Férfi kosár: három év után újra a válogatottban az irányító

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.11.23. 10:21
null
Pongó Máté (Fotó: Tumbász Hédi)
Pongó Máté, a 26 éves irányító három év után került vissza a magyar férfi kosárlabda-válogatott keretébe, de a közeg nem idegen neki.

 

– Emlékszik, mikor volt legutóbb kerettag a válogatottban?
– Pontosan nem. Talán még amikor Kecskeméten játszottam, tehát három éve – válaszolta Pongó Máté, a Szolnoki Olajbányász 26 éves irányítója.

– Kilenc évet töltött el Kecskeméten. Otthon érzi magát az edzőtáborban?
– Jó volt visszatérni. A csarnokban is tudtunk edzeni, a srácok ismerősek, néhányukkal korábban edzőtáboroztunk a válogatottnál, vannak olyanok, akikkel együtt játszottam vagy ellenfélként találkoztunk a klubcsapatainkkal, tehát nem idegen a közeg.

– A koronavírus ezúttal is fontos tényező a felkészülés alatt. Ön átesett a betegségen, amikor a múlt hónapban a szolnoki játékosok jelentős része megfertőződött?
– Igen, akkor szinte az egész csapat és a stábunk is elkapta a vírust. Semmiféle súlyos tünet nem jelentkezett rajtam, csak minimális, egy éjszakán át tartó fejfájás okozott némi kellemetlenséget. Szolnokon maradtam, szerencsére jól átvészeltem a betegséget, de a bezártság a tizedik napon már elég rossz volt.

– Szolnoki pályafutása hektikusan indult. Mennyire viseli könnyen a bajnokság kiszámíthatatlanságát?
– Nem könnyű, de sajnos már az előző idény is így ért véget. Nagyon jól összeálltunk, remek formát mutattunk az alapozás idején, ám eddig csak két meccset játszhattunk. Pakson szoros mérkőzésen, kissé tartalékosan vállalható vereséget szenvedtünk, előtte megvertük az erős Debrecent, aztán közbejött a vírusfertőzés. Szolnokon már edzettem, mielőtt Kecskemétre jöttem, keményen dolgoztunk, bízom benne, hogy sikerül újra jó passzba kerülnünk decemberben.

– Addig is készen áll arra, hogy lehetőséget kap az osztrákok és a szlovénok ellen?
– Persze, most ilyen helyzet állt elő, kissé szűkös a keret, igaz, ez még változhat. Ha lehetőséget kapok, igyekszem a legjobb formámban játszani, készen állok a feladatra.

– Ott lehetne a csapatban Németországban légióskodó öccse, Marcell is. Bánja, hogy nem így lett?
– Nagyon sajnálom, és ő is elég nehezen viseli, hogy épp most kapta el a koronavírus-fertőzést. Korábban beszéltünk róla, hogy még sohasem szerepeltünk egy csapatban, úgyhogy nagyon jó lett volna – talán valamikor máskor sikerül!

– Az osztrákokról tudjuk, hogy a legjobbjuk, Jakob Pöltl nem lép pályára. Mire kell a legjobban figyelnünk ellenük?
– Még annyira nem térképeztük fel őket, de legjobbjuk nélkül is komplett csapatot alkotnak, nincsenek igazi sztárok, mindenkire oda kell figyelnünk. Eléggé agresszív az osztrákok stílusa, ügyelnünk kell a lepattanókra, illetve arra, hogy ne rohanjanak át rajtunk. Egyébiránt leginkább saját magunkkal foglalkozunk.

– Ha sikerül őket legyőzni, szinte elképzelhetetlen, hogy lemaradjunk a 2022-es Európa-bajnokságról. Ez pluszmotiváció?
– Hogyne, mindenki nagyon motivált, szeretnénk a legjobb eredményt elérni a következő két meccsen.

– Figyelnek fél szemmel a szlovénokra is?
– Egyelőre inkább magunkra és Ausztriára. Az biztos, hogy a szlovénok magasabb polcon vannak, nagyobb játékerőt képviselnek, de egyszer már felülmúltuk őket...

– Segíthet nekünk, hogy nem lehetnek nézők a csarnokban?
– Az előző idényben játszottam először tétmeccset zárt kapuk mögött – nem volt kellemes... Mindkét fél bánhatja, hogy nem lesznek nézők, szívesen játszottunk volna akár az ellenfél szurkolói előtt is. Ez a faktor egyébként sem lenne döntő.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK
F-csoport, Ljubljana
3. forduló, szombat

17.10: Ausztria–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
20.10: Szlovénia–Ukrajna
4. forduló, november 30., hétfő
17.10:
Ukrajna–Ausztria
20.10: Szlovénia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
Az állás:   1. MAGYARORSZÁG 4 pont, 2. Ukrajna 3 (148–135), 3. Szlovénia 3 (160–155), 4. Ausztria 2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik