Útravaló – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.09.13. 22:58

Nagy László, a Veszprém férfi kézilabdázóinak sportigazgatója a Bajnokok Ligája idénykezdete kapcsán kijelentette, szeptemberben még merész gondolat a négyes döntőről beszélni. Ugyanakkor a veszprémiekben korábban merészebb célok fogalmazódtak meg: a csapat az elmúlt öt évadban háromszor jutott a BL-döntőbe, ám győznie egyszer sem sikerült. Az európai szövetség erősorrendjében jelenleg a Veszprém áll az első helyen, elsősorban az igazolásai alapján – ebből az következik, hogy a végső siker a cél. Biztosra nyilván nem lehet menni, lásd a Kielce ellen 2016-ban elvesztett finálét, s reméljük, a 2018-as fiaskó sem ismétlődik meg, amikor az együttes nem tudta magát átrágni a dán Skjern csapatán és nem jutott a nyolc közé. A Szeged esetében klubtörténelmi tett lett volna a négy közé jutás, az idén csak hajszállal maradt le a kölni szereplésről, a visszavágón jó ideig továbbjutásra állt a Vardar ellen.

Ugyanakkor a továbblépés mindkét résztvevőnknek kötelező, és nem mondunk újat azzal, hogy az igazi erőfelmérő a kieséses szakaszban kezdődik – nem mellékes, hogy a Szeged csoportjában a német, a spanyol és francia bajnokkal találkozik…

A Veszprémnél a következetes szakmai munkára David Davis személye a garancia, a 2018 októberében kinevezett szakemberrel az együttes letért a tévútról, amelyre Ljubomir Vranjessel lépett. A spanyol edzőt a csapat kulcsjátékosai is elfogadták, Davis a BL-fináléba vezette az együttest. A veszprémiek bő és erős keretét indokolja, hogy nemcsak a legjobbak között kell helytállniuk, hanem két kihagyott idényt követően a SEHA-ligában is. A másik szakvezetőnek, a spanyol válogatottal szövetségi kapitányként 2005-ben világbajnok Carlos Pastornak a szegediekkel mérföldkő lenne a négy közé jutás. A 2013 óta a Tisza partján dolgozó, EHF-kupát (2014), magyar bajnokságot (2018) és Magyar Kupát (2019) nyerő tréner csapata is jól erősített, Pastornak már „csupán” annyi a feladata, hogy szakmai tudását hozzáadva a négybe vigye az együttest.

S a végére egy nem elhanyagolható tényező: noha csapataink keretét túlnyomórészt légiósok alkotják, egyértelműen kijelenthető, mindkét város szurkolói egy emberként állnak kedvenceik mögött – ez a hazai találkozókon gólokat jelent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik