Férfi kosár: aranyéremre a hajt a Szolnok új irányítója

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.05.06. 09:41
A PVSK-tól távozó 26 éves irányító rengeteg élménnyel gazdagodott Pécsen, és szeretne továbbfejlődni Szolnokon.

– Sikerült formában tartania magát az elmúlt két hónapban?
– Figyeltem rá, hogy ne engedjem el magam, nyilván egyedül nem olyan, mintha csapatban mozognék, de heti négyszer-ötször így is edzem – válaszolta Pongó Máté, akinek szerződtetését hétfőn jelentette be az élvonalbeli Szolnoki Olajbányász.

– Sikerült formában tartania magát az elmúlt két hónapban?
– Figyeltem rá, hogy ne engedjem el magam, nyilván egyedül nem olyan, mintha csapatban mozognék, de heti négyszer-ötször így is edzem – válaszolta Pongó Máté, akinek szerződtetését hétfőn jelentette be az élvonalbeli Szolnoki Olajbányász.

– Hogyan értékelné a Pécsen eltöltött két évét?
– Nagyon jól éreztem magam, de sajnos nem jött össze a két teljes év, mert a második idényt nem sikerült végigjátszanunk. Rengeteg élménnyel gazdagodtam, óriási eredményt értünk el tavaly a bajnoki harmadik hellyel és a nemzetközi kupaszereplés kiharcolásával. A szurkolók támogatását is érezhettük, így összességében pozitív volt az időszak, nehezen is hoztam meg a döntést, hogy távozom, ám úgy éreztem, a fejlődésemet tekintve ez lesz a legjobb.

– Karrierje szempontjából előrelépett, meghatározó játékos volt a PVSK-nál, lát még lehetőséget a további fejlődésre?
– Igen, szeretnék továbbfejlődni, és látok még rá esélyt, hiszen csak huszonhat éves vagyok. Szolnokon újra nemzetközi mérkőzéseket rendezhetnek, emellett természetesen az edzéseken is úgy dolgozom, hogy egyre jobb lehessek. Az is fontos, mennyi játékperc jut majd, remélem, megkapom a megfelelő időt úgy, mint Pécsen.

– Ahogy mondta, az Olajbányász jogosult a nemzetközi kupás szereplésre is az elmúlt három évad alapján. Ez plusz motivációt jelent?
– Nagy plusz, hogy újra elindulhatunk, mert tavaly a Péccsel is nagyon élveztem a FIBA Európa-kupa-szereplést. Ugyanakkor az átigazolásomkor ezt még nem tudtam, később, a napokban derült ki, mindenesetre örülök neki.

– Mire lehet képes új csapata?
– A magyar magot már ismerjük, de még nagyon korán van, légiósokat szinte sehol sem jelentettek be, és a magyar játékosok névsora is formálódik több csapatnál. Az elmúlt években rendre a dobogós helyekért küzdött a Szolnok, bajnok is volt. Az első négy-öt hely reális lehet, de a legjobb eredményért hajtok, azért, hogy bajnok legyek. Még semelyik klub állománya sincs készen, azonban a rangunknak megfelelően oda kellene érnünk az elsők közé.

– Mit szól ahhoz, hogy lerövidül a bajnoki középszakasz vagy akár el is törlik?
– A középszakaszban, bármelyik házát nézem, nagyon éles, élet-halál meccsek voltak, ami tetszett, de meghosszabbítja a bajnokságot, legutóbb is június vége felé fejeződött be. Lehet, hogy ez, a kicsivel lerövidített középszakasz a legjobb megoldás, kíváncsian várom.

PÓR PÉTER, A SZOLNOK SZAKMAI IGAZGATÓJA

„Örülünk Máté érkezésének, régebb óta ismerem őt a válogatottból. Magyar irányítót kerestünk, és aki talál, az kicsivel előrébb van a többi csapatnál, mert jobban el tudja osztani a légióshelyeket. A mai kosárlabdában nagyon széles a repertoár, nincs kimondott egyes poszt, tehát nincs akadálya annak, hogy mondjuk két irányító legyen a pályán egyszerre, a mezőnyposztokon szereplő játékosok sokoldalúak. Kiemelendő Máté szakmaisága, megtanulta a Magyarországon használt játékrendszereket, nagyon hasznos csapatember és egy légióshelyet máris megmentett.”

– Mekkora hátrány érné új klubját, ha az idei mérkőzéseit zárt kapuk mögött kellene lejátszania? A szolnoki drukkerek gyakran hajszolták győzelembe kedvenceiket…
– Vendégként is nagy élmény volt a Tiszaligetben játszani, mindig óriási hangulat uralkodott. Biztosan nagyon rosszak lennének a zárt kapus mérkőzések, a legutóbbi, kaposvári élvonalbeli találkozó is ilyen volt, amelyen pályára léphettem. Nem ugyanolyan, mint nézők előtt, szomorú lennék, hiszen mi is azért vagyunk, hogy a drukkerek jelenlétében szerepeljünk és becsalogassuk őket a csarnokba. Remélem, úgy kezdhetjük a következő idényt, hogy nincsenek korlátozások, és lesznek telt házas meccsek.

– Azt még nem tudhatjuk biztosan, ki lesz a Szolnok edzője, de Pór Péter szakmai igazgatót a nemzeti csapatból már jól ismeri. Ő szorgalmazta a szerződtetését?
– Személyesen is beszéltünk, vázolta a célokat, a terveket és hogy milyen szerep juthat nekem. Valóban, az edző személye még bizonytalan, ám Peti mindent elmondott arról, miként számítanak rám.

– Öccse, Marcell közelebb, ön távolabb került a magyar válogatottól az utóbbi időben. Bízik benne, hogy eljön még az ideje annak, hogy mindketten a keret stabil tagjai legyenek?
– Szép lenne, ha ketten is ott tudnánk lenni a válogatottban. Mindig örömmel fogadtam a meghívót, egyáltalán nincs ellenemre a szereplés, ha úgy alakul, szívesen megyek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik