Férfi kosár, vb-selejtező: sima vereség a franciáktól

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2021.11.29. 19:34
null
Vojvoda Dávid (labdával) nyolc pontig jutott (Fotó: Havrán Zoltán / Magyar Nemzet)
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 78–54-re kikapott az olimpiai ezüstérmes franciáktól hétfőn Kaposváron a világbajnoki selejtezősorozat második fordulójában.

Az olimpiai második, világbajnoki harmadik helyezett ellen még akkor sem lehet 19 százalékkal dobni mezőnyből az első negyedben, ha az ellenfél a legjobb játékosai hiányoznak. Igaz, a franciák „B” együttesének kosárlabdázói is nívósabb ligákban, sorozatokban szerepelnek, mint a mieink, de láttunk már a korábbi években olyat, amikor a különbséget sikerült eltüntetni a fegyelmezett, okos, harcias játékkal.

A harciassággal most sem volt baj, azonban támadásban hiányzott a pontosság és a kulcsjátékosaink jó teljesítménye. A franciák láthatóan nagyszerűen felkészültek Vojvoda Dávidból és Perl Zoltánból, de nem ezen múlt, hogy megnyerték 13 ponttal az első negyedet.

PERL ZOLTÁN
„Sokkal jobbak voltak a franciák, mi rosszul játszottunk, támadásban főleg, az 54 dobott pontra nem lehetünk büszkék... Azokból a helyzetekből is rendre rontottunk, amiket máskor értékesíteni szoktunk. A 78 kapott pont nem annyira rossz” – értékelte a mérkőzést a magyar válogatott hátvédje.

Egyrészt a látogatók a festékben nagyon hatékonyan dolgoztak, Louis Labeyrie-vel egyáltalán nem bírtak a centereink, másrészt támadásban az üres helyzeteket is kihagyták a mieink, a nyolc dobott pont tíz perc alatt nem büszkeségre okot adó produkció.

Ilyen helyzetben kellett elkezdeni még inkább kaparni a második negyedben, de amikor egy pillanatra is felcsillant volna a felzárkózás reménye, mindig jött egy francia kosár, és ha szűken is, de ezt a játékrészt megint megnyerték a gallok.

MOHAMMADOU JAITEH

„Örülök, hogy nyertünk. Felkészültünk, mindenki figyelt, és nagy előnyt tudtunk kidolgozni, kemény védekezés mellett próbáltunk kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani az egész mérkőzés során” – fogalmazott a franciák centere.

A fordulás után viszont már teljesen elbizonytalanodtak a magyar játékosok.

A francia gyűrűről minden lecsorgott, nem volt egyetlen hazai kosárlabdázó, akinek ment volna a dobás, a franciák pedig leszedték a lepattanókat, labdákat szereztek, és könnyű kosarakkal nyitották szét végérvényesen az ollót. Régóta nem tűnt ennyire reménytelennek a magyar válogatott teljesítménye, mint ezúttal Kaposváron.

Az utolsó negyedben azért volt némi ok az örömre. Egyrészt a magyar válogatott tagjai tudták, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy ne harcolják végig a meccset, meg is nyerték ezt a periódust, illetve egy szép triplával bemutatkozott a nemzeti csapatban a magyar kosárlabdázás egyik nagy tehetsége, a 19 éves Maronka Zsombor.

A franciák viszont tükörsimán nyerték meg a mérkőzést, folytatás február végén a 3. és 4. fordulóval, kétszer Montenegró ellen.

RÉGÓTA VÁRTAM ERRE – MARONKA ZSOMBOR A DEBÜTÁLÁSÁRÓL

KOSÁRLABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
E-CSOPORT
2. FORDULÓ, KAPOSVÁR
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 54–78 (8–21, 21–24, 9–18, 16–15)
Kaposvár, 2500
néző. V: Ciulin (román), Zaschuk (ukrán), Velikov (bolgár)
MAGYARORSZÁG: Váradi 8/3, Vojvoda 8, BENKE 14/3, Eilingsfeld 2, Keller Á. 6. Csere: Karahodzsics, Perl 10, Filipovity, Somogyi 3/3, Maronka 3/3. Megbízott szövetségi kapitány: Pór Péter
FRANCIAORSZÁG: Julien 4, Tarpey 9/3, Cordinier 2, Mbaye 6, LABEYRIE 19/6. Csere: JAITEH 15, Lang 8/3, Lacombe 7/3, Noua 6/6, Konate, Chassang 2. Szövetségi kapitány: Vincent Collet
Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–9. 8. p.: 4–16. 13. p.: 11–30. 16. p.: 18–32. 18. p.: 25–37. 23. p.: 29–49. 25. p.: 29–53. 28. p.: 31–59. 32. p.: 42–63. 35. p.: 46–70
MESTERMÉRLEG
Pór Péter:
– Megérdemelt francia győzelem született. Beragadtunk a meccs elején, a vendégek más sebességben kosárlabdáztak, nem voltunk elég kemények, hagytuk őket játszani. Az első két fordulóból a kötelezőt hoztuk, nyertünk Portugáliában, és ez később sokat érhet. Persze a franciákat is szerettük volna legyőzni, de ehhez nem játszottunk elég jól.
Vincent Collet: – Nagyon örülök, hogy nyertünk, komolyan vettük a mérkőzést már az elejétől, nem akartuk, hogy a hazaiak magabiztossá váljanak. Jó munkát végeztünk védekezésben, a második negyedben esett az agresszivitásunk, a harmadikban viszont megint minden rendben volt, sok labdát és könnyű kosarakat szereztünk.

A csoport másik meccsén:
Montenegró–Portugália 83–69

A csoport állása 2 forduló után: 1. Franciaország 4 pont, 2. Montenegró, 3 pont (150–142), 3. Magyarország 3 pont (135–153), 4. Portugália 2 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik