Sztárparádé Szegeden, svéd túrán a Veszprém

Vágólapra másolva!
2012.11.18. 10:49
null
Mikler Roland szerint nem lehet elvárás velük szemben a pontszerzés (Fotó: MTI)
Sportági sztárok parádéját láthatja ma a szegedi közönség – és amikor ezt mondjuk, nem csak a Barcelona klasszisaira gondolunk. Hiszen a hazai gárdában is több nemzetközileg magasan jegyzett játékos (Ancsin, Buday, Blazevic, Larholm, Prodanovics, Sulc, Tatai, Vadkert, Zubai) lép pályára. A főszereplő mégis a két magyar kapus, a szegedi Mikler Roland és a barcelonai Sterbik Árpád lehet. Közben az MKB Veszprém Svédországban vizitál az Atlético Madridot már legyőző Sävehofnál.

 

TUDNI KELL
A SZEGED…
…99. Bajnokok Ligája-fellépésére készül
…eddigi statisztikája: 41 győzelem, 8 döntetlen, 49 vereség
…eddig 18 ország 33 csapatával mérkőzött
…Barcelona elleni mérlege: 2 győzelem, 6 vereség
…eddig 20 meccset vívott spanyol csapatokkal, mérlege: 4 győzelem, 2 döntetlen, 14 vereség
A BARCELONA…
…16. idényét játssza a BL-ben (BEK-ben)
…9-szer játszott döntőt, 7-szeres BEK/BL-győztes (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011)
…nyert KEK-et (1994, 1995) és EHF-kupát (2003) is
…19-szeres spanyol bajnok (tavaly és az idén is aranyérmes volt)
…új szerzeményei: Eduardo Gurbindo (Valladolid), Ángel Montoro (León), Martin Stranovsky (León), Sterbik Árpád (Atlético Madrid)
…távozói: Nagy László (Veszprém) Marco Oneto (Veszprém) Cristian Ugalde (Veszprém) Konsztantyin Igropulo (F. Berlin)

A világ legjobb kapusai közé sorolható Sterbik Árpádot és Mikler Rolandot a D-csoport vasárnapi rangadója előtt először arra kértük, mondjanak egymásról véleményt, netán kritikát.

„Évek óta figyelemmel kísérem Mikler Roland felfelé ívelő pályáját, és mivel ez az ív egyenletes, nincs okom a kritikára – mondta a Veszprémből nyolc éve a Ciudad Realba (ma Atlético Madrid) szerződő, a nyáron pedig négy évre a Barcelonához igazoló, zentai születésű kapus. – Sok világversenyen és BL-csatában szerzett tapasztalatot, amit a vasárnapi presztízscsatában is igazolni akar. Ha a londoni olimpián látott formáját megőrizte, nehéz dolguk lesz támadóinknak. Kérdés, hogy Tatai Péter felépült-e, vagy Miklernek kell hatvan percig védenie."

Az udvarias, baráti mondatokat Mikler is elmondta Sterbikről, majd szakmai szemmel értékelte a Barca-kapust.

„Kitűnő adottságai – vagyis a kaput szinte eltakaró hosszú karja és lába, valamint akrobatikus ruganyossága – mellett különleges, senkiéhez sem hasonlítható védési stílusát kell kiemelni – mondta a szegediek válogatott játékosa. – Nincsenek felesleges mozdulatai, tökéletesen helyezkedik, mi úgy mondjuk, öli az átlövéseket, valamint már-már zavarba ejtő a lelki nyugalma."

A vasárnapi meccs esélyeit meglehetősen eltérően látták a kapusok. „A szerdai, tatabányai döntetlenünk okozta pszichés mélypont után a csütörtöki regeneráció, majd a pénteki és a szombati edzések során igyekeztünk gyorsan visszanyerni a testi és lelkierőnket – vélekedett Mikler Roland. – Én már csütörtökön is néztem videóról Barca-meccseket, míg a csapat csak a pénteki edzésen 'állt rá' a katalánokra. Volt sérültjeink és betegeink csaknem tökéletesen rendbe jöttek, de így sem mi vagyunk az esélyesek. Nem lehet elvárás velünk szemben a pontszerzés, de tiszta fejjel, okos és türelmes támadójátékkal, a Barca átlövőinek kiszorításával és megfelelő kapusteljesítménnyel jó meccset játszhatunk a világ talán legerősebb együttese ellen."

Sterbik is azzal kezdte, hogy nincs sérültjük, de a győzelmi esélyük szerinte nem annyira egyértelmű, mert a Szeged remekül összeválogatott, jól összerakott együttes.

„Hosszan sorolhatóak a sok nagy csatát megjárt, többek között Bundesliga-rutint is szerző válogatott játékosok, akik a köztudottan forró hangulatú szegedi csarnokban mindenre képesek, amiről legújabban a Veszprém tudna mesélni – folytatta. – Pluszmotivációt ad nekik, hogy a Barcelona a vetélytársuk. Ellenünk mindenki utolsó leheletéig küzd a bajnokságban és a BL-ben is, nekem viszont az ad pluszt, hogy eljön a meccsre Adáról az édesapám."

A Pick Szegedről a legfrissebb hír, hogy nagy valószínűséggel Czina József is a keretbe kerül, mert a védőspecialistának sokat javult a sérült válla.

 

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
M GY D V L–K Gk P
1. Barcelona (spanyol) 4 4 124–91 +33 8
2. Füchse Berlin (német) 5 4 1 141–135 +6 8
3. Dinamo Minszk (fehérorosz) 5 2 1 2 138–128 +10 5
4. CO Zagreb (horvát) 5 1 1 3 132–143 –11 3
5. PICK SZEGED 4 1 3 103–117 –14 2
6. Schaffhausen (svájci) 5 1 4 130–154 –24 2

 

IGAZI VIKINGEK ELLEN A VESZPRÉM

Látszólag edzőmérkőzésre utazott szombaton az MKB Veszprém, hiszen a hazai BL-meccseit Göteborgban rendező svéd Sävehof a B-csoportban nem a legerősebb gárdák közé tartozik. A négybe kerülésért, vagyis a továbbjutásért is meg kell küzdenie a szombaton éppen a címvédő Kielt legyőző (óriási meglepetés!) Celjével és a Constantával. Eközben a Veszprém már megverte a legutóbbi BL-finálé két együttesét, a címet védő Kielt, illetve a Madridot, vagyis versenyben van az első helyért. Hogy mégis azt írjuk, látszólag? Nyomós oka van annak: Magnus Johansson edző csapata 35–30-ra legyőzte a Madridot. Ennek minimum óvatosságra kell intenie Nagy Lászlót és társait.

„Pontosan tudjuk, milyen fontos pontokért fogunk küzdeni vasárnap, és azt is, hogy az ellenfelünket még véletlenül sem szabad félvállról venni – mondta Nagy, aki azt is kiemelte, hogy a Sävehof igen egységes, komplett együttes, amelyben szívós, az utolsó pillanatig teljes erőbedobással harcoló „vikingek" játszanak. – A videofelvételek alapján megállapítottuk, hogy az átlövőik és a kapusaik különösen képzettek. Erényük a védekezés, amely igen erőszakos, mégsem megy át brutalitásba."

Saját csapatáról csak annyit mondott, hogy Carlos Ortega edző vezetésével még az építkezésnél tart a gárda, és hogy még nincs kész, azt megmutatta a legutóbbi szegedi botlása. Ezen persze már túltette magát a Veszprém, amely fokozatosan megtalálja saját, egyre spanyolosabb stílusát, és ez eredményes lehet mind a bajnokságban, mind a BL-ben.

FÉRFI KÉZI BL
B-CSOPORT, 5. FORDULÓ
Sävehof (svéd)–MKB Veszprém, Göteborg 16.30 (Tv: Digi Sport1)

 

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
M GY D V L–K Gk P
1. MKB VESZPRÉM 4 4 127–105 +22 8
2. THW Kiel (német) 5 3 2 168–137 +31 6
3. Atlético Madrid (spanyol) 5 2 3 139–139 0 4
4. Celje (szlovén) 5 2 3 123–135 –12 4
5. Sävehof (svéd) 4 2 2 129–135 –6 4
6. Constanta (román) 5 1 4 117–152 –35 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik