Hanga Ádám: „A mentális felkészültség elengedhetetlen”

MOLNÁR DOROTTYA (MINDSET PSZICHOLÓGIA)MOLNÁR DOROTTYA (MINDSET PSZICHOLÓGIA)
Vágólapra másolva!
2016.11.17. 12:53
null
„A sikerhez a legfontosabb, hogy az ember soha ne adja fel.”
Az első magyar kosárlabdázó, akit draftoltak az NBA-be. A spanyol Baskonia csapatkapitánya, meghatározó játékos a spanyol bajnokságban és az Euroligában egyaránt. A magyar kosárlabda-válogatott alapembere. Ő Hanga Ádám, aki a légiós szerepről, az NBA-ről és a sportkultúrák közötti különbségekről is beszélt. A Mindset interjúja.

– Rendkívül sikeres idényt tudhatsz magad mögött: jól szerepeltél a spanyol bajnokságban és az Euroligában is, nyáron pedig sikerült a válogatottal kijutni az Eb-re. Mi a kulcs a sikerhez?
– A profi karrierem egyik legszebb szezonját zártam a 2015–2016-os szezonban: nagyon sok mérkőzést, utazást és megannyi nagy sikert tudhatunk magunk mögött a klubcsapatommal és válogatottal. A sikerhez a legfontosabb, hogy az ember soha ne adja fel. Klisének hangzik, de ez a kulcs! Emellett persze a rengeteg munka elengedhetetlen.

– Nyáron a sajtóban bombaként robbant a hír, hogy Barcelonába igazolsz, találgatások sokasága jelent meg. Nem lehet egyszerű ekkora figyelem középpontjában lenni.
A 2011-es draft óta élénk érdeklődés övez. Ezt fokozta, hogy ahogy léptem előre a Spanyolországban, úgy onnan is egyre többen kerestek, keresnek. Ez profi sport velejárója.

– Az NBA Draft nyomás vagy lehetőség?
Nem érzek semmilyen nyomást, egyértelműen lehetőségnek élem meg. Büszke vagyok rá, hogy minden idők első magyar játékosaként engem drafoltak, de ez nem jelent semmit.

– Mennyire határoz meg, hogy csak pár szezonra látsz előre? A bizonytalanság mellett tudsz előre tervezni?
A profi sportban nem tervez az ember. Én mindig igyekszem még többet dolgozni, még többet kihozni magamból. Csak a következő mérkőzésre koncentrálok.

– Külföldön nem könnyű új életet kezdeni. Ám neked láthatóan nagyon jól sikerült a beilleszkedés, ebben a szezonban csapatkapitánnyá is választottak. Nehéz légiósként belecsöppenni egy csapatba, egy külföldi kultúrába?
– Szerencsére ez nem okozott nekem problémát. Ebben szerepet játszottak a klubok is, akiktől rengeteg segítséget kaptam.

– Éreztetik veled, hogy külföldi vagy? Te magad mennyire érzed magad annak?
Én a teljesítményben és a munkában hiszek. Teljesen mindegy, ki milyen útlevéllel rendelkezik, az számít, hogyan és mennyit dolgozol.

– Mik a leglényegesebb különbségek a spanyol és a magyar élvonal csapatainak működtetésében?Milyen stáb dolgozik a háttérben?
A legfontosabb különbség, hogy a spanyol csapatok jóval nagyobb költségvetéssel dolgoznak, ezáltal több szakembert foglalkoztatnak a kluboknál.

– Nagy jelentősége van nálatok a pszichológiai felkészítésnek?
– A mentális felkészültség elengedhetetlen. Spanyolországban már majdnem minden klubnál dolgozik pszichológus.

– A kinti tapasztalataid alapján milyen lehetőségeket látsz a magyar színvonal emelkedésére?
– Több magyar klubcsapat is kilépett már az európai kupa-porondra, illetve a válogatottal is hosszú idő után újra kint vagyunk az Európa-bajnokságon. Ezek elengedhetetlenek a játékosok fejlődése szempontjából.

– Sok fiatal számára példakép vagy.Mit tanácsolnál nekik?
Hogy ne adják fel, dolgozzanak szorgalmasan, és bízzanak magukban!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik