Gyász: elhunyt a kosárlabda és vízilabda közös legendája

Vágólapra másolva!
2011.02.08. 15:41
null
Rubini (elöl) személyében elment az olasz sport <br />egyik nagy alakja (fotó: gazzetta.it)
&Eacute;let&eacute;nek 87. &eacute;v&eacute;ben elhunyt Cesare Rubini, az egyetlen sportol&oacute; a vil&aacute;gon, akit k&eacute;t sport&aacute;g, a kos&aacute;rlabda &eacute;s a v&iacute;zilabda H&iacute;ress&eacute;gek Csarnok&aacute;ba is bev&aacute;lasztottak. Rubini v&iacute;zilabd&aacute;z&oacute;k&eacute;nt 1948-ban olimpiai arany&eacute;rmet nyert Londonban, n&eacute;gy &eacute;vre r&aacute; pedig bronzot Helsinkiben, m&iacute;g az 1946-os sv&aacute;jci kos&aacute;rlabda Eur&oacute;pa-bajnoks&aacute;g ut&aacute;n ez&uuml;st&eacute;rmet akasztottak a nyak&aacute;ba.

Kosárlabdázóként kezdte a pályafutását, de főiskolásként elkezdett vízilabdázni, és később sem szakadt el a sportágtól. 1948-ban – miután 1946-ban kosarasként, egy évvel később pólósként nyert Eb-ezüstöt – mindkét olimpiai válogatottba meghívták, s ő végül a vízilabda mellett döntött, így tagja lehetett a Golden Settebellónak nevezett olasz pólós aranygenerációnak.

Vízilabdázóként hat bajnoki címet szerzett és 84 mérkőzésen szerepelt a válogatottban, amelyek felén ő volt a csapatkapitány.

Kosárlabdázóként hatszor lett bajnok, majd később edzőnek állt, és így sem volt sikertelenebb: kilencszer vezette hazájában csúcsra az Olimpia Milano együttesét. Ebben az időszakban hihetetlen, 322–28-as mérleget könyvelhetett el csapatával, amellyel 1966-ban BEK-et, 1971-ben és 1972-ben KEK-et is nyert (ezek voltak az olasz klubok első nemzetközi sikerei az európai kupaporondon).

A válogatott menedzsereként 1980-ban az olimpiai ezüst, 1983-ban pedig a kontinensviadalon aratott győzelem mellett tevékenykedett.

A Herceg becenévre hallgató Rubinit hazájában a háború utáni korszak egyik legjelentősebb sportalakjának, igazi mítosznak tartják.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik