Kosár Eb: alacsony elvárás, akciós jegyek – így állnak a románok

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2017.08.28. 11:58
null
Még az összes kolozsvári mérkőzésre kaphatók jegyek
Csütörtökön megkezdődik a férfi kosárlabda Európa-bajnokság, melynek kolozsvári csoportjában a magyar válogatott is szerepel. A helyieket nem hozta túlzottan lázba a kontinensviadal, már az „egyet fizetsz, kettőt kapsz" akcióval próbálkoznak a szervezők. Mindennek tetejébe a románok honosításra váró irányítója sem kapta meg az állampolgárságot, így egyetlen győzelemre is csekély esélye van a házigazdának. Lássuk, hogyan várják Kolozsváron a tornát!


Négy hónapos szünet után a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C-csoportjának szeptember elsején rajtoló mérkőzéseivel térhet vissza a sport az új kolozsvári sportcsarnokba. Az alig három éve átadott létesítmény ugyanis az áprilisi torna Eb után alapos bővítésen esett át, az eredetileg 7200 férőhelyes épületet a FIBA elvárásai szerint 10 ezer néző befogadására kellett alkalmassá tenni.

A kolozsvári sport-, és főleg kosárlabda-rajongók számára a munkálatok korai megkezdése óriási csalódás volt, mert az U-BT férfiegyüttese ezáltal pont a rájátszásra kényszerült visszatérni a 2800 férőhelyes Horia Demian csarnokba, így rengetegen lemaradtak a klub ötödik bajnoki címéhez vezető menetelésről. Annak viszont örülhetnek, hogy az Eb-re nem csupán átmeneti megoldásokkal pótolták a hiányzó ülőhelyeket, hanem a torna után is megmarad a most kiépített kapacitás.

Miközben a rendezés előkészületei nyugodtan zajlanak, a román csapat szakvezetőségének nem csak az augusztusi kánikula miatt főhet a feje. Mivel Románia legutóbb harminc éve, 1987-ben vett részt az Európa-bajnokságon, a játékosok nagy részének csupán minimális nemzetközi rutinja van – nem véletlen, hogy a keret tagjainak többsége a légiósok által dominált hazai bajnokságban szerepel.

Marcel Tenter szövetségi kapitány a minőéghiány miatt a felkészülés második felében radikális fiatalítás mellett döntött, négy embert (Emanuel Cate, Kuti Nándor, Bogdan Nicolescu és Radu Virna) is beválogatott az U20-as Európa-bajnokság B-divízióját megnyerő ificsapatból – és közülük hárman a végső 12-es keretbe is bekerültek.

Jegyzett külföldi ligában – a Real Madrid akadémiáján nevelkedett, kölcsönjátékosként Sevillában már a spanyol élvonalban is bemutatkozó Caţe mellett – csak két felnőtt román kosaras fordult meg a közelmúltban, akik egyaránt az észak-amerikai egyetemi ligában (NCAA) pallérozódtak: Vlad Moldoveanu az olasz, francia és lengyel bajnokság után a következő szezonban a török élvonalban szerepel, miután Kolozsvárról a Büyükcekmecéhez igazolt, míg Alexandru Olah az előző idényben a belga Mons-Hainaut centere volt.

Giordan Watson (jobbra) nem kapta meg a román állampolgárságot
Giordan Watson (jobbra) nem kapta meg a román állampolgárságot

Mindketten magas posztokon játszanak, ahol jóval erősebb a felhozatal, mint a hátvédeknél – nem véletlenül próbált amerikai irányítót honosítani a román szövetség. Ám hiába vett részt Giordan Watson a tavaly nyári és az idei felkészülési meccsek többségén is, a Le Mans Sarthe-tól éppen Kolozsvárra igazoló játékos nem kapta meg az állampolgárságot, és a válogatott legutóbbi, rigai tornájára már el sem utazott.

Románia felkészülési mérkőzései
Észtország–Románia 87–55
Portugália–Románia 65–56
Románia–Tunézia 67–56 és 71–79
Románia–Izrael 73–83 és 81–85
Görögország–Románia 106–48
Ukrajna–Románia 91–57
Litvánia–Románia 97–64
Lettország–Románia 98–68

Romániában nem túl gyakori a sportolók honosítása, ám pont a szerdai kormányülésen jelentették be egy macedón röplabdázó (Filip Deszpotovszki) és két brazil futsalos (Sávio Valadares Pereira de Mendonca és Felipe Pinto Viana de Oliveira) „románná válását". A házigazda így honosított kosaras nélkül, és csupán egyetlen vérbeli irányítóval (Catalin Petrisor) vág neki az Eb-nek, aki az előző idényben átlagosan 9 percet játszott és 1.4 pontot szerzett nagyváradi klubjában.

A felkészülési mérkőzések eredményei pedig tovább fokozták a szurkolók pesszimizmusát, hiszen tízből egyszer sikerült csak nyerni (Tunézia ellen Kolozsváron), miközben más Eb-résztvevők közül csak Izraellel sikerült szoros meccseket játszani, azt is hazai pályán, Bukarestben. A mélypont a görögöktől elszenvedett 58 pontos kudarc volt.

Több ezer magyar várható a helyszínre
A Magyar Kosárlabda-szövetség ugyan nem tudott pontos választ adni arra a kérdésünkre, hogy ez idáig mennyi jegy kelt el, de több ezer magyar szurkoló láthatja Kolozsváron a mérkőzéseket és még a helyszínen is lehet jegyeket kapni. A házigazdák elleni mérkőzésre nagy valószínűséggel megtelik az 1500 fős magyar szektor. A nem magyar érdekeltségű meccsekre kisebb a kereslet, ez leginkább a bajnoki mérkőzésekhez képest magas jegyáraknak tudható be. A szövetség képviselője elmondta, az a legfontosabb, hogy a magyar válogatott a lehető legnagyobb támogatást kapja, ezzel pedig az eddigi adatok szerint nem lesz baj.


Továbbjutást nem is emleget senki a szövetség és a válogatott részéről, hivatalos célkitűzést sem fogalmaztak meg eddig a nemzeti együttes számára, de egy győzelemmel – amit a magyarok vagy a csehek ellen tartanak elérhetőnek – már alighanem elégedettek lennének. Addig pedig mindenki arról beszél, hogy már a rendezéssel elért részvétel is milyen szép siker és milyen nagyszerű csapatokat sikerült Kolozsvárra hozni.

A minimális elvárások a jegyvásárlási kedven is megmutatkoznak, mind a 15 kolozsvári csoportmérkőzésre lehet még belépőket vásárolni, beleértve a legnagyobb érdeklődéssel várt román–spanyol és román–magyar összecsapást is. Pedig a szövetség és a helyi szponzorok már az „egyet fizetsz, kettőt kapsz” típusú akciókat is beindították az elmúlt hetekben.

A román férfi kosárlabda-válogatott kerete
Név
Poszt
Életkor
Magasság (cm)
Klub
Rares Andrei Mandache
hátvéd
30
187
CSM Oradea
Catalin Petrisor
hátvéd
25
184
Phoenix Galati
Octavian Popa Calota
hátvéd
33
189
BC Timisoara
Kuti Nándor
hátvéd-bedobó
20
196 U-BT Cluj
Bogdan Nicolescu
bedobó
20
199
CSM Oradea
Radu Paliciuc
bedobó
29
200
CSU Sibiu
Vlad Moldoveanu
erőcsatár
29
206
Büyükçekmece
Titus Nicoara
erőcsatár
29
204
BCM Piteşti
Török Rolland
erőcsatár
27
203
U-BT Cluj
Alex Olah
center
24
212
U-BT Cluj
Catalin Baciu
center
29
214
Steaua
Emanuel Cate
center
20
207
Prat Juventud


Az Európa-bajnokság csoportbeosztását és menetrendjét ide kattintva találja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik