BOBORY BALÁZS 2019.01.15 23:53 Frissítve: 2019.01.16 00:42

66 év után újra? – Bobory Balázs jegyzete

 

 
Férfi kosár: Magyarország rendezné meg a 2021-es Eb-t

„Jelentjük, 2017-ben visszatértünk az európai kosárlabdázás élvonalának körforgásába, és szeretnénk ott is maradni! Célunkat mi sem segíthetné jobban, mint egy rangos esemény megrendezése, mondjuk az Európa-bajnokságé.”

Azért abban biztosak lehetünk, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége az általunk megfogalmazottnál szerteágazóbb, részletesebb és sokkal diplomatikusabb szándéknyilatkozatot küld az MKOSZ elnökségének keddi szavazása után a FIBA müncheni központjába, hogy a 2021-es férfi kontinensviadal egyik csoportja küzdelmeinek szívesen adnánk otthont.

Az Eb-rendezés egyszer már jól sült el, igaz, sajnos egyre kevesebben élnek azok, akik élőben láthatták a szép emlékű Népstadionban az 1955-ös tornát és a magyar diadalt. Akkor még a szabad ég alatt, harmincezer néző előtt győztük le a szovjeteket, Bogár Pálék az utolsó mérkőzést, a románok elleni diadalt követően felültek Európa trónjára.

Jó régen volt már...

Ezt mondtuk két éve is, csak akkor az 1999-es, franciaországi Eb-vel kapcsolatban nosztalgiáztunk, amely után tizennyolc esztendőn keresztül nem mutattuk meg magunkat a legjobbak porondján, mígnem Ivkovics Sztojan csapata hibátlan selejtezőbeli teljesítménnyel eljutott Kolozsvárra, a négy ország által rendezett Európa-bajnokság romániai csoportjába, ahonnan továbbjutott Isztambulba, a legjobb tizenhat végjátékába.

Talán nem is érdemes belekezdeni a felsorolásba, mi mindent jelentene, ha 2021-ben Budapest adhatna otthont hat együttes ádáz küzdelmének. Hogy ne lássunk messzebb az orrunknál: a magyar férfiválogatott így házigazdaként garantáltan ott lenne a következő kontinenstornán, lenne két nyugodt esztendő csapatot építeni, a fiatalokat fejleszteni és fokozatosan a mély vízbe ereszteni, a szakágnak pedig a folyamatos reflektorfény is kedvező lehet, példaképek születhetnek, a gyerekek közvetlen közelről láthatják a célt, ahová érdemes eljutni: a magyar válogatottat és egy világversenyt.

Egy Európa-bajnoki csoport megrendezéséhez az infrastruktúra adva van, a rendezéshez szükséges kormánygarancia is biztosnak tűnik, nincs más hátra, mint előre.

Ha minden jól megy, hamarosan azért izgulhatunk, hogy a FIBA illetékesei bejelentsék: Budapest 1955 után ismét férfi Eb házigazdája.

És akkor 2021-ben azt mondhatjuk: „Helló, Európa, megint itt vagyunk! Meglátjátok, itt is fogunk maradni!”

 

2019.09.12 22:01:23

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Az Egyesült Államok csapata már nem sebezhetetlen

2019.09.02 12:15:51

Kosárlabda nemzetisport.hu

Két hét, 32 válogatott, 92 mérkőzés – Spanyolország lett a világbajnok.

2019.08.28 09:22:56

Kosárlabda M. K.

Először rendeznek 32 csapatos világbajnokságot, de nem emiatt nőtt meg a címvédő kihívóinak száma.

2019.08.21 14:06:31

Kosárlabda GYŐRI FERENC

A szövetségi kapitány a nyári tornákon sokkal jobb eredményeket „kapott” a csapattól, mint amilyenekre számított.