FAZEKAS ZOLTÁN 2017.05.18 14:03 Frissítve: 2017.05.18 14:14

Hanga Ádám szeme előtt egyelőre csak a bajnoki cím lebeg

Előbb az Euroliga legjobb védőjének választották, majd bekerült az ACB-liga alapszakaszának legjobb ötösébe – Hanga Ádám páratlanul remek szezonja szombattól a spanyol rájátszásban folytatódik a Baskoniával.

Hanga Ádám (8) védekezése elsőrangú Európában, amire büszke is a magyar klasszis (Fotó: MTI)

 

– Ugyan az a frissebb hír, hogy a spanyol bajnokság alapszakaszának legjobb ötösébe választották, mégis először ahhoz gratulálunk, hogy az Euroliga legjobb védője lett! Mit jelent ez önnek?
– Köszönöm, ezért az elismerésért tényleg rengeteget dolgoztam, dolgozom az egész szezonban – felelte a Nemzeti Sportnak Hanga Ádám, a spanyol Saski Baskonia 28 éves magyar válogatott hátvédje. – Nagyon kellemes érzés, boldog is vagyok, sok meló van benne, büszke is vagyok rá.

Hopp, egy sapka!


– Mégis mennyire? Hiszen ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ön Európa legjobb védőjátékosa, ugyanis az Euroliga a legnívósabb versenysorozat a kontinensen.
– Számomra ez azért is különleges, mert néhány éve még közepes vagy gyenge védőnek mondtak, az atletikusságot és a kreativitást tartották az erősségemnek. Most már tartanak tőlem az ellenfelek, ami jó érzés.

– Feltételezzük, ez tudatos és szisztematikus munka eredménye. Mikor kezdett a védekezésére fókuszálni?
– Amikor Spanyolországba kerültem. Akkor ugyanis azzal szembesültem, nem elég jól támadni, ahhoz, hogy pályán legyek, kőkeményen védekeznem kell.

– Mit gondol arról, hogy ön lett az Euroliga egyetlen olyan játékosa, aki nem center- vagy magasbedobóposzton szerepelve húsznál is több blokkot jegyzett?
– A védekezés akarat kérdése. A csapattársak is tudják, ha van lehetőségem, akkor besegítek, elmegyek mindenért, s amikor az ellenfél támad, minden idegszálammal arra koncentrálok, hogyan akadályozzuk meg a riválist a pontszerzésben.

Nagyszerűen játszott a Milan ellen– Néhány nappal később a spanyol bajnokság alapszakaszának legjobb ötösébe is bekerült – a realos Sergio Llull, az Estudiantesben játszó Edwin Jackson, a valenciás Bojan Dubljevics és az Andorra centere, Giorgi Sermadini mellé. Ez akkor most újabb bizonyíték arra, hogy jól végzi a munkáját?
– Igen, ez is egyfajta megerősítés. Erre a jelölésre azért is vagyok roppant büszke, mert itt nemcsak a játék egyik szegmensét vették alapul, hanem az összteljesítményt. Ez is a célom volt, amikor visszakerültem a Baskoniához, hogy nagyobb hullámvölgyek nélkül kiegyensúlyozott teljesítményt tudjak nyújtani. S persze nem mellesleg eredményesek is legyünk, mert az egyéni elismerés mit sem ér, ha a csapat nem versenyképes.

– Ez a szezon eddig nagyszerűen sikerült önnek, de mit tartogat még a csapatnak?
– A Spanyol Kupában hazai rendezés mellett balszerencsés körülmények közepette elbuktunk a Real Madrid ellen az elődöntőben, az Euroligában pedig nem tudtunk a négy közé kerülni, mert a címvédő CSZKA három szoros meccsen lenullázott minket. Viszont a bajnoki hajránk jól sikerült, az alapszakasz végén feljöttünk a második helyre, ami fantasztikus, hiszen így papíron a döntőig pályaelőnyben lehetünk. Nagyon boldog vagyok az elismerések és díjak miatt, de szeretnék csapatszinten is eredményes lenni. A negyeddöntőben a Gran Canaria ellen kezdünk szombaton, s mivel itt még „csak" két győzelem kell a továbbjutáshoz, észnél kell lennünk.

Még egy prakker– Azért megijedniük nem kell...
– Nem is úgy értem, de már mindenki nagyon fáradt, főleg mentálisan. Hatvanhét meccset játszottunk a szezonban... A legtöbben már mennének haza pihenni, legalábbis ez már sokaknak jár a fejében május közepén. No meg az, hogy van-e már szerződése a következő szezonra, mely klubok keresték, marad-e, és ehhez hasonló gondolatok, amelyek bizony el tudják terelni a figyelmet. Ha megfelelően koncentrálunk, és úgy játszunk, ahogy tudunk, esélyünk lesz az aranyéremért küzdeni.

– Önnek lejár a szerződése, és kis túlzással a fél világ önt akarja szerződtetni. Hol járnak a gondolatai, amikor a következő idényre terelődik a szó?
– Nem foglalkozom mással, csak a rájátszással. Elhatároztam, s tartom is magam ahhoz, hogy elsődleges célom az NBA. Ezen nem változtatok, de nem is gyötrődöm azon, mi lenne, ha... Majd ha vége a szezonnak, akkor erre koncentrálok. Sok csapat érdeklődik irántam Európából is, de nem hagyom a gondolataimat arról elterelni, hogy bajnoki érmet szeretnék a Baskóniával.

Kiváló védekező játékossá vált

A spanyol bajnokság alapszakaszának álomcsapatába is bekerült Hanga Ádám

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.12.30 09:55:25

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC

Medgyessy a legjobb • Svitek a nagy búcsúzó, Krivacsevics és Székely a két nagy visszatérő.

2017.12.29 09:51:47

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, GYŐRI FERENC

Vovjoda Dávid az év legjobbja, Lóránt Péteré az év kosara, a ZTE-bronz az év meglepetése.

2017.12.22 17:08:52

Kosárlabda GYŐRI FERENC

Szabó Eszter első karácsonyára talán még nem kosárlabdát hoz a Jézuska...

2017.12.17 12:22:55

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, DÖMÖTÖR CSABA

„Gyerekként a suliban annyit tudtam, hogy mi Amerikában élünk, aztán ott van Európa..."

2017.12.12 09:58:01

Kosárlabda GYŐRI FERENC

NS-INTERJÚ. Golomán György: Sokat fejlődtem itt, Amerikában az elmúlt három évben.