Ugalde: A katari exjugoszlávok? Nekünk is van egy Sterbikünk...

VARJU VERONIKAVARJU VERONIKA
Vágólapra másolva!
2015.01.30. 09:31
null
Ugalde (középen) és társai a dánok elleni meccs után okkal ünnepeltek – így lesz a franciák elleni elődöntő után is? <br />(Fotó: Halmágyi Zsolt)
Csúcspontjához érkezett a 24. férfi kézilabda-világbajnokság Katarban: ma az elődöntő mérkőzései következnek, Lengyelország Katarral néz farkasszemet, míg a másik ágon a címvédő spanyolok Franciaországgal küzdenek meg a fináléba jutásért. A találkozók előtt egy nappal Cristian Ugalde, az MKB-MVM Veszprém és a spanyol válogatott szélsője beszélt az esélyekről – helyszíni interjú Katarból.

 

KARABATIC EZREDES LEHET

Kétszer kell a kapuba találnia Nikola Karabaticnak ahhoz, hogy ezer gólig jusson a francia válogatottban, így a spanyolok elleni világbajnoki elődöntőben vélhetően át is lépi ezt a határt.

A világ egyik legjobb játékosa eddig 244 mérkőzésen szerepelt a nemzeti együttesben, amellyel olimpiát, valamint világ- és Európa-bajnokságot is nyert.

A francia örökrangsorban csupán ketten állnak előtte: a jelenlegi csapatkapitány, Jérome Fernandez 1451 gólt szerzett 382 válogatott meccsen, míg a korábbi válogatott Frédéric Volle 1016-ot 241 találkozón.

A 30 éves Karabatic 18 esztendősen mutatkozott be a válogatottban, amellyel 2008-ban és 2012-ben szerzett olimpiai aranyat, 2009-ben és 2011-ben lett vb-győztes, illetve 2006-ban, 2010-ben, valamint tavaly diadalmaskodott az Eb-n.

MTI

– Boldogok lehetnek, hiszen Spanyolország ott van a legjobb négy között. Miben kell előrelépniük, hogy meglegyen a döntőbe jutás?
– Azt hiszem, ez mindannyiunk számára világos, a védekezésünkön kell javítani, mert Franciaország nagyon erős támadásban, és olyan tapasztalt játékosai vannak, mint például Nikola Karabatic. A széleken is hatékonyak, együtt vannak, az pedig sokat elmond róluk, hogy az utóbbi években minden nagy tornán ott voltak a legjobbak között, és többször győzelemmel zártak. Szerdán csak huszonnégy gólt kaptunk, ami bizonyítja, hogy jól működött a védelmünk. Ha ezt a szintet tudjuk hozni a franciák ellen is, akkor jó esélyünk nyílik a győzelemre.

– Számított rá, hogy csapatuk elődöntős lesz?
– Az a célunk, hogy a döntőbe jussunk, így természetesen bíztam benne. De azt is tudtuk és tudjuk, hogy ez nagyon nehéz. Az elmúlt időszakban mindig mi jöttünk ki vesztesen a Dánia elleni összecsapásokból, kivéve két éve, hazai közönség előtt a világbajnoki döntőben. [Akkor az ibériaiak 35–19-re lemosták az észak-európaiakat a fináléban. Ugalde sérülés miatt nem lehetett a világbajnok csapat tagja – a szerk.] De az mindig más, „idegenben” valahogy sosem jött össze ellenük a győzelem. Most, hogy túljutottunk rajtuk, csak a trófea megnyerése lehet a cél.

– Hogy érzi, Franciaország a lehető legerősebb ellenfél, amelyet kaphattak?
– Franciaország az Franciaország. Minden címet besöpört már, legyen szó Európa-bajnokságról, világbajnokságról vagy éppen olimpiáról. Úgy gondolom, jelenleg is az övék a legjobb csapat az egész világon. Megvan a kellő inspirációnk, és előttünk van még egy egész nap, hogy testileg és szellemileg is felkészüljünk az ütközetre. Szörnyen nehéz lesz, de bizakodóak vagyunk.

– A másik ágon Katar találkozik Lengyelországgal. Mit gondol arról az összecsapásról?
– Nem tudnám megjósolni, melyik csapat jut be a döntőbe, mindkettőnek ugyanannyi esélyt adok. Katarnak ott az extra motiváció, hogy hazai közönség előtt játszik, emiatt kicsit könnyebb dolga lehet.

– Mi a véleménye a katari nemzeti csapatról?
– Mindenki arról beszél, hogy Katar egy összevásárolt válogatott, a fél csapat az egykori Jugoszlávia területéről ékezett. Ha a katariaknak nincs emiatt rossz érzésük, akkor miért ne tehetnék ezt? Úgy értem, nekünk is van például egy Sterbik Árpádunk. Igaz, ő most nincs itt, de attól még a spanyol válogatott tagja. Ha megfelelően küzdenek, nincs baj ezzel.

FÉRFI KÉZILABDA-VB, KATAR
DÖNTŐ (Luszail)
február 1.
1. elődöntő győztese–2. elődöntő győztese 17.15 (tv: Sport2)
A 3. HELYÉRT
február 1.
1. elődöntő vesztese–2. elődöntő vesztese 14.30 (tv: Sport2)
ELŐDÖNTŐ
január 30. Lengyelország–Katar16.30 (tv: Sport1)
január 30. Spanyolország–Franciaország 19.00 (tv: Sport1)
NEGYEDDÖNTŐ
január 28.Horvátország–Lengyelország22–24
január 28.
Katar–Németország
26–24
január 28.
Dánia–Spanyolország
24–25
január 28.
Szlovénia–Franciaország
23–32
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik