Férfi kosár NB I: indul a rájátszás, kevés a hétvégi meccs

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.05.15. 10:31
null
A Falco és a ZTE ismét összecsap egymással (Fotó: Unger Tamás)
Kedden elkezdődik a férfi kosárlabda NB I túlnyomórészt hétközi játéknapokat tartalmazó rájátszása – a negyeddöntő slágerpárosítása a Falco–ZTE, míg a bajnoki címre a legfőbb esélyes a Szolnok.

Elég későn kezdődik, de annál pörgősebb tempóban be is fejeződik a honi élvonal rájátszása, hiszen nyakunkon a férfiválogatott Koszovó és Litvánia elleni fontos világbajnoki selejtezője. Érdekesség, hogy az előre tervezett 15 játéknapból csupán három esik szombatra vagy vasárnapra – további kettőt rendeznek pénteken.

A bajnoki címre a tavaly ötödikként záró Szolnoki Olaj a legesélyesebb, viszont a középszakasz végére remek formába lendült a Falco, s ne feledjük a címvédő Alba Fehérvárt sem. Persze ne zárjuk ki, hogy a negyeddöntő másik öt résztvevőjének valamelyike csodát tesz, hiszen a hosszú előcsatározások, a nemzetközi megméretések miatt bármelyik favorit kifulladhat a végére.

SZOLNOK (1.)–ATOMERŐMŰ (8.)

A playoffba éppen becsúszó Paks kellemetlen ellenfél lehetne – de nem az Olaj számára. Dragan Alekszics legénységének fekszik az Atom játéka, a legvalószínűbb, hogy három mérkőzés alatt lezárja a párharcot, és készülhet a Körmenddel vagy a Kecskeméttel vívandó elődöntőre.

A Szolnok egyetlen problémája az lehet, ha több mérkőzésre kiesik a Sztrahinja Milosevics, Kendrick Perry, Vojvoda Dávid hármas fogat bármelyik tagja, mert mindegyikük nehezen pótolható.

A paksiak idény közben edzőt cseréltek, Teo Cizmic helyére a beugró trénerek királya, Schmidt Béla került. Túlságosan nem sikerült felpörgetnie a gárdát, de legalább az előző év nagy kudarca után meglett a rájátszás. Az állomány egyáltalán nem rossz, ezt Magyar Kupa-bronzéremmel bizonyította a csapat – és még Cizmic –, ám a Szolnok túl erős és egységes az Atom számára.

Egymás ellen az alapszakaszban: Szolnok–ASE 91–86, ASE–Szolnok 57–90

FALCO (2.)–ZTE (7.)

A negyeddöntő slágere, hiszen két ősi rivális méri össze erejét. A Falco sokkal esélyesebb, de ilyen párosítás esetén sosem lehet tudni... A vasiak az előző idényben ezüst-, a zalaiak bronzérmet szereztek, most azért nagyobb a különbség a két fél között.

A Falco a középszakaszban úgy szerezte meg a második helyet, hogy az etap végén kétszer is legyőzte a Körmendet, ki-ki meccsen múlta felül otthon az Albát és tét nélküli találkozón Szolnokon is nyerni tudott. A képet csupán az csúfítja el, hogy odalett a hazai veretlenség az Olaj elleni összecsapáson.

A középházban a ZTE is szépen felpörgött, ez bőven elég lehet ahhoz, hogy legalább egyszer elkapja Szrecsko Szekulovics csapatát. Bencze Tamás edző abban is reménykedhet, hogy bár mezőnysora távol van a Falcóétól, a palánk alatt versenyre kelhet vele, mi több, Szabó Zsolt és Ivica Radic vezérletével felül is múlhatja.

Egymás ellen az alapszakaszban: Falco–ZTE 88–82, ZTE–Falco 76–81

ALBA FEHÉRVÁR (3.)–PVSK (6.)

Dzunics Braniszlav és bajnoki címvédő együttese gyatrán kezdte az évadot, ennek mélypontja egyértelműen a Pécs otthonában elszenvedett 32 pontos vereség volt, melynek során a nagyszünetig mindössze 12 pontig jutottak. Azóta összekapták magukat, visszavágtak a PVSK-nak, és szépen fellépdeltek a tabellán, tehát teljesen más szelek fújnak náluk.

Ennek ellenére szinte biztosra vehető, hogy Csirke Ferenc jól felkészített gárdája legalább egy hazai találkozón ki tudja harcolni a győzelmet – mivel az előrejelzések szerint legvalószínűbb Falco–Alba elődöntő aligha fejeződik be három vagy négy mérkőzés alatt, most, a negyeddöntőben minden egyes pluszmeccs súlyos energiaveszteséggel járhat egy fordulóval később.

Egymás ellen az alapszakaszban: Pécs–Alba 79–47, Alba–Pécs 92–71

KÖRMEND (4.)–KECSKEMÉT (5.)

Mivel az alapszakaszban és a középszakaszban is a hazai csapat győzött, azt is el lehet képzelni, hogy ötmeccses párharcba bonyolódik Antonisz Konsztantinidesz és Forray Gábor együttese. Nem vitás, a Körmend esélyesebb az elődöntőbe jutásra, de látva az idényben mutatott hektikus teljesítményét, az is elképzelhető, hogy viszonylag simán kipottyan.

A rájátszás azonban más tészta, s mivel a vasiaknak voltak kifejezetten jó periódusai (például a nemzetközi porondon), így könnyen lehet, hogy nem okoz nekik nagy gondot a KTE.

Egymás ellen az alapszakaszban: Körmend–KTE 91–85, KTE–Körmend 93–77. A középszakaszban: KTE–Körmend 89–80, Körmend–KTE 84–67

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
18.00: Szolnoki Olaj KK–Atomerőmű SE
18.00:
Alba Fehérvár–Pécsi VSK-Veolia (Tv: M4 Sport)
18.00: Egis Körmend–KTE-Duna Aszfalt
18.30: Falco-Vulcano Szombathely–Zalakerámia ZTE KK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik