Gyorsíthatják a kosárlabdát a szabályváltoztatások

Vágólapra másolva!
2014.09.25. 14:21
null
A változások következtében talán vitás esetből is kevesebb lesz (Fotó: Szabó Miklós)
Október elsejétől a magyar bajnokságban is megváltozik néhány szabály, az európai szövetség (FIBA Europe) elfogadta a módosítási terveket, amelyeket idehaza is alkalmazni fognak. A változások nem drasztikusak, de összességében befolyással lehetnek a mérkőzésekre, a taktikára, a játék menetére és a játékosok viselkedésére is.

 

Amint azt Bodnár Pétertől, a honi szövetség főtitkárától, korábbi nemzetközi játékvezetőtől megtudtuk, a FIBA a legnagyobb hatást a támadóidő megrövidülésétől várja. Az új szabály szerint egy mezőnykísérlet vagy az utolsó büntetődobás után, ha a labda érinti a gyűrűt, és azt a támadó együttes kaparintja meg, a támadóidő 14 másodperc lesz, ellentétben az eddigi 24-gyel.

„Sokan várják ettől a módosítástól a játék felgyorsulását, de én nem vagyok biztos benne, hogy hazánkban jelentős változást hoz, hiszen egy rossz dobást követően visszaszerzett labda után eddig is gyorsan jött az újabb kísérlet – vélte Bodnár. – Meccsenként néhány olyan szituáció fordulhat elő, főleg a hajrában, amelynél nagyobb jelentősége lesz a változásnak. Mostantól a gyűrű előtti félkör vonalai a belemenésmentes terület részét képezik, így biztosítva nagyobb védelmet a dobáshoz felugró játékosnak. Ez a változás megkönnyíti a játékvezetők munkáját – hiszen ezeket a helyzeteket nehezebb volt megítélni –, így szerintem kevesebb lesz a bírói hiba.”

Az edzők szempontjából kulcsfontosságú, miként változott az időkérésekre vonatkozó szabályzat: októbertől mindkét csapatnak két időkérése lehet az első, és három a második félidőben, de a negyedik negyed utolsó két percében maximum kétszer kérhetnek időt, még akkor is, ha a harmadikat nem használták fel korábban.

„Egyértelműen az a cél, hogy ne legyen annyira vontatott a hajrá – mondta Bodnár, majd áttért a technikai hibákra vonatkozó módosításra. – A korábbi két büntetődobást enyhítették, és csak egy büntető jár technikaiért, ugyanakkor ha egy játékos két technikait kap, ki kell zárni a játékból. Magyarország emellett abban is igazodott a külföldi versenyrendszerekhez, hogy a technikai hibáért pénzbüntetés – tíz-, húsz- és harmincezer forint – jár majd, amelyet nem a klubnak, hanem a vétkes játékosnak kell befizetnie. A szabály a problémamentesebb játékot segíti elő.”

Technikait kaphat például a gyűrűn sokáig függeszkedő vagy csúnyán beszélő, sokat reklamáló játékos, netán sportszerűtlen hibát elkövetni akaró, de azt megvalósítani nem tudó kosaras.

„A női és férfi élvonalbeli meccseken használható lesz a videobíró, amely rengeteg vitás kérdésben dönthet, ilyenek a verekedések, hogy két- vagy hárompontos kosár esett-e, hogy hányan léptek jogosulatlanul parkettre a kispadról. Az elektromos sípot is bevezetik, amit rengeteget teszteltünk, és rendkívül hasznos lesz: a játékvezetők az oldalukra erősített szerkezettel indítják el az időmérőt, és sípjuk hangjával állítják meg az órát. Meggyőződésünk, hogy így kevesebb lesz a vitás eset.”

KEVESEBB ÓVÁS LESZ?
A játékosok és a nézők mellett sok esetben ezután is a játékvezetőké lehet a főszerep, hiszen mégiscsak nekik kell alkalmazniuk az új szabályokat és az elektromos sípot is.

„Nekünk is meg kell szoknunk a technikai segítséget, de egy idő után automatikussá válik – mondta Pálla Zoltán, az élvonal egyik legfoglalkoztatottabb bírója. – Az elektromos síp egyértelműen hasznos, nagy segítség, hogy mindhárom játékvezető el tudja indítani az időmérőt, sőt úgy be van biztosítva minden, hogy adott esetben a zsűriasztalnál ülő negyedik ember is.”

Ami pedig a szabálymódosításokat illeti, Pálla úgy véli, az újrakezdődő támadóidő lerövidülése nagy hatással lehet a játékra: „Pörgősebb lesz a játék, a módosítás gyorsít a játékmeneten. A csapatok szempontjából persze az időkérések megváltoztatása lehet fontos. Ami pedig a videót illeti, ha minden csarnokban jó lesz a berendezés, és tiszta képet kapunk, csaknem az összes vitás eset azonnal orvosolható, s biztosan kevesebb lesz az óvás.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik