Kosárlabda: Hatalmas mentális erőt mutattunk! – Hanga Ádám

Vágólapra másolva!
2022.06.08. 21:14
null
Hanga Ádámék bejutottak a bajnoki döntőbe (Fotó: AFP)
A királyi gárda magyar válogatott hátvédje reméli, a bajnoki döntőben ők örülhetnek majd, és bízik benne, hogy hamarosan segíthet nekik szívinfarktuson átesett edzőjük.

 

Öt nulla eddig a mérlegük az ACB-liga playoffjában, számítottak ennyire stabil teljesítményre?
– Mivel a spanyol bajnokság az Euroliga után a második legerősebb küzdelemsorozat Európában, tudtuk, hogy rendkívül erős csapatokkal találkozunk – felelte a Nemzeti Sportnak Hanga Ádám, a Real Madrid magyar válogatott hátvédje, aki csapatával bejutott a spanyol bajnokság döntőjébe. – A Manresa történelemkönyvekbe illő idényt produkált, döntőt játszott a Bajnokok Ligájában, ott a Tenerifétől kapott ki, és nagyon stabil játékot mutatott a rájátszásig. Mindkét meccsen domináltunk, kettő nullával jutottunk az elődöntőbe, ahol a Baskonia, egy nagyon kellemetlen és veszélyes ellenfél várt ránk, amelyet nagyon gyors játék jellemez, rengeteg külső dobással dolgozik. Az alapszakaszban kiharcoltuk a pályaelőnyt, majd otthon megnyertük az első két meccset annak ellenére, hogy útközben rengeteg játékost elveszítettünk, és olyan formációban álltunk fel, amilyenben az egész idényben soha. Az Euroligában a Maccabi ellen tapasztaltuk, miután kettő nullával mentünk Tel-Avivba, hogy ha a harmadik meccs elején koncentrált, kemény védekezéssel, kontrollált támadójátékkal rukkolunk ki, és kiharcolunk egy kis előnyt, az ellenfél valamilyen szinten feladja a küzdelmet. Nagyon büszke vagyok az újabb győzelemre, kemény napokon mentünk keresztül, vasárnap szívinfarktust kapott az edzőnk, sok sérülés sújtott minket, de hatalmas mentális erőt mutattunk. Az évad összes lehetséges döntőjébe bejutottunk, remélem, a bajnokságban mi örülhetünk.

Hanga Ádám elképesztően játszott!

Hanga Ádám óriási formában játszott a spanyol bajnokság elődöntőjében, és 18 ponttal a Real Madrid Basket legeredményesebb játékosaként vezette győzelemre csapatát!

Íme, a legjobb pillanatai!

Hanga Ádám

Posted by Nemzeti Sport Online on Sunday, June 5, 2022

 

Milyen állapotban van Pablo Laso mester?
– Hála istennek a körülményekhez képest jól van, kedden reggel a katéteres beavatkozás után elhagyhatta a kórházat. Amellett, hogy életmódváltásra biztatták az orvosok, minden rendben van vele, ha a döntőre nem is kaphatjuk vissza, az edzéseken biztos fel tud készíteni minket. Ilyenkor sok minden átértékelődik, érezzük, hogy az egészség és a család a legfontosabb, a többi másodlagos. Szerencsére Pablo a kisebb ijedtség után tovább éli az életét, akár a munkáját is folytathatja – a keddi nap legjobb híre az volt, hogy otthon rehabilitálódhat.

Egyaránt 18 pontot szerzett a legutóbbi két mérkőzésen. A sérülések miatt jut önnek nagyobb szerep támadásban?
– Így van, sokkal több a helyzetem, az elzárás-leválások után többször dobhatok rá, és ha sikerrel járok, több pontot is szerzek. Sergio Llull hiányában megpróbáltam kicsit előrelépni, többet vállalni, és akciókat kreálni támadásban. Örülök, hogy újabb finálét játszhatunk, jó lenne trófeával a birtokunkban menni nyaralni!

Az elvesztett Euroliga-döntőt sikerült lezárni, vagy néha előkerül témaként?
– Profiként le kellett zárnunk, mert három napra rá kezdődött a spanyol bajnoki rájátszás. Nyilván ugyanúgy fáj, kedden jött ki egy Tőrös Bazska által készített videó, nem volt jó érzés visszanézni, amikor arról beszélek, mekkora tűz ég bennem, hogy megszerezzem életem első Euroliga-győzelmét. Nem állt meg az élet, nehéz elfogadni a történteket, de a sportban az a szép, hogy máris ott állunk az újabb lehetőség kapuja előtt, és lehet javítani.

Nagyon jól tartja magát a Badalona, a szerda késő esti mérkőzés előtt egy egyre állt a Barcával. Kit vár ellenfélül a döntőben?
– A Barcát, annak ellenére, hogy kétszer játszik idegenben. Nagy dolgot vitt eddig véghez a Badalona, de nagyon nehéz háromszor legyőzni a Barcelonát – ne legyen igazam! Meglátjuk, mi lesz, mi foglalkozunk saját magunkkal, örülök, hogy van egy hetünk felkészülni, bízunk benne, hogy visszakapjuk a sérültjeinket és Pablo is tud segíteni nekünk.

Mit szól hozzá, hogy Maronka Zsombor szerephez jut a bajnokság ilyen fontos fázisában is?
– Minden meccsét nézem, tényleg óriási, hogy egy ifjú magyar srác ennyire magasra juthat! Ha nem is játszik, együtt él a mérkőzésekkel, szurkol, óriási élményekkel gazdagodik és sok tapasztalatot szerez. Aztán szépen-lassan kiharcolja a helyét a csapatban, rendkívül jó helyen van Badalonában, elképesztő munka folyik ott, ráadásul támaszkodnak az ő rendszerükben képzett fiatalokra. Tiszta szívemből szurkolok neki!

Mikor kezdődik a finálé, hány nap pihenőt kaptak a stábtól?
– Szerdán pihenhettünk, reggel fél ötkor értünk haza busszal. Úgy tudom, ha a másik elődöntő négymeccses lesz, akkor hétfőn, ha öt, szerdán kezdjük a döntőt. Némi regeneráció után a finálé kerül fókuszba, de azt érzem, már most is készen állunk a kezdésre.

Inspirálja önöket, hogy a Real Madrid labdarúgócsapata Bajnokok Ligáját nyert, míg a klub fanatikus drukkere, Rafael Nadal a 22. Grand Slam-trófeáját?
– Szép lett volna, ha mi is megnyerjük az Euroligát, így elmondhattuk volna, Madrid a sport fellegvára. Nagyon szurkoltunk a focistáknak, hatalmas meccseket éltünk át a csapattal egész idényben. A BL-döntő előtt épp Manresában játszottunk, aztán visszafelé a vonaton próbáltuk követni az eseményeket. Nadal eredménye is fantasztikus, ráadásul óriási Real-szurkoló – most már rajtunk a sor!

Szeptemberben Európa-bajnokság vár a magyar válogatottra, hatalmas nevekkel találkozhatnak majd a pályán. Néha eszébe jut, mekkora élmény lesz a kölni torna?
– Persze! Nekem az a szerencsém, hogy hétről hétre óriási sztárok ellen játszhatok az Euroligában, tehát én inkább arra várok, hogy a saját csapattársaimmal, akikkel az elmúlt években nem tudtam együtt harcolni, felidézzük az emlékeket, és természetesen jó Európa-bajnokságot éljünk át. Nyomás nem lesz rajtunk, senki sem vár Eb-győzelmet tőlünk, de küzdünk majd tisztességgel a végletekig. Nagyon várom a közös munkát, ám előtte még van egy-két dolgom...

FONTOS VOLT NEKIK, HOGY NYERJENEK
Pablo Laso kényszerű hiányában a Baskonia otthonában 85–77-re nyerő Real Madridot Chus Mateo segédedző irányította – munkájával semmi probléma nem volt, a királyi gárda jó teljesítménnyel rukkolt ki kedd késő este.
„Nem volt újdonság Chus beugrása, decemberben, amikor Pablo a koronavírussal küzdött, két és fél hétig irányított minket és remekelt a csapat
– idézte fel 2021 végét Hanga Ádám. – A CSZKA Moszkvát szinte juniorcsapattal győztük le itthon az Euroligában. Rendkívül profi mentalitással dolgozik ilyen helyzetekben az együttes, mindenki teszi a dolgát, ráadásul a stábnak is nagyon fontos volt, hogy megnyerjük a vitóriai mérkőzést. Chus és Pablo 11 éve dolgoznak közösen, minden nap több órát töltenek együtt, barátok, és szinte csak a kosárlabda jár az eszükben.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik