Férfi kosár BL: tíz játékossal, Reddic nélkül a Falco Litvániában

GYŐRI FERENC (Klaipeda)GYŐRI FERENC (Klaipeda)
Vágólapra másolva!
2020.02.03. 18:25
null
Tíz játékossal, Reddic nélkül a Falco Litvániában
Kedden befejezi a szereplését a harmadik számú európai sorozatban a Falco, amely tíz játékossal, Juvonte Reddic nélkül utazott el Litvániába.

 

Elérkezett a nagy menetelés vége, kedden játssza utolsó mérkőzését a Bajnokok Ligája 2019–2020-as kiírásának csoportkörében a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely.

„Ha valaki elém tett volna egy papírt, amikor elkezdtük a sorozat selejtezőit, amelyen az áll, hogy hat mérkőzést is nyerünk a csoportban, akkor megkértem volna az illetőt, hogy ne vicceljen velem” – mondta Gasper Okorn, a magyar bajnok korábban Litvániában is dolgozó edzője.

Tény és való, erőn felül teljesített a Falco, amely két selejtezős párharc megnyerése után a múlt hétig versenyben volt a továbbjutásért – a kulcsmomentum a két héttel ezelőtti találkozó volt, amelyet elveszített a csapat az Aréna Savariában a török Besiktas ellen. Ha az a diadal bent lenne a tarsolyban, feltehetően akkor is szükség lett volna a győzelemre a litván Neptunas Klaipeda otthonában – így viszont már csak becsületbeli ügy lesz a 14. fordulós összecsapás.

DeVaughn Washington, a Falco erőcsatára: Bármit megtesz, amivel segíti a csapatot

– Mi hibádzott szombaton Oroszlányban?
– Keményen, motiváltan jöttek ki a pályára ellenünk az oroszlányiak, nagy sebességgel játszottak, ami rólunk nem volt elmondható, és nem is igazán tudtuk megállítani őket. Megérdemelten győztek, mert nem fogtunk ki jó napot.

– Milyen elvárása van a Neptunas elleni mérkőzést illetően?
– Szeretném, ha jó eredménnyel zárhatnánk le a Bajnokok Ligája csoportkörét. A rivális kerete erős, de profi játékosok vagyunk, odatesszük magunkat és természetesen bízunk a sikerben.

– Reddic hiányában hárulhat önre plusz feladat?
– Segítek magas poszton De'Quon Lake-nek és igazából bármit megteszek, amire szüksége van a csapatnak, hogy megnyerje a mérkőzést.

– Pályafutása hasznos és fontos élménye volt a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelni a Falcóval?
– Nagyon fontos tapasztalatokat szereztem, élveztem, hogy ilyen magas szintű sorozatban játszhattam. Ráadásul kitűnő hangulatú mérkőzéseken vehettem részt.

„Szeretnénk egy átlagos meccset játszani, nem számolgatjuk a pontszámokat, nem figyelünk a tabellára – tette hozzá a szlovén mester. – Nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy szombaton fontos bajnoki találkozó vár ránk az Alba Fehérvár ellen. Amióta elkezdtük az évadot, harmincöt tétmérkőzést játszottunk le, ez leginkább mentálisan hagyott nyomot. Oroszlányban sem teljesítettünk különösebben rosszul, de valami hiányzott, talán egy kis plusz koncentráció. Azt a mérkőzést nem Eric Washington dudaszós triplája miatt veszítettük el, hanem már az első félidőben, amikor ötven pontot kaptunk. De igazából ez volt az első nem várt botlásunk, korábban magabiztosan megnyertünk tizenhat bajnokit, noha volt köztük székesfehérvári és debreceni erőpróba is. Igen, mindig a győzelem a célunk, de nincs okunk arra, hogy tragédiaként fogjuk fel, ami a hétvégén történt.”

A BL-ben a Falco a PAOK otthonában aratott sikerrel szállt be a továbbjutásért zajló küzdelembe, ám a következő három mérkőzéséből kettőt is elveszített, először a csoportot vezető spanyol Zaragoza ellen, amely idénybeli első hazai kudarca volt és amelyen hatalmas energiákat mozgósítottak a játékosai, ám a szerencse a rivális oldalán állt.

A szép búcsút megnehezíti, hogy Szombathelyen maradt az amerikai center, Juvonte Reddic, aki Oroszlányban is csak négy percet kapott és a betegsége nem javult eleget azóta. Reddic idegenben szorgosabban gyűjtögette korábban a pontokat a Bajnokok Ligájában, mint hazai közönsége előtt, 18 pontot átlagolt, míg otthon csak 13.1-et. Az OSE ellen Váradi Benedek, a vasiak csapatkapitánya is csak hét percet töltött a parketten bokasérülése okán, ő azonban a tíz játékos közé tartozik, akik Ausztria és Lettország fővárosa, vagyis Bécs és Riga érintésével elutaztak Litvániába. A magyar válogatott hátvéd néhány pillanatig a telefonja miatt is aggódhatott, mert amikor a balti légitársaság gépe nagy rössel landolt Palangában a nem túl hosszú kifutópályán, majd hirtelen hatalmasat fékezett, Váradi kezéből kiesett a mobilja és néhány métert előrecsúszott a fedélzeten, de szerencsére megtalálták és első blikkre épségben is maradt a készülék.

Kedden befejezi a szereplését a harmadik számú európai sorozatban a Falco (Fotó: Unger Tamás)
Kedden befejezi a szereplését a harmadik számú európai sorozatban a Falco (Fotó: Unger Tamás)

Ennél nagyobb gondja ne is legyen az NB I listavezetőjének, amely a litván élvonal 5. helyezettjével találkozik – a csupán két amerikai légióst (az egyik, Darrin Dorsey ráadásul sérült) foglalkoztató Neptunas sem kerülhet már be a harmadik számú európai sorozat legjobb 16 együttese közé, és a Falcót sem lesz könnyű megelőznie, hiszen idegenben 24 ponttal, 97–73-ra alulmaradt. Szóval nem minden fenékig tejfel a házigazdánál sem, ezt figyelembe véve, teher nélkül játszva akár meglepetést is szerezhetnek a sárga-feketék, akik hétfőn helyi idő szerint 21 órától edzenek – ebben az időpontban játszanak majd élesben is.

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, D-CSOPORT
14., UTOLSÓ FORDULÓ
KEDD
20.00:
Neptunas Klaipeda (litván)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY
20.00: Happy Casa Brindisi (olasz)–Casademont Zaragoza (spanyol)
20.00: JDA Dijon (francia)–Besiktas Sompo Sigorta (török)
20.00: PAOK (görög)–Telekom Baskets Bonn (német)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik