Kosárlabda: Hangáék és Lóránték is kikaptak

Vágólapra másolva!
2015.01.25. 22:17
Hanga Ádám (Avellino) és Lóránt Péter (Pesaro) csapata is vereséget szenvedett az olasz kosárlabda-élvonalban vasárnap.

Hanga Ádám kezdőként kapott lehetőséget, 37 percet tölthetett parketten – ez idő alatt 11/3 pontot (5/12 mezőnyből, 1/4 tripla) ért el, de leszedett mellé 7 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt is. Szerzett ugyanakkor három labdát, kiharcolt két faultot és kiosztott egy blokkot is, a negatív oldalra három eladott labda és két beütött személyi hiba került. A Veneziánál remekelt Peric, aki 28 pontjával vezette győzelemre a hazaiakat. Hanga Ádám kezdőként kapott lehetőséget, 37 percet tölthetett parketten – ez idő alatt 11/3 pontot (5/12 mezőnyből, 1/4 tripla) ért el, de leszedett mellé 7 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt is. Szerzett ugyanakkor három labdát, kiharcolt két faultot és kiosztott egy blokkot is, a negatív oldalra három eladott labda és két beütött személyi hiba került. A Veneziánál remekelt Peric, aki 28 pontjával vezette győzelemre a hazaiakat.

Kisebb meglepetésre Phil Goss mégis ott volt a hazaiak közt a két csapat bemutatásakor, így Ádámék, még ha csak csereként is állt végül be, de nem úszták meg a velenceiek legjobbjának játékát. Végig rendkívül kiegyensúlyozott küzdelmet és játékot élvezhetett a népes velencei publikum. Ahogy a találkozó alakulása, úgy a színvonal is hullámzó volt, ám az izgalmak mindenért kárpótolhatták még a semleges nézőket is. Hanga Ádám Avellinója igazi rangadót vívott egy jelenlegi olasz élcsapattal, végig, idegenben is egyenrangú ellenfélként. Éljátékosunk újfent rendkívüli sokoldalúságával tűnt ki, bizonyítva, nem véletlenül tartják a Serie A egyik legjobb „all-around” játékosának.

A lagunarik a horvát Hrvoje Peric klasszis játékán kívül annak is köszönhetik, hogy újra le tudták győzni dél-olasz riválisukat, hogy az Avellino magas játékosai (Harper és Anosike), formán kívül kosaraztak, így hiába nyújtott ezúttal egy kiegészítő játékosuk (Cavaliero) extrát, két alapemberük betlijét már nem tudták a többiek ellensúlyozni. Vereségével az Avellino a Sassarit legyőző Bologna mögé, a kilencedik helyre csúszott vissza.

Lóránt Péter korai faultproblémái (már az első negyed közepére 2 beütött hibánál járt) ellenére is nagyon sok játékidőt kapott (30 percet tölthetett a parketten), bemutatkozó teljesítményére nem lehetett panasz: 12 ponttal (1/3 a duplákból, 2/6 a triplavonalon túlról, 4/6 a büntetővonalról) 7 lepattanóval (4 védő, 3 támadó), 3 kiharcolt faulttal, míg a negatív oldalon 2 eladott labdával és 4 beütött faulttal zárta a mérkőzést. Csapatával óriásit küzdött egy erősebb és esélyesebb ellenfél ellen, és hiába voltak már 20 pont hátrányban is, egy pillanatig nem adták fel, ám végül meg kellett, hogy hajoljanak a nagyobb tudás előtt.

Bár Laquinton Ross és az egyik új szerzemény, Chris Wright kosaraival 5–2-vel nyitott a Pesaro, innentől egy jó ideig meg is állt a hazaiak tudománya. A Brindisi eredményes távoli dobásainak köszönhetően lassan, de biztosan húzott el a házigazdáktól, Lóránt triplái ekkor még nem ültek, ellenben az első negyed 6. percére már két hiba állt a neve mellett, le kellett, hogy cserélje őt mestere.

A második játékrészben tovább mélyült a hazaiak „válsága”, a támadójáték dadogott, a védekezésük pedig semmit nem tudott kezdeni Pullen távoli dobásaival, a vajkezű amerikai hol üresen, hol zárásból, hol emberével a nyakán hintette a hármasokat, 5/5-nél járt ekkor a 6.75-ös vonalon túlról. 19-39-nél Lóránt triplája jelentette az első ébresztő jelzést: a Pesaro nem adja fel! Hiába az expesarói Turner vagy Delroy James egyre eredményesebb játéka, egy újabb „Lóri-trojka”, és az egész találkozó folyamán extázisban kosarazó Ross pontzuhataga révén már versenyben volt a Vuelle!

A folytatásban sem változott a játék képe, de az első két negyed hátrányát sziszifuszi feladat volt ledolgozni. Hiába közelítette meg a 3. negyedben 8 pontra ellenfelét a Pesaro, 50-58 után Lórántra már a negyedik faultot fújták rá, így a 27. percben újra le kellett, hogy ültesse őt Riccardo Paolini. A záró negyedet 44–61-el kezdték a felek, úgy tűnt, innen már nincs visszaút, ám Lórántot, hiába volt 4 hibája, már a negyedik negyed elejétől bevetette szakvezetője.

A csapatából egyedül pozitív +/- mutatóval (+5) záró magyar magasember pályára küldésének meg is lett az eredménye, egy őrült utolsó negyedben újra egyre jobban zárkózott fel a Pesaro. 91-96-nál már csak 5 pont volt a két gárda közt, ám ekkor már nagyon kevés idő maradt, nem is sikerült a csoda, de a Pesaro mai küzdőszelleme még sokat érhet a Brindisinél gyengébb ellenfelek ellen.

A találkozó hőse a 37 pontig és 15 lepattanóig jutó Laquinton Ross volt, de nem feledkezhetünk meg az utolsó 10 percben 18 pontot szerző (összesen 26-ig jutott) Chris Wrightról, és persze az eredményesen bemutatkozó Lóránt Péterről sem, Csak így tovább! A mai este kevésbé jó híre, hogy a Caserta óriási csatában 55–54-re legyűrte a Virtus Romát, így már csak két pont hátrányban követi a Pesarót a tabella végén.

KOSÁRLABDA
OLASZORSZÁG, LEGA A
16. FORDULÓ

Venezia–Avellino 79–71
Pesaro–Brindisi 93–101
Armani Milano–Cremona 94–61
Caserta–Virtus Roma 54–53
Pistoia–Capo d’Orlando 94–73
Virtus Bologna–Sassari 80–75

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik