66 év után újra? – Bobory Balázs jegyzete

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2019.01.15. 23:53

„Jelentjük, 2017-ben visszatértünk az európai kosárlabdázás élvonalának körforgásába, és szeretnénk ott is maradni! Célunkat mi sem segíthetné jobban, mint egy rangos esemény megrendezése, mondjuk az Európa-bajnokságé.”

Azért abban biztosak lehetünk, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége az általunk megfogalmazottnál szerteágazóbb, részletesebb és sokkal diplomatikusabb szándéknyilatkozatot küld az MKOSZ elnökségének keddi szavazása után a FIBA müncheni központjába, hogy a 2021-es férfi kontinensviadal egyik csoportja küzdelmeinek szívesen adnánk otthont.

Az Eb-rendezés egyszer már jól sült el, igaz, sajnos egyre kevesebben élnek azok, akik élőben láthatták a szép emlékű Népstadionban az 1955-ös tornát és a magyar diadalt. Akkor még a szabad ég alatt, harmincezer néző előtt győztük le a szovjeteket, Bogár Pálék az utolsó mérkőzést, a románok elleni diadalt követően felültek Európa trónjára.

Jó régen volt már...

Ezt mondtuk két éve is, csak akkor az 1999-es, franciaországi Eb-vel kapcsolatban nosztalgiáztunk, amely után tizennyolc esztendőn keresztül nem mutattuk meg magunkat a legjobbak porondján, mígnem Ivkovics Sztojan csapata hibátlan selejtezőbeli teljesítménnyel eljutott Kolozsvárra, a négy ország által rendezett Európa-bajnokság romániai csoportjába, ahonnan továbbjutott Isztambulba, a legjobb tizenhat végjátékába.

Talán nem is érdemes belekezdeni a felsorolásba, mi mindent jelentene, ha 2021-ben Budapest adhatna otthont hat együttes ádáz küzdelmének. Hogy ne lássunk messzebb az orrunknál: a magyar férfiválogatott így házigazdaként garantáltan ott lenne a következő kontinenstornán, lenne két nyugodt esztendő csapatot építeni, a fiatalokat fejleszteni és fokozatosan a mély vízbe ereszteni, a szakágnak pedig a folyamatos reflektorfény is kedvező lehet, példaképek születhetnek, a gyerekek közvetlen közelről láthatják a célt, ahová érdemes eljutni: a magyar válogatottat és egy világversenyt.

Egy Európa-bajnoki csoport megrendezéséhez az infrastruktúra adva van, a rendezéshez szükséges kormánygarancia is biztosnak tűnik, nincs más hátra, mint előre.

Ha minden jól megy, hamarosan azért izgulhatunk, hogy a FIBA illetékesei bejelentsék: Budapest 1955 után ismét férfi Eb házigazdája.

És akkor 2021-ben azt mondhatjuk: „Helló, Európa, megint itt vagyunk! Meglátjátok, itt is fogunk maradni!”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik