HIRDETÉS
Nemzetisport.hu online 2005.04.10 22:50 Frissítve: 2012.01.29 02:53

Visszavette a trófeát a PVSK

Óriási eredmény volt a Diósgyőr számára, hogy bekerült a fináléba, de szombat este, amikor Jokovics térde "kihűlt" az elődöntő után, úgy látszott, ez a maximum, amit a piros-fehérek a kupahétvégéből kihozhattak. A szőke szerb magasbedobó ugyanis nagyon húzta a lábát, mert a Sopron elleni meccsen megnyúlt a térdszalagja, ennek ellenére óvatos bemelegítés után vállalta a játékot. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, az elején éppen az ő pontjaival vett jó rajtot a DKSK a sokkal esélyesebb Pécs otthonában.

Az első negyedben a vendégek négy alkalommal is elléptek négy ponttal, és a MiZo egy ideig csak egyenlítgetni tudott. Vezetni egészen a kilencedik percig nem, akkor viszont az elődöntőben egyetlen dobást sem elhibázó Béres büntetőjével megszerezte az előnyt.
Ezúttal mégsem a mostanában remek formában kosárlabdázó Ivkovicsné volt a a bajnok vezéralakja, hanem az utóbbi időben sokat szapult Daliborka Vilipics. A rutinos légiós mindig jó helyen tűnt fel a pályán, sorra gyűjtögette a támadólepattanókat és a pontokat - az első negyed végén már 11-nél járt ez utóbbi műfajban. Nagy szerepe volt abban, hogy 15-17-es állás után gyökeres fordulat következett be, és nem sokkal később már 22-17-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző.

Pontgazdag és élvezetes volt az első játékrész, viszont valamelyest visszaesett a színvonal a másodikra, amiben kizárólag a DKSK volt a hibás. A vendégeknél sokat csökkent a dobások hatékonysága, és 31-25 után egyetlen pontot sem tudtak elérni a nagyszünetig, holott közben eltelt több mint hat játékperc. A Pécs ellenben jól játszott, annak ellenére is, hogy viszonylag sok tiszta dobóhelyzetet elrontottak a fekete-fehérek, akiknek a félidőben 38 százalékos (14/37) mezőnybeli mutató állt a nevük mellett a statisztikákban. A slamasztikába pedig a Diósgyőr került, mert nagyon megugrott a különbség a 20. perc végére: "féltávnál" 17-tel tartott előbbre a hétszeres kupagyőztes.

Mégsem vált lefutottá az aranycsata, az ellenfél feltámadásának köszönhetően, aminek az új-zélandi Farmer volt a legfőbb letéteményese. No meg Jokovics, és a két külföldi kosarával egyre csak farigcsált a hátrányából Tapodi Péter csapata a harmadik tíz percben. Közben keményedett a küzdelem, Branzova, majd Vilipics is kisebb sérülést szenvedett a pályán, ami felettébb aggasztotta Rátgéber Lászlót, no meg a pécsi drukkerhadat - nem véletlenül, hiszen vár ebben a hónapban még egy final four a fekete-fehérekre, gondolni kell már a kevesebb mint két hét múlva következő euroligás négyes döntőre is.

A kupagyôztes pécsiek egyik legjobbja a 12 pontot elérô Hlede (a labdával) volt (Fotó: Laufer László)
A kupagyôztes pécsiek egyik legjobbja a 12 pontot elérô Hlede (a labdával) volt (Fotó: Laufer László)
Az utolsó negyedben aztán kísértett a szombat, mert Fodor megint betalált kintről, és a triplát követően már csak héttel vezetett a vendéglátó, ám 58-51 után hosszú hajrát nyitott a PVSK. A lankadhatatlan Iványi, Hlede hátvédpáros pörgette együttes óriási nyomás alatt tartotta vetélytársát, és kifejezetten szép kosarakat szerezve öt perc leforgása alatt tízessel toldotta meg a különbséget. Ezzel Vilipicsék voltaképpen eldöntötték a kupagyőztes kilétét , így beállhatott a hajrában Keller, sőt 49 másodperc erejéig a fiatal Semsei is, hogy aztán a maradék másodpercek már az előrehozott ünneplés jegyében teljenek: Rátgéber László mindhárom idejét kikérte, és az örömmámorban úszó közönség felállva énekelte a hangszóróból dübörgő jól ismert "Giling-galang, szól a harang…" kezdetű nótát. Hazai oldalon tényleg határtalan volt a boldogság - a diósgyőriek a legutolsó játékmegszakítást már unták kicsit, ezért kifűzött cipővel battyogtak vissza a pályára -, a nyolc pécsi bajnoki cím mellé immár megvan a nyolcadik Magyar Kupa-diadal is.

"Hazahoztuk!" - kiabálták összeborulva a baranyai hölgyek, majd következtek a szokásos ceremóniák, a hálók levágása a gyűrűkről, a díjkiosztó, de a lelátón senki sem mozdult a helyéről, csak tapsolt szakadatlanul. És ez így is van jól, avagy végre egy olyan sokezer nézős honi sportesemény, amelyet egy pillanatig sem legyintett meg a botrány szele. Manapság ezt is meg kell becsülni!
2019.03.09 22:41:13

Kosárlabda GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Minden elemében profi kultúrát honosított meg a klubnál.

2019.02.23 23:03:09

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Határai állandó feszegetése felőrölte...

2019.02.17 23:23:41

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY.Egy ilyen győzelem még inkább összekovácsol egy társaságot.

2019.02.11 21:55:33

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A (női) kosárlabda elsődlegesen iskolai sport, minőségi egyetemi kosárlabdázás híján azonban kimarad az a lépcsőfok, amely az átmenetet jelentené az utánpótlásból a profik közé tartóknak.

2019.01.24 00:33:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A klubok vagy éppen a játékosok az ilyen esetekben nem mérik fel, hogy a bezárkózással nem építenek és óvnak, hanem rombolnak: tekintélyt, nimbuszt, presztízst, szavahihetőséget.