nemzetisport.hu 2018.04.12 16:32 Frissítve: 2018.04.12 17:37

Kosárlabda: kirúgták a pontkirályt, mert túl magas

Noha a kosárlabda általában a jól megtermett emberek sportága, úgy tűnik, nem mindenhol előny, ha túl magasra nőtt valaki. Dél-Koreában például éppen emiatt rúgnak ki játékosokat, többek között az előző szezon pontkirályát, David Simont is.

 

A világ számos kosárlabda-bajnokságában korlátozzák valamilyen módon a külföldi játékosok számát. Hazánkban úgy szól a szabály, hogy a 12-es keretbe legalább hét magyar kosarast kell benevezni (tehát maximálisan öt légiós a megengedett), máshol az Európai Unión kívülről érkezők számát kötik meg.

Nincs ez másképp a dél-koreai profi ligában sem, csakhogy ott még a magasság alapján is korlátoznak.

A KBL következő szezonjától a két megengedett légiós közül az egyikük nem lehet magasabb két méternél, míg a másikuknak 186 cm alatt kell lennie. A hazai játékosokra nem vonatkozik a szabály, így például a 221 cm magas Ha Szung Dzsin továbbra is játszhat.

Az új szabály áldozatául esett az amerikai David Simon. A 206 centiméter magas kosaras 2010-től öt idényt húzott le a dél-koreai bajnokságban, és a napokban záruló szezonban 25.68 pontot átlagolt, amivel pontkirály lett. Hasonlóan járt a 203 centis Charles Rhodes és az öt centivel magasabb Rod Benson is.

Szó se róla, David Simont nehezen védekezték le az ellenfelei:

„Nem tartoztam a legmagasabb játékosok közé, sőt, még a csapatomban sem én voltam a legnagyobb – mondta Simon a BBC-nek. – Egyszerűen nem értem az egészet.”

A liga elnökének van magyarázata, igaz, nem túl ésszerű. A sportvezető azt szeretné, hogy a hazai játékosok gyorsak és ügyesek legyenek, ezzel kevésbé a magasságra helyeződne a hangsúly. Az elnök szerint gyorsabb lesz így a játék, emiatt remélhetőleg újra megszeretik a szurkolók a bajnokságot – a négy évvel ezelőtti 4372-es átlagnézőszám az előző szezonra 2796-ra esett vissza, és a televíziós nézettségi adatokban is kimutatható a csökkenés.

Más kérdés, hogy a szurkolók petíciót nyújtottak be az új szabály eltörlése érdekében, ugyanis szerintük az komolytalanná teszi majd a bajnokságot. 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.19 23:14:03

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A VOLT Fesztivál, a Tündérfesztivál, a Soproni Ünnepi Hetek, a Soproni Szüret és a Soproni Advent a város védjegyei.

2018.03.26 10:35:58

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC

Búcsú ide vagy oda, mindhárman továbbra is a nemzeti csapat rendelkezésére állnak.

2018.03.24 23:37:53

Kosárlabda CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Szurkolónak szánt egyfajta ajándék, amellyel egy csapat, egy város, egy ország honorálja az év közben befektetett érzelmi energiát, anyagi áldozatot, amely nélkül a sport mérhetetlenül sokat veszítene a varázsából.

2018.03.15 23:43:22

Kosárlabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Megilletődöttségről, félszről szó sem lehet.