Csak névrokona a GSW szupersztárjának – interjú a Falco új amerikai légiósával

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.08.28. 08:28
null
Ron Curry (balra) Govens Darrin helyére érkezett Szombathelyre (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar válogatott Govens Darrin távozott Szombathelyről, a helyére sokoldalú csapatjátékost kaparintott meg a bajnoki ezüstérmes Falco kosárlabdacsapata.

 

– Mi volt a legfontosabb oka, hogy Magyarországot, azon belül a Falco csapatát választotta?
– Úgy hallottam, a Falco erős gárda és nagy tervei vannak, ez nagyszerű lehetőség nekem is – felelte lapunknak Ron Curry, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 25 éves amerikai irányítója. – Olyan helyre szerettem volna szerződni, ahol tudok segíteni a csapaton és a csapat is tud segíteni nekem, vagyis mindkét fél profitál az egyezségből.

NÉVJEGY
Név: Ron Curry
Született: 1993. július 12., Pennsauken Township, Egyesült Államok
Nemzetisége: amerikai
Posztja: irányító
Csapatai: James Madison Dukes (2012–2016, amerikai egyetemi bajnokság), Krka Novo Mesto (2016–2017, szlovén), Telekom Bonn (2017–2018, német), Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (2018–)
Eredményei: szlovén Szuperkupa-győztes (2016), Szlovén Kupa-döntős (2017), szlovén bajnoki elődöntős (2017)

– Mik az első benyomásai a keretről a néhány napnyi közös munka után?
– Kedvelem a srácokat, mindenki keményen odateszi magát. Még nagyon az elején járunk, meg kell ismernünk egymást, de minél többet játszunk együtt, annál jobbak leszünk.

– Élvezi a szlovén edző, Gasper Okorn edzéseit?
– Igen. Ismertem őt még Szlovéniából, játszottam is a csapata ellen. Örülök neki, hogy testközelből is megtapasztalhatom a módszereit, a felfogását. Az már biztosan látszik, hogy a kemény munkában hisz és szereti a gyors játékot... Sokat tanulhatunk tőle és fejlődhetünk a keze alatt.

– És milyen az ön játékstílusa?
Igazi csapatjátékosnak tartom magam. Ha szükség van rá, képes vagyok kosarat szerezni, ám passzolni is, ha az tűnik jobb megoldásnak. Nagyon szeretek védekezni, igyekszem a játék minden szegmenséből kivenni a részem, nem csupán egy dologra koncentrálni. Bármit megcsinálok, amivel a csapatom javát szolgálom.

Teljes kerettel
Ahogy azt várni lehetett, hét végén megérkezett a hiányzó láncszem, vagyis az amerikai Juvonte Reddic is Szombathelyre, így teljessé vált a Falco 2018–2019-es kerete. A vasárnap esti edzésen már együtt is mozgott társaival a center, aki ezen a héten alapos orvosi vizsgálaton esik át – ha mindent renden találnak, életbe lép a következő idényre érvényes szerződése.A jól megtermett magasember a 2014-es NBA-drafton nem kelt el, első európai szezonját az olasz Pesarónál és a Virtus Bolognánál töltötte. Egy évad amerikai G-ligát követően a görög Kolosszosz Rodosznál tűnt fel, míg a 2017–2018-as idényben a belga Belfius Monsnál szerepelt.A Falco a szeptember 29-én rajtoló bajnokságban elsőként a Sopron KC vendége lesz, majd a második körben megismétlődik a legutóbbi bajnoki döntő: Szolnok–Falco a Tiszaligetben!

– Fogós kérdés lehet bő egy hónappal a bajnoki rajt előtt, de mi a célja új együttesével?
– Csakis a győzelem, annyi, amennyi lehetséges. Van rá több mint húsz meccsünk, hogy a lehető legjobb csapattá váljunk, mindannyian azért vagyunk itt, hogy nyerjünk.

– A vezetékneve nagyon ígéretesen hangzik... Van bármilyen családi kötődése Stephen Curryhez, aki az NBA-ben tündöklő Golden State Warriors húzóembere?
– Nem tudok róla...

– S melyik a kedvenc franchise-a az NBA-ben?
– Nem követem napi szinten a történéseket, de mivel Philadelphiából származom, így leginkább a 76ersszel szimpatizálok. Minden major sportban philadelphiai csapatoknak szurkolok – a kedvenc kosárlabdázóm viszont LeBron James.

– A Sixers ráadásul folyamatosan egyre jobb lesz...
– Így igaz, az utóbbi két-három évben már nagyon egyben van.

– Nehéz, hogy több ezer kilométerre játszik a szülőhazájától?
– Határozottan nehéz a távollét, de a játék szeretete, az, hogy a pályán tölthetem az időmet, sokkal szebbé teszi ezt az állapotot. Ez a helyzet együtt jár a munkánkkal, most következik a harmadik idény, amit Európában kezdek, tehát nagyjából már hozzászoktam.

– Szombathely is tetszik?
– Egyelőre nem tudtam körbejárni, a hétvégén megpróbáltam azért kicsit feltérképezni – eddig jók a benyomásaim.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik