jobbnak.

Az Év Újonca-díj megszerzése után O'Neal 1994-ben az All Star-gálára is meghívást kapott, ami nem csoda, hiszen 29.3 pontos mérkőzésenkénti átlagával dominálta a ligát, míg Brian Hill másodedzőből előlépve remekül gardírozta a tehetséges alakulatot. A playoff első körében aztán kiütközött az Indiana Pacers nagyobb rutinja, a rivális kihasználta, hogy az első számú sztár, O'Neal nem érzi magát komfortosan a büntetővonalon.

No de az odáig vezető úton több bravúros mérkőzés is fűződött a nagyszerű behemót nevéhez, a leghihetetlenebb elszenvedő alanya a New Jersey Nets volt 1993. november 20-án. A Magic 87–85-re győzött idegenben az alapszakaszbeli találkozón, „Shaq” pályafutása során először és utoljára jutott el legalább húsz pontig, ugyanennyi lepattanóig és tíz blokkig. Összesen 24 pontot, 28 lepattanót és 15 blokkot termelt, mindezt 21 évesen. A blokkok száma csak kettővel maradt el az NBA rekordjától, amit 1973-ban állított fel a Los Angeles Lakersben szereplő Elmore Smith.

„Azt hiszem, jól játszottam – mondta a több trükkjét Hakeem Olajuwontól elleső Shaquille O'Neal a találkozót és karrierje első tripla dupláját követően, s elképzelését meg tudjuk erősíteni. – Nehéz feladat városról városra járni, az egyik helyen alig öt fok van, a másikon több mint huszonöt, de neked mindenképp játszanod kell. Néha nagyszerűen megy, néha meg úgy, mintha még mindig az egyetemi ligában szerepelnék. Tudtam, hogy nagyjából hét vagy nyolc blokkom van, de azt nem is sejtettem, hogy tizenöt. Ha kikapunk, a teljesítményem semmit sem ért volna.”

Később még csak tíz blokkot sem ért el soha a jelenleg 48 esztendős magasember, aki egyébként épp New Jersey államban, Newark városában született. Ennek örömére nagyjából hetven fős családi (nagynénik, nagybácsik és unokatestvérek) és baráti kontingens látogatott ki az összecsapásra, amelyen élete egyik legemlékezetesebb produkcióját tette le a parkettre. O'Neal teljesítménye a Nets csillagát, Derrick Colemant is lenyűgözte, aki bokasérülése után az oldalvonalon kívülről csodálta az ellenfelet. A mérkőzést kedden este 18 órától a Sport 2-n, míg szerda délelőtt 11 órától a Sport 1-n nézhetik meg az érdeklődők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik