Balhé New Yorkban; ismét remekelt a Spurs sztárja

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.01.20. 09:29
null
Kawhi Leonard vezetésével ismét nyert a Spurs (Fotó: Reuters)
Tony Parker és Pau Gasol nélkül kezdett, majd vezetőedzőjét is elveszítette a Spurs a Denver ellen, de Kawhi Leonard vezetésével így is hozta a találkozót a nyugati második helyezett. A Minnesota kihasználta Chris Paul hiányát és a hajrában győzni tudott a Clippers otthonában, érdekes véget ért a Knicks–Wizards, 19 triplát dobott a Kevin Love nélkül felálló Cleveland, a Miami pedig alsóházi derbit húzott be a Dallasszal szemben.

 

Döbbenet – Westbrook nem került be az All-Star-gála kezdőjébe! A kereteket itt tekintheti meg!

Cleveland Cavaliers–Phoenix Suns 118–103

Nem hiányzott Love. Az erőcsatár végül nem tudott pályára lépni, a helyére James Jones került be a kezdőbe és alacsony szerkezetre váltott a címvédő – ez telitalálatnak bizonyult a Suns védekezésével szemben. Jones 4/6 triplát rámolt be húsz perc alatt, LeBron James kedvére lövöldözhette ki a labdáit a dobógépeknek (21 pont, 9 pattanó, 15 gólpassz), a padról Channing Frye 18 ponttal és 10 lepattanóval pótolta Love-ot, a gárda pedig végül 19 (!) hármasnál állt meg – valósággal szétbombázták a Phoenixet. Félidőben már 18 pont volt a különbség, ugyan a fordulás után közelebb zárkóztak a vendégek, de nem volt esélyük ezen az estén – a Cavs ugyanúgy 30–11-gyel áll féltávnál, mint a tavalyi, bajnoki címmel végződő szezonban.

Tanulhatott a Phoenix. Devin Booker szerint a hazaiak folyamatosan beszéltek a pályán és támadásban mindig a legmegfelelőbb játékot játszották – úgy véli, ezek azok a dolgok, amiket nekik is meg kellene tanulniuk. A vendégeknél Booker és Bledsoe sem játszott rosszul (együtt 43 pont, 17 gólpassz) és a Love, valamint az egy rövid időre szintén kidőlő Tristan Thompson hiányát kihasználó Chandler (22 pont. 16 lepattanó) is kiemelendő, de közel sem volt náluk annyi tűzerő, hogy tarthassák a lépést a Clevelanddel. Büntetőkkel és lepattanókkal igyekeztek ellensúlyozni a hátrányukat, de ez kevésnek bizonyult, úgyhogy következőleg New Yorkban javíthatnak.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26/6, James 21, Frye 18/12
A Suns legjobb dobói:
Chandler 22, Bledsoe 22/6, Booker 21

Miami Heat–Dallas Mavericks 99–95

Egy gyengébb széria nem fért bele. A negyedik negyedben volt egy olyan időszakuk a vendégeknek, amikor nyolc dobásukból csak egy akadt be, ezt pedig kihasználta a Heat és megfordította a találkozót. A Mavs támadójátéka ezúttal is több lábon állt, de hiányzott az igazi átütőerő, a kisebb hátrányt képtelenek voltak ledolgozni, nem találtak fogást a Miami védekezésén. Ugyan kintről beszórtak 14 triplát, de a festékben rendre alulmaradtak, elveszítették a lepattanózást és összesen három pontot szereztek leindításból – ráadásul bár a védekezésük alapvetően jól működött, az utolsó öt percben mégis kaptak 14 pontot, amikor nagy szükségük lett volna néhány „megúszott” támadásra. Ezzel együtt nyerhettek volna az említett lefagyás nélkül, ám onnantól már nem adták ki a vezetést a kezükből a hazaiak.

A kisemberek voltak nagyok. Goran Dragic és Tyler Johnson hozta azt a pluszt a Miaminak, amellyel a hazaiak meg tudták nyerni ezt a szoros, kevés pontot hozó összecsapást – a két hátvéddel nem tudott mit kezdeni a Dallas. Dragic végül 32 ponttal, közte 4/4 triplával zárt, Johnson pedig a negyedik negyedben szerzett 23 egységéből 10-et – az utolsó percekben is ők ketten húzták a Miamit, nekik köszönhető a floridai siker. Erik Spoelstra viccelődött azon, hogy egészen olyan hangulata volt a meccsnek, mint egy klasszikus Heat–Mavs derbinek – csak éppen a hazaiak sorozatban második sikerükkel is csak a Brooklynt előzik meg ligaszinten, a Dallas pedig egy meccsel üti a nyugati utolsó Suns, Lakers kettőst....

A Heat legjobb dobói: Dragic 32/12, T. Johnson 23/6, Whiteside 13
A Mavericks legjobb dobói:
Nowitzki 19/6, Matthews 18/12, Barnes 15, Curry 15/9

New York Knicks–Washington Wizards 110–113

Vendégként is megy. Sem az idegenbeli pálya, sem a back-to-back nem feküdt eddig a Washingtonnak, ezúttal azonban egyik sem zavarta különösebben a társaságot. Szinte ugyanaz játszódott le, mint egy nappal korábban: Otto Porter megint hat triplát süllyesztett el, John Wall megint extra volt (29 pont, 13 gólpassz) és az utolsó percben több kulcsfontosságú dobást értékesítve győzelemre vezette csapatát. Az irányító már a harmadik negyedben is villogott, amikor komoly előnybe kerültek a vendégek, de innen még fordítani tudott a Knicks – Wall azonban beszórta csapata utolsó hét pontját, majd bemutatta a meccsnyerő labdaszerzést is. A fővárosiak zsinórban negyedik győzelmüket aratták és ott vannak a keleti ötödik helyen, most Detroitba látogatnak.

Reklamál a New York. Az utolsó támadásnál, néhány másodperccel a vége előtt Courtney Lee vállalhatott volna üres dobást, ám a Wizards segédedzője, Sidney Lowe bent állt a pályán, közel a Knicks hátvédjéhez – minden erejével igyekezte megzavarni. Ez sikerült, Lee nem tudta, hogy ki van mögötte, így nem vállalta el a dobást, hanem tovább lőtte a labdát Brandon Jennings felé, de John Wall megszerezte és ezzel eldöntötte az összecsapást. Az eset után Lee és Carmelo Anthony is felemelte a szavát, szerintük ezt ki kellene vizsgálni – a kiscsatár egyébként franchise-rekordnak számító 25 pontot szórt a második negyedben, de ez sem lett elég a győzelemhez.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 34/9, Rose 20, Porzingis 15
A Wizards legjobb dobói:
Wall 29/3, Porter 23/18, Morris 14/6

San Antonio Spurs–Denver Nuggets 118–104

Jól reagált a váratlan helyzetre a Spurs. Tony Parker végül nem tudta vállalni a játékot, de ennél váratlanabbul érte a hazaiakat, hogy a bemelegítésnél Pau Gasol eltörte az ujját, így ő sem lépett pályára, sőt, valamennyit ki is kell majd hagynia. Ezen felül Gregg Popovichot is elveszítették még az első félidőben, a tréner két technikait reklamált össze magának és kiállították – innen nyerte meg a találkozót a San Antonio. Ehhez természetesen megint kellett Kawhi Leonard parádés teljesítménye (a gárda vezére ismét 30 pont fölé jutva mutatott irányt a többieknek), de a két „beugró”, David Lee (10 pont, 16 lepattanó) és az újonc Dejounte Murray (24 pont, 7/11 mezőnyből, 3/5 tripla) is remekül vizsgázott a kezdőben. A második félidőben már rendezte is sorait a vendéglátó, működött a védekezés és megvolt a ritmus támadásban, a Spurs végül 50 százalék felett dobott mezőnyből, kiosztott 28 gólpasszt és érvényesítette a papírformát – Gasol nélkül, de győzelemből érkeznek a Cavs elleni rangadóra.

Jokics egyedül kevés volt. Ahogy arra lehetett is számítani, a centerrel nem igazán tudott mit kezdeni a Spurs, a többiek viszont nem tettek hozzá eleget ahhoz, hogy nyerni tudjon a Denver. Gallinari pályára sem lépett, Mudiayt megfogták a hazaiak és egyedül Bartonban maradt érdemi tűzerő. Jokics hiába produkált ismét pazar dolgokat (35 pont, 14/22 mezőnyből, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), a második félidőben ez már nem volt elég a San Antonio csapatjátékával szemben – a Nuggets csak 40.7 százalékkal dobott mezőnyből és több mint kétszer annyi eladott labdát gyártott, mint Leonardék. Így három győzelem után kikapott az együttes, de ezzel is őrzi nyugati nyolcadik helyét, most a Clippers lesz a következő ellenfél.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 34/6, D. Murray 24/9, Ginóbili 14/3
A Nuggets legjobb dobói:
Jokics 35/6, Barton 18/3, J. Murray 13/6

Los Angeles Clippers–Minnesota Timberwolves 101–104

Kihasználta az esélyt a Wolves. Azt lehetett tudni, hogy Chris Paul és Blake Griffin nélkül ez a Clippers nem az a Clippers lesz, így esély nyílhat a vendégek előtt, Tom Thibodeau együttese pedig ezt végül ki is tudta használni. A második negyedet ugyan elveszítették tíz ponttal, de innentől végig nyomás alatt tartották a hazaiakat és hajtották őket maguk előtt – végül két és fél perccel a meccs vége előtt utol is érték Jordanéket. Ekkor érkezett az egész este tarthatatlan (37 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) Karl-Anthony Towns, berámolt két duplát, majd a szintén remeklő (27 pont, 4-4 pattanó és gólpassz) Andrew Wiggins hozzátett még két büntetőt, az elfáradó Clippers pedig nem tudott válaszolni. Ezzel idegenben aratott értékes győzelmet a Minnesota, méghozzá úgy, hogy a kispadról semmi használható nem érkezett, Ricky Rubio pedig 17 percnyi játék után kidőlt bordasérülés miatt.

Betliztek a kulcsemberek. Paul nélkül a rutinos és általában megbízható hátvédeknek kellett volna tartást adni a Clippersnek, ám J. J. Redick kilenc, Jamal Crawford hét pontot szerzett úgy, hogy ketten együtt 7/25-öt szenvedtek össze mezőnyből – a dobás Raymond Feltonnak sem ment, de ő legalább kiosztott nyolc gólpasszt. Jobb híján így maradt a 29 pontos DeAndre Jordan, valamint az egyetlen gyűrűre veszélyes hátvéd, Austin Rivers, mint fő opció, de utóbbi a hajrában kipontozódott, a csapat pedig nem tudott válaszolni a Wolves rohamára – elsőre nem tudták pótolni Pault, következőleg a Denver ellen kell helytállniuk.

A Clippers legjobb dobói: Jordan 29, Rivers 20/6, Felton 10, Mbah a Moute 10, Bass 10
A Timberwolves legjobb dobói:
Towns 37/3, Wiggins 27/3, Dieng 13

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik