HIRDETÉS
HIRDETÉS
FAZEKAS ZOLTÁN 2017.05.18 14:03 Frissítve: 2017.05.18 14:14

Hanga Ádám szeme előtt egyelőre csak a bajnoki cím lebeg

Előbb az Euroliga legjobb védőjének választották, majd bekerült az ACB-liga alapszakaszának legjobb ötösébe – Hanga Ádám páratlanul remek szezonja szombattól a spanyol rájátszásban folytatódik a Baskoniával.

HIRDETÉS
Hanga Ádám (8) védekezése elsőrangú Európában, amire büszke is a magyar klasszis (Fotó: MTI)

 

– Ugyan az a frissebb hír, hogy a spanyol bajnokság alapszakaszának legjobb ötösébe választották, mégis először ahhoz gratulálunk, hogy az Euroliga legjobb védője lett! Mit jelent ez önnek?
– Köszönöm, ezért az elismerésért tényleg rengeteget dolgoztam, dolgozom az egész szezonban – felelte a Nemzeti Sportnak Hanga Ádám, a spanyol Saski Baskonia 28 éves magyar válogatott hátvédje. – Nagyon kellemes érzés, boldog is vagyok, sok meló van benne, büszke is vagyok rá.

Hopp, egy sapka!


– Mégis mennyire? Hiszen ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ön Európa legjobb védőjátékosa, ugyanis az Euroliga a legnívósabb versenysorozat a kontinensen.
– Számomra ez azért is különleges, mert néhány éve még közepes vagy gyenge védőnek mondtak, az atletikusságot és a kreativitást tartották az erősségemnek. Most már tartanak tőlem az ellenfelek, ami jó érzés.

– Feltételezzük, ez tudatos és szisztematikus munka eredménye. Mikor kezdett a védekezésére fókuszálni?
– Amikor Spanyolországba kerültem. Akkor ugyanis azzal szembesültem, nem elég jól támadni, ahhoz, hogy pályán legyek, kőkeményen védekeznem kell.

– Mit gondol arról, hogy ön lett az Euroliga egyetlen olyan játékosa, aki nem center- vagy magasbedobóposzton szerepelve húsznál is több blokkot jegyzett?
– A védekezés akarat kérdése. A csapattársak is tudják, ha van lehetőségem, akkor besegítek, elmegyek mindenért, s amikor az ellenfél támad, minden idegszálammal arra koncentrálok, hogyan akadályozzuk meg a riválist a pontszerzésben.

Nagyszerűen játszott a Milan ellen– Néhány nappal később a spanyol bajnokság alapszakaszának legjobb ötösébe is bekerült – a realos Sergio Llull, az Estudiantesben játszó Edwin Jackson, a valenciás Bojan Dubljevics és az Andorra centere, Giorgi Sermadini mellé. Ez akkor most újabb bizonyíték arra, hogy jól végzi a munkáját?
– Igen, ez is egyfajta megerősítés. Erre a jelölésre azért is vagyok roppant büszke, mert itt nemcsak a játék egyik szegmensét vették alapul, hanem az összteljesítményt. Ez is a célom volt, amikor visszakerültem a Baskoniához, hogy nagyobb hullámvölgyek nélkül kiegyensúlyozott teljesítményt tudjak nyújtani. S persze nem mellesleg eredményesek is legyünk, mert az egyéni elismerés mit sem ér, ha a csapat nem versenyképes.

– Ez a szezon eddig nagyszerűen sikerült önnek, de mit tartogat még a csapatnak?
– A Spanyol Kupában hazai rendezés mellett balszerencsés körülmények közepette elbuktunk a Real Madrid ellen az elődöntőben, az Euroligában pedig nem tudtunk a négy közé kerülni, mert a címvédő CSZKA három szoros meccsen lenullázott minket. Viszont a bajnoki hajránk jól sikerült, az alapszakasz végén feljöttünk a második helyre, ami fantasztikus, hiszen így papíron a döntőig pályaelőnyben lehetünk. Nagyon boldog vagyok az elismerések és díjak miatt, de szeretnék csapatszinten is eredményes lenni. A negyeddöntőben a Gran Canaria ellen kezdünk szombaton, s mivel itt még „csak" két győzelem kell a továbbjutáshoz, észnél kell lennünk.

Még egy prakker– Azért megijedniük nem kell...
– Nem is úgy értem, de már mindenki nagyon fáradt, főleg mentálisan. Hatvanhét meccset játszottunk a szezonban... A legtöbben már mennének haza pihenni, legalábbis ez már sokaknak jár a fejében május közepén. No meg az, hogy van-e már szerződése a következő szezonra, mely klubok keresték, marad-e, és ehhez hasonló gondolatok, amelyek bizony el tudják terelni a figyelmet. Ha megfelelően koncentrálunk, és úgy játszunk, ahogy tudunk, esélyünk lesz az aranyéremért küzdeni.

– Önnek lejár a szerződése, és kis túlzással a fél világ önt akarja szerződtetni. Hol járnak a gondolatai, amikor a következő idényre terelődik a szó?
– Nem foglalkozom mással, csak a rájátszással. Elhatároztam, s tartom is magam ahhoz, hogy elsődleges célom az NBA. Ezen nem változtatok, de nem is gyötrődöm azon, mi lenne, ha... Majd ha vége a szezonnak, akkor erre koncentrálok. Sok csapat érdeklődik irántam Európából is, de nem hagyom a gondolataimat arról elterelni, hogy bajnoki érmet szeretnék a Baskóniával.

Kiváló védekező játékossá vált

A spanyol bajnokság alapszakaszának álomcsapatába is bekerült Hanga Ádám

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.19 10:55:59

Kosárlabda NÉMETH ANDREA

„Azt hittem, tudom, hol van a teljesítőképességem határa, de Roberto Íniguez jobban tudta.”

2018.05.17 00:01:39

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A budapesti rothadás nem tegnap indult.

2018.04.24 22:28:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Fültanúja voltam annak, amikor a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) egyik munkatársa azt mondta a rendezvény sajtófőnökének a soproni Euroliga négyes döntő utáni partin: imádja Magyarországot, az itteni események megszervezésével soha sincs probléma, honfitársaink szorgalmasak, figyelnek az apró részletekre, és remek vendéglátók.

2018.04.22 11:57:34

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, MIHÁLYI ANDRÁS (összefoglaló), MOLNÁR KRISZTIÁN (közvetítés)

A magyar csapat történelmi ezüstérmet szerzett Európa legrangosabb sorozatában.

2018.04.22 08:46:09

Kosárlabda GYŐRI FERENC

A 21 éves magyar játékos az a típus, aki lemegy a csarnokba dobni kétszázat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS