Férfi kosár NB I: melyik csapat teszi fel a pontot az i-re? Jön a döntő első meccse!

Vágólapra másolva!
2022.06.15. 10:54
null
Váradi Benedek és Ferencz Csaba (Fotók: Unger Tamás és Szendi Péter/Vas Népe)
A szerdán az Arena Savariában kezdődő klasszikus vasi kosárlabdadöntő előtt a két kapitányt, a címvédő Falco-Volvo Alpok Autó Szombathelyből Váradi Benedeket, míg az Egis Körmend részéről Ferencz Csabát kérdeztük.

 

– Milyen esélyekkel várja a döntőt csapata?
Váradi Benedek: Megnyertük az alapszakaszt, így a döntőnek is pályaelőnnyel indulunk neki. Biztos vagyok benne, hogy kiélezett mérkőzések és párharc vár ránk fantasztikus hangulattal, rendre telt házzal. Kemény, de sportszerű küzdelemre számítok, nyilvánvalóan mindkét csapat azért küzd, hogy a végén a magasba emelhesse a trófeát – remélem, a Falco lesz az!
Ferencz Csaba: Mindenki tudja, hogy nekünk már az is óriási eredmény, hogy eljutottunk idáig, senki sem várta ezt tőlünk az évad elején. Sokan úgy gondolták, a rájátszásba sem kerülünk be, erre alaposan rácáfoltunk. Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy döntőt játszunk, persze a Falco az esélyes, ez nem is kérdés. A két csapat büdzséjét és a játékoskeret erősségét sem lehet összehasonlítani, a magyar válogatott fele ott játszik, illetve kiváló légiósok alkotják a szombathelyi keretet, nem véletlenül jutottak be a Bajnokok Ligája második csoportkörébe. Minőségi együttes, de ha már eljutottunk idáig, szeretnénk megragadni a lehetőséget, és megígérhetem, azon leszünk, hogy csodát tegyünk – bízom benne, hogy sikerül!

NS-SZAKÉRTŐ

Boros Zoltán, korábbi 88-szoros válogatott játékos:– Semleges nézőként remélem, nyer meccset a döntőben a Körmend. Mindenképpen a Falcónak áll a zászló, ezt az is alátámasztja, hogy két nappal többet pihenhetett, ami biztosan sokat számít, miközben a Körmend összesen két napot kapott, hogy felkészüljön a fináléra, ami javarészt regenerációval telt. Szombathelyen nehéz győzni, a magyar csapatok közül csak az Albának sikerült az idényben, de Körmenden sem könnyű. El tudom képzelni, hogy három nullára nyer a Falco, de a három egyet is, a három kettőre kevesebb esélyt látok. A papírforma szerint az első mérkőzésen győz a Falco, ha sikerül neki a másodikon is, a harmadikon otthon lezárja a bajnokságot. A Falco magyarjainál nem hinném, hogy erősebbek a Körmend külföldi játékosai, technikailag és fizikailag lehet, hogy elérik azt a szintet, de tapasztalatban, az ilyen téthelyzetek megélésében sokkal előrébb járnak a falcósok. A Körmend néha-néha mutat különlegeset az egyéni képességek terén, de ez kétélű fegyver, vagy bejön, vagy nem… A Falcónál mindig lesznek olyan emberek, akik a többiek gyengébb teljesítménye ellenére meg tudják nyerni a meccset a csapatuknak.

– Mi dönthet a finálé kulcsfontosságú első mérkőzésén?
V. B.: Előny, hogy már pénteken sikerült lezárnunk az Alba elleni párharcot, azért is küzdöttünk Fehérváron, hogy kicsivel több pihenőnk legyen. Ez a plusz két nap talán döntő tényezővé válhat, kérdés, mennyit segít nekünk… Rengeteg, ötvenöt–hatvan körüli meccs van már mögöttünk ebben az idényben, ilyenkor már senki sem friss, ám így is mindenki kiadja magából a benne lévő erőtartalékot, és szerencsére mindenki bevethető nálunk.
F. CS.: A nyomás nem rajtunk lesz, hanem a Falcón, remélem, felszabadult, jó játékkal rukkolunk ki. Mindenkinek száz százalékot kell nyújtania, hogy nyerhessünk, az is sokat számít, ki mennyire lesz higgadt és koncentrált. Sok újdonságot nem tudunk mutatni egymásnak, ezek az apróságok dönthetnek.

– Mit tart a rivális legnagyobb erősségének?
V. B.:
Láttuk a Körmendet a Kecskemét ellen, és a bajnokság korábbi szakaszaiban is, négy mérkőzést játszottunk ellene az évad során. Jól összerakott csapat, Wesley Gordon személyében meghatározó magasembere van, emellett kintről is veszélyes, és van, aki elvégzi a „piszkos munkát”. Nem véletlenül, teljesen megérdemelten jutott be a döntőbe, a támadólepattanók megszerzése az erősségei közé tartozik, ezt ki is használta a Kecskeméttel szemben.
F. CS.:
Sok kiemelkedő egyéni képességű játékos van az ellenfélnél, támadásban remek, nagyon jól bontja meg a védelmet, nagyon jól helyezkedik, erre oda kell figyelnünk, fontos, hogy ne hagyjuk villogni a kulcsembereket. Akkor tudunk győzni, ha igazi csapatként játszunk.

– Mi lehet az ellenfél gyenge pontja?
V. B.:
Jó kérdés, majd meglátjuk a mérkőzéseken. Egy playoffpárharcban egyik meccsről a másikra is lehet változtatni, minden csapatnak van gyenge pontja, viszont elismerésre méltó, hogy ott van a fináléban a Körmend, tehát erről nem szeretnék bővebben beszélni, a meccseken kiderül, hol tudjuk a legjobban támadni a riválist.
F. CS.:
Nincs gyenge pontja. A saját játékunkra kell figyelnünk, hogy maradéktalanul betartsuk, amit az edzői stáb mond nekünk. Mindenki fáradt, elég hosszú ez az idény, kemény meccseken vagyunk túl, de nekiugrunk a Falcónak szerdán.

– Hogyan emlékszik vissza a 2019-es Körmend–Falco döntőre?
V. B.:
Teljesen más játékosok voltak a pályán, teljesen más edzők a kispadon – illetve Milos Konakov, a vezetőedzőnk már akkor is velünk dolgozott segédedzőként. Ahogy minden Falco–Körmend párharcról, arról is elmondható, hogy nagyon jó hangulat jellemezte. Az első mérkőzés ott is sokat nyomott a latban, ez most sem lesz másként, ezek azok a meccsek, amelyekért az ember egy egész idény, egy teljes karrier során dolgozik, hogy ilyen atmoszférában játszhasson, és megmutassa, mi van benne. Itt vagyunk a döntőben, amiért augusztus óta dolgoztunk, nincs más hátra, mint feltenni a pontot az i-re.
F. CS.: 
Akkor kiesett egy kulcsemberünk, Mario Delas, aki védekezésben és támadásban is meghatározó volt, s őt nem tudtuk pótolni, ami rendkívüli módon megnehezítette a dolgunkat. Emiatt elég sima lett a döntő, bízom benne, hogy most másképp lesz.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Június 15., szerda
19.00:
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely–Egis Körmend
2. MÉRKŐZÉS
Június 18., szombat
15.15:
Egis Körmend–Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely
3. MÉRKŐZÉS
Június 21., kedd
18.30:
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely–Egis Körmend
4. MÉRKŐZÉS – ha szükséges
Június 24., péntek
18.30:
Egis Körmend–Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely
5. MÉRKŐZÉS – ha szükséges
Június 26., vasárnap
18.30:
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely–Egis Körmend

A párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart. A mérkőzéseket az M4 Sport élőben közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik