Nemzetisport.hu nyomtatott 2006.10.25 19:05 Frissítve: 2010.10.28 02:39

A németekkel nyert Eb-aranyra a legbüszkébb

A FIBA Europe által rendezett minapi, müncheni csúcstalálkozón napjaink legsikeresebb kosárlabdaedzői cseréltek eszmét. Ott volt a reptéri Hotel Kempinskiben Szvetiszlav Pesics (képünkön), minden idők egyik legeredményesebb szakembere is, akinek mindegy volt, melyik válogatottat edzi: kezei között minden arannyá változott.

Ujjai között elegáns szivarka, előtte egy pohár bajor sör, ha kell, németül beszél, ha kell, angolra vagy spanyolra vált, persze legszívesebben anyanyelvén, szerbül folytatja a diskurzust örök szerelméről, a kosárlabdáról.

Mindenki csügg a szavain, Nar Zanolintól, a FIBA Europe igazgatójától Henrik Dettmannig, a német válogatottat 2002-ben vb-bronzéremre vezető, finn származású szakemberig.

A grémium legfiatalabb tagja, egyszersmind újvidéki földije, Rátgéber László pedig nemes egyszerűséggel „mesternek” szólítja Pesicset. Az is: a kosárlabda nagymestere, akinek az éremgyűjteményéből talán csak az olimpiai arany hiányzik.

– Egyes források újvidékinek jelölik, mások szerint Délkelet-Szerbiában, Pirot városában született. Mi az igazság?
– Bár Újvidéken láttam meg a napvilágot, a családom piroti, életem első három évét leszámítva ott cseperedtem fel – mondta Szvetiszlav Pesics. – Gyönyörű vidék ez, közel a bolgár határhoz, számos anekdota, népi legenda kötődik ide.
– Netán hősi eposzok?
– Nem annyira. Állítólag mi, pirotiak vagyunk a legzsugoribb szerbek, valóságos skótok, de ennek a mendemondának semmi alapja.
– Az azonban nem mendemonda, hogy Bogdan Tanjevicstől tanulta a szakmát, aki maga is itt volt a müncheni edzőkonferencián.
– „Bosa” volt az edzőm a Bosnában, amikor megnyertük 1979-ben a BEK-et. Mirza Delibasics és Ratko Radovanovics volt annak a csapatnak a legnagyobb sztárja.

A Szvetiszlav Pesiccsel készült interjút a Nemzeti Sport csütörtöki számában olvashatják el.
2020.01.22 22:45:13

Kosárlabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Közösségépítő erejük van a csapatsportágaknak.

2020.01.03 19:29:06

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

A válogatott hátvéd az Olasz Kupa nyolcas döntőjét célozta meg a Reggio Emiliával.

2019.12.30 11:03:14

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, GYŐRI FERENC

Az esztendőre egyedül a hősiesen küzdő Gereben Lívia súlyos betegsége vet árnyékot.

2019.12.29 22:09:28

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Szomorú látni, hogy engedi el a klub a korábbi sikerkovács kezét.

2019.12.29 12:38:15

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN

A nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában szintén a szombathelyi klub varázsol.