Kosár Eb: Nem mi leszünk a leggyengébbek – Ivkovics

NAGY-PÁL TAMÁSNAGY-PÁL TAMÁS
Vágólapra másolva!
2017.05.02. 14:56
Késve kezdődött a Magyar Kosárlabda-szövetség (MKOSZ) sajtótájékoztatója a MOB tisztújító közgyűlése miatt, mert Szalay Ferenc elnök és Bodnár Péter főtitkár is megvárták a szavazás eredményét, melyet nem kívánták kommentálni. A sajtóesemény témája a női és férfi Európa-bajnokság, melyen hosszú idő után egyszerre mindkét nemben képviseljük magunkat.

Szalay azzal kezdte, hogy elvárják a csapatoktól a legjobb eredményt, vagyis, hogy a parkettát felszaggatva mindent megtegyenek a meccseken a játékosok.

„Ismerve az ellenfeleket nem lesz egyszerű, de látva a selejtezős teljesítményeket, elmondhatjuk, hogy jó szellemű játékosaink vannak. Az Eb-re kijutás nem a véletlen műve, hosszú és szisztematikus munka eredménye. Az utánpótlásban is van annyi erő, hogy a következő évtizedekre is ütőképes férfi és női válogatott álljon rendelkezésünkre. Reméljük, rendszeres résztvevői lehetünk az Eb-knek. Megfelelő körülményeket tudunk biztosítani a szponzorációnak és a TAO-nak köszönhetően.”

Stefan Svitek női kapitány szerint a válogatott szempontjából nem túl optimális, hogy még folyik a bajnoki döntő, mert így kevés lesz a pihenő idő a felkészülés kezdete előtt.

„Székesfehérváron leszünk végig kitűnő környezetben. Ideálisabb helyen nem is lehetnénk. Lejátszunk kilenc felkészülési meccset. Kezdünk a szlovénokkal, utána utazunk Romába, aztán még két-két meccs a horvátok és a szlovákok ellen. A lányok nagyon várják már a felkészülést is. Élvezni is fogják, sok kosárlabda, sok játék szerepel a programban. Tavaly nyáron is hasonló volt a program és úgy tűnik, jó terv volt. Egy Eb-n már nincs gyenge gárda. A spanyolok olimpiai döntőben játszottak: gyorsak, atletikusak. A csehek otthon biztosan erősek, honosítottak egy amerikai centert. Nagyon jó hangulat lesz a jégkorongcsarnokban, ahol játszunk, sok nézővel. Utolsó meccsünk az ukránok ellen, akik extra jó selejtezőt játszottak, minden meccsüket megnyerték, Belgrádban legyőzték a szerbeket is. Nem lesz egyszerű, de jól felkészülünk.”

Sztojan Ivkovics férfi kapitány azzal kezdte, hogy amikor négy évvel ezelőtt átvette a csapatot, még csupán a negyedik kalapból várhatta a selejtező sorsolását.

„Azóta volt egy selejtező, épphogy lemaradtunk az Eb-ről, legutóbb már kijutottunk. Összesen már 18 meccsen voltam kapitány, ebből 14-et megnyertünk. Bízom benne, hogy tovább tudunk fejlődni. Következő célunk, hogy kijussunk a vb-re is. A kolozsvári Eb-n maximumot kell adnunk. Romániában leszünk, ami nagyon motivál minket. Ott él sok magyar ember, akiket boldoggá szeretnénk tenni. Ennek a bő keretnek már tagjai olyan fiatal játékosok, akik a következő generációt jelentik, vagyis már az Eb utánra is gondolunk. Minket és a románokat tartanak a leggyengébbnek a csoportban. Én nem így látom. Mi nem kirándulni megyünk, hanem harcolni. Magasra kell tennünk a mércét, hogy elérhessünk valamit. A horvát és a spanyol keretnek tíz-tizenkét olyan szintű játékosa van, mint nálunk Hanga Ádám.”

Bodnár fontos szabályokat ismertet a jegyvásárlással kapcsolatban. Az MKOSZ nagyszámú jegyet vásárolt a román szövetségtől, melyeket a Ticket Express értékesít. A publikus jegyértékesítés múlt héten kezdődött (korábban csak az MKOSZ tagszervezetein keresztül lehetett igényelni belépőt). Várhatóan május második felében indul a napijegyek értékesítése. Magyar szektorba csak innen lehet jegyet vásárolni. Más módon vásárolt jegyek nem a magyar szektorba szólnak, így az sem biztos, hogy a román biztonsági szolgálat beengedi őket például magyar ruházatban. Stratégiai szempont a határon túli magyarok megszólítása, ezt is a jegyértékesítő partner végzi.

A férfi Európa-bajnokságot augusztus 31. és szeptember 17. között rendezik négy országban, Finnországban, Izraelben, Romániában és Törökországban, míg a női Eb-re Csehországban kerül sor június 16. és 25. között.

Férfi válogatott, felkészülési tornák és mérkőzések:
július 26-28., Kecskemét: Magyarország, Szlovákia, Irán
augusztus 4-5., Maribor: Magyarország, Szlovénia, Csehország
augusztus 11-13., Kazany: Magyarország, Németország, Izland, Oroszország
augusztus 19-20., Székesfehérvár: Magyarország-Izland (két mérkőzés)
augusztus 24-26., Varsó: Magyarország, Anglia, Lengyelország, Irán

A férfi Eb csoportbeosztása:
C-csoport (Kolozsvár): Horvátország, Csehország, Spanyolország, Montenegró, Románia, MAGYARORSZÁG

A férfi kosárlabda Eb menetrendjét ide kattintva találja!

A FÉRFI VÁLOGATOTT KERETE
Kane DeAndre (Sevilla), Ruják András (Sopron), Allen Rosco (Obradoiro), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Wittmann Krisztián (Szolnok), Hanga Ádám (Baskonia), Vojvoda Dávid (Szolnok), Kovács Péter (Falco Szombathely), Tóth Norbert (Falco Szombathely), Tóth Ádám (Szolnok), Golomán György (UCLA - Kaliforniai Egyetem), Ferencz Csaba (Körmend), Csorvási Milán (Körmend), Perl Zoltán (Treviso), Eilingsfeld János (Szolnok), Váradi Benedek (Falco Szombathely)


Női válogatott, felkészülési tornák és mérkőzések:
május 18-19., Székesfehérvár: Magyarország-Szlovénia (két mérkőzés)
május 26-28., Róma: Magyarország, Belgium, Olaszország, Oroszország
június 2-3., Székesfehérvár: Magyarország-Horvátország (két mérkőzés)
június 9-10., Székesfehérvár: Magyarország-Szlovákia (két mérkőzés)

A női Eb csoportbeosztása:

A-csoport (Hradec Kralové): MAGYARORSZÁG, Ukrajna, Csehország, Spanyolország

A női kosárlabda Eb menetrendjét ide kattintva találja!

A NŐI VÁLOGATOTT KERETE

Dénesné Fegyverneky Zsófia (Sopron), Raksányi Krisztina (PEAC Pécs), Licskai Zsófia (PEAC Pécs), Simon Zsófia (Győr), Nagy Dóra (ZTE), Katona Szidónia (Cegléd), Varga Zsófia (Győr), Medgyessy Dóra (Cegléd), Vandersloot Courtney (Yakin Dogu Üniversiti – Törökország), Krivacevic Tijana (Gime Universiti – Törökország), Nagy-Bujdosó Nóra (Cegléd), Szamosi Amadea (University of Duquesne – Egyesült Államok), Horváth Bernadett (DVTK), Dubei Debóra (Sopron), Határ Bernadett (Sopron), Zele Dorina (PEAC Pécs)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik