Férfi kosár BL: egypontos vereséggel rajtolt a Szolnok

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2018.09.20. 22:23
A 22 pontig jutó Vojvoda Dávid vezérletével a Szolnoki Olaj 69–68-as vereséget szenvedett a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája selejtezőjének első mérkőzésén. A kétszeres BEK-győztes Cantu ellen szombaton otthon fordíthat a magyar csapat.

Fél nyolckor karcos hang törte meg a labdapattogás és halk zene alapzaját a PalaBancoDesio sportcsarnokban, s a vendégszektor közelében álldogáló biztonsági őr össze is rezzent egy pillanatra: a „Hajrá, Olaj!” felkiáltásból tudni lehetett, a magyar csapat szurkolóinak egy része megérkezett az északolasz kisvárosba.

A nyolcszoros magyar bajnok játékosai ekkor már melegítettek, de a szállodából a létesítménybe vezető útjuk ideje a közlekedési dugó miatt a kétszeresére növekedett, mint a szerda esti vagy a csütörtök délelőtti edzés előtt. A sportcsarnok közelében az Olaj-tábor egy része már köszöntötte a csapatot, amikor a busz elhaladt egy sarki vendéglátóegység előtt, ahol a magyar drukkerek a meccsre „hangoltak”.

Dragan Alekszics vezetőedző legénységének ez volt az az első hivatalos összecsapása, amely arról hivatott dönteni, hogy a patinás olasz klub vagy a Tisza-parti együttes kerül-e előnybe a szombati szolnoki visszavágóra a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörében.

Jevgenyij Pasutyin – akiről kiderült, nagyon kedveli hazánkat, mert a másodedzőként kétszeres Euroliga-győztes orosz edzőnek Vonyarcvashegyen van hétvégi háza, és minden évben több hónapot tölt el benne feleségével – előzetesen Vojvoda Dávidot dicsérte, akinek triplájával meglépett a meccset ragyogóan kezdő Olaj.

Óriási harc folyt a parketten, a brazil Jonathan Tavernari egy kipattanóra olyan lendülettel érkezett, hogy az egyik játékvezetőt csaknem a közönség soraiba taszította – nem volt harag, pacsiztak utána. Magukhoz tértek az olaszok, hihetetlenül dinamikus betörésekkel és magyar szemnek szokatlanul agresszív védekezéssel egyenlítettek a 8. percben, majd a tizedikben először vezettek a meccsen.

Magas volt a faulthatár, időnként csattanós ütéseket sem láttak hibának a zöld mezes bírók. A második negyedre egyre több hiba csúszott a piros mezes magyarok játékába, egyre több dobás kimaradt, de újabb fellángolást követően Vojvoda emberrel a nyakán triplát, Alex Murphy ziccert értékesített, így megint az Olaj vezetett.

Csiszár Jenő és családja is kilátogatott a meccsre, s a milánói főkonzul nyomban munkába állt, közbenjárt, hogy a szolnoki szurkolókat ne csak egyesével engedjék ki a mosdóba. Felesége, Ujvári Eszter és ikerfiaik is a lelátón drukkoltak az Olajnak, a korábban Comóban is játszó Ujvári a szünetben úgy vélte, jól játszik a Szolnok, s még nyerhet is.

Igaza volt, noha a harmadik negyed eleje nem ezt sugallta, a kétszeres BEK-győztes robbantott és nyolc ponttal meglépett, főleg gyors indításokból voltak eredményesek az olaszok. De Sztrahinja Milosevics elképesztően jól játszott az utolsó negyedben, vezetésével fordított a Szolnok és támadhatott a győzelemért – ami nem sikerült, mert Vojvoda floatere kijött, de így is szenzációs eredménnyel utazhat haza a visszavágóra!

A párharc győztese a Larnaca (ciprusi)–Antwerpen (belga) továbbjutójával játszik a főtáblára kerülésért, a meccseket szeptember 25-én és 28-án rendezik, szintén oda-vissza vágós rendszerben.

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK,
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS

RED OCTOBER CANTU (olasz)–SZOLNOKI OLAJ KK 69–68 (17–18, 17–14, 19–13, 16–23)
Desio, 2500 néző. Vezette: Calatrava (spanyol), Maricsics (szerb), Kardum (horvát)
CANTU: BLAKES 16/3, GAINES 19/15, Calhoun 9, UDANOH 9, Davis 11. Csere: Tavernari, Mitchell 5, Parrillo. Edző: Jevgenyij Pasutyin
SZOLNOK: Airington 2, VOJVODA 22/9, MURPHY 8, MILOSEVICS 17/6, Andric 12. Csere: Rowsey 3/3, Benke 3/3, Tóth Á. 1, Kovács P. Edző: Dragan Alekszics
Az eredmény alakulása. 3. perc: 3–11. 5 p.: 6–14. 8. p.: 14–14. 10. p.: 17–16. 14. p.: 21–21. 17. p.: 25–22. 18. p.: 25–29. 20. p.: 32–29. 23. p.: 39–34. 26. p.: 45–37. 30. p.: 53–43. 36. p.: 57–60. 38. p.: 65–64
Kipontozódott: Mitchell (35. p.), Blakes (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Jevgenyij Pasutyin: –
Nehéz meccset játszottunk kitűnő csapat ellen, így örülünk a győzelemnek. A Szolnok magasemberei rengeteg problémát okoztak nekünk, de Vojvodát is meg akartuk állítani, ez sem sikerült teljesen. Sokkal hatékonyabban kell őt védenünk Szolnokon. Egy ponttal nyertünk, így úgy kell elmennünk, hogy győzni szeretnénk, mert ez gyakorlatilag nem előny.
Dragan Alekszics: – Jár az elismerés a hazai csapatnak a győzelemért. Nagy és jó meccset játszottunk, egy az egyben és lefutásban ragyogóan játszott a Cantu. Remek eredményt értünk el, a kérdés, melyik csapat lesz kevésbé fáradt és tud frissebb lenni, hiszen két nap múlva újra összecsapunk, pénteken pedig utazunk. Erős hazai pályánk van, drukkereink most is elkísértek minket, és sok energiát kaptunk tőlük, ahogy Szolnokon is megszokhattuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik