Férfi kosárlabda Eb-sel.: magabiztos magyar győzelem Ausztria ellen

Vágólapra másolva!
2021.02.21. 21:02
null
Perl Zoltán (labdával) 17 ponttal a mezőny legeredményesebbje lett (Fotó: fiba.basketball)
Az Európa-bajnoki részvételét már korábban kiharcoló magyar férfi kosárlabda-válogatott 23 ponttal, 81–58-ra legyőzte Ausztriát vasárnap az Európa-bajnoki selejtezősorozat kijevi buboréktornáján.

Úgy áll a helyzet, hogy hétfőn Kijevben a csoportelsőségért játszik Ukrajnával Ivkovics Sztojan legénysége, miután három napon belül másodszor is legyőzte Ausztriát, és ha nyer, megismétli 2016-os selejtezős szereplését, amikor Nagy-Britanniát, Macedóniát és Luxemburgot megelőzve elsőként jutott ki a 2017-es Európa-bajnokságra.

Pedig lényegében tét nélküli mérkőzésre készülődött vasárnap a magyar kosárlabda-válogatott, amely a pénteki, első mérkőzésen hosszabbításban kiharcolt 83–81-es győzelemmel már kvalifikálta magát a 2022-es kontinensviadalra. A siker utáni matekozás végén az is kiderült, teljesen mindegy, hogy első, második vagy harmadik helyen zárnak a mieink a kvartettben, az Európa-ranglistás helyezésen (21.) nem lehet annyit javítani, hogy ne az ötödik kalapból húzzanak majd minket az Eb-re.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány így a meccs előtt belengette, hogy a kijevi buborékban lejátszandó maradék két meccsen több fiatal is szóhoz juthat, mások pedig pihenőt kapnak, például Benke Szilárd nem is öltözött szerelésbe az osztrákok elleni második összecsapásra, de a sógoroknak is volt hiányzójuk, mégpedig a német Ulm pontgyárosa, Thomas Klepeisz.

Miután az osztrákok már nem juthatnak ki az Eb-re, így mindkét fél felszabadultan játszhatott, a mieink játékán ez például abban mutatkozott meg, hogy az első három akció végén beestek a tripláink, Vojvoda Dávid kétszer, Eilingsfeld János egyszer talált be. Az első negyed második felében azonban megakadt a játékunk, ekkor már az összes kezdő játékosunk a padon pihent, a pályán lévők pedig még nem szerepeltek ilyen összetételben, és ez az eladott labdák számán és a kevés jó dobáson látszott meg leginkább. A lelkes osztrákok fordítottak is, aztán a második negyedben addig-addig küzdöttek és brusztoltak, mígnem kilenccel is vezettek már.

Ha valaki azt gondolná, hogy Ivkovics mester leteremtette a játékosait, téved, sokkal inkább a játékvezetőkkel volt elégedetlen, akik ekkor valóban nem mérték egyenlő mércével a faultokat. Nem mondhatni, hogy égett a ház, talán csak egy kicsit füstölt, de jöttek gyorsan a magyar „tűzoltók” a megszokottan könnyed és elegáns Perl Zoltán vezérletével, és egy 18–2-es futással megfordították az eredményt a szünetre. A két edző rotációs elveinek különbözőségéből arra számítottunk, hogy a második játékrészt – hasonlóan a pénteki meccshez – a magyar csapat bírja jobban.

És bár az osztrák csapat kapaszkodott még néhány percig a nagyszünet után, a mieink szép lassan felőrölték az ellenállásukat. Váradi Benedek, Perl, majd az ezen a mérkőzésen a megszokottnál sokkal többet pihenő Vojvoda Dávid is megrázta magát, 13 pontos vezetésünknél időt is kért az ellenfél kapitánya, Raoul Korner. És miután a magyar csapatból szinte mindenki hozzátette a magáét, az előny egyre csak hízott, az osztrák kispadon pedig valaki már biztosan elővette a törülközőt, hogy bedobja…

Persze ilyen nem fordulhatott elő, de azért az látszott, hogy már nem hisznek a rivális játékosai abban, hogy az utolsó tíz percben izgalmassá tehetik a találkozót, az edzőmeccs jelleg pedig nekünk kedvezett, mert Ivkovics tényleg minden összetételt kipróbálhatott, a kulcsemberek pedig kifújhatták magukat. Nagyon sima lett a vége, jöhet hétfőn az utolsó fellépés, az ukránok elleni összecsapás az első helyért.

KOSÁRLABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ
F-CSOPORT (KIJEV)
MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA 81–58 (16–18, 22–12, 20–12, 23–16)
Kijev, zárt kapuk mögött. Vezette: Kunellesz (ciprusi), Fuska (szlovák), Männiste (észt)
MAGYARORSZÁG:
VÁRADI 7/3, Vojvoda 12/6, Ferencz 5/3, Eilingsfeld 3/3, KELLER Á. 13/3.Csere: Horti 2, Pongó Máté 3, PERL 17, SZABÓ ZS.5/3, Karahodzsics 2, Filipovity 9/3, Pongó Marcell 3.Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
AUSZTRIA: VUJOSEVIC 10, Murati 4, Güttl 2, OGUNSIPE 10/3, Mahalbasic 10.Csere: Ersek 7/3, Lamesic 6/3, Rados 6, Bauer 3, Douvier.Szövetségi kapitány: Raoul Korner
Az eredmény alakulása. 3. p.: 9–6. 6. p.: 11–8. 9. p.: 14–16. 13. p.: 18–27. 15. p.: 28–27. 19. p.: 36–29. 22. p.: 38–33. 25. p.: 47–37. 28. p.: 55–42. 34. p.: 68–47. 37. p.: 73–51
Kipontozódott: Horti (35. p.)

MESTERMÉRLEG
Ivkovics Sztojan: – Tizenkét perc után nem voltam elégedett, utána bemelegedtünk, és magabiztosan nyertünk. Fontos volt, hogy azok a fiatal játékosok, akiket kezdünk beépíteni, jól teljesítettek. Hétfőn minden fiatal szerephez jut, ajánlom a szurkolóknak, hogy egy jó pohár vörösborral a kézben üljenek le a televízió elé, úgy kövessék az utolsó mérkőzésünket, és ne idegeskedjen senki.
Raoul Korner: – Érzelmileg nem voltunk a csúcson, az előző mérkőzésen ilyen szempontból sokat vesztettünk. Thomas Klepeisz nagyon hiányzott nálunk, megmutatkozott a minőségbeli különbség. Próbáltunk visszavágni, és megmutatni, hogy szerencsével nyert a magyar csapat pénteken, de nem sikerült, ezzel együtt sok mindent gyakorolhattunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik