Sterbik lassan kezdi összerakni a veszprémi holmikat

Vágólapra másolva!
2018.04.20. 09:14
null
Sterbik Árpádra az idény legfontosabb mérkőzési várnak (Fotó: Imago)
A Bajnokok Ligája-negyeddöntő előtt nehéz kiigazodni a Kielen, mert egyszer szenzációs, máskor csapnivaló – nyilatkozta Sterbik Árpád, a Vardar Szkopje kézilabdakapusa. A nyáron Veszprémbe igazoló klasszis el tudja képzelni, hogy a kölni négyes döntőbe három francia csapat is bekerüljön, a magyar bajnoki döntőre azonban  nem mert tippelni.

 

BL, FÉRFIAK, FINÁLÉK
2010: Kiel–Barcelona 36–34
2011: Barcelona–Ciudad Real 27–24
2012: Kiel–Atlético Madrid 26–21
2013: Hamburg–Barcelona 30–29
2014: Flensburg–Kiel 30–28
2015: Barcelona–Veszprém 28–23
2016: Kielce–Veszprém 35–35 (hetesekkel 4–3)
2017: Vardar–PSG 24–23

– Csomagol? Netán már Veszprémbe készül?
– Pakolok, de még csak a kieli utazásra készülök, és oda sem viszek sok mindent – válaszolta lapunknak a Bajnokok Ligája-negyeddöntőre készülő, a nyáron Veszprémbe visszatérő Sterbik Árpád, a BL-címvédő Vardar Szkopje világ- és Európa-bajnok, négyszeres BL-győztes kapusa. – Persze lassan már kezdem összerakni azokat a holmikat is, amelyeket a családommal együtt magammal viszek Szkopjéből a veszprémi lakásba, de ehhez sem kell kamionokat bérelni. Az idény befejeztével személyautóval, szerintem két-három fordulóval, minden fontos holmit odaszállítunk, amiben segítenek majd a barátok.

– Fájdalmas a búcsú, vagy már inkább az új feladatok érdeklik?
– Ezen nem töprengek. Egyik nagy meccsről rohanunk a másikra, még ki sem pihentük a SEHA-liga múlt hétvégi négyes döntőjét, máris elővettük a frissebb Kiel-mérkőzések kazettáit. Nincs megállás. A SEHA-liga megnyerése, az elsőségünk megvédése után folytatjuk a BL-ben, hogy abban is újra elsők legyünk.

– A négyes döntőben még sosem láttunk címvédést.
– Éppen itt az ideje, de most a legfontosabb a Kiel elleni párharcunk, hogy egyáltalán ott lehessünk Kölnben.

– A Kielt jól ismeri. Nagyon veszélyesnek tartja?
– Őszintén szólva nem nagyon tudok kiigazodni rajta. Az ősszel nyerhető meccseken vesztett, aztán nagyon éleseket meg megnyert. Legutóbb a szegedi meccsét láttam, azon kikapott, de előtte a Sparkassen-arénában meg úgy lehajrázta a Picket, hogy csak úgy füstölt, és hétgólos előnyt a Kiel nem szokott elszórakozni.

– Meg a Skjern sem…
– Jaj, ezt ne…! Azóta sem értem, mi történhetett a veszprémiekkel. Egyértelmű esélyesek voltak, száz meccsükből kilencvenkilencszer porrá zúznák a dánokat.

– A nantes-i Faluvégi Rudolf is azt mondta, nem a Skjernt várták ellenfélnek a negyeddöntőben.
– Nem csodálom. Szerintem a veszprémiek is egy lépéssel előrébb jártak gondolatban, vagyis lélekben talán már a Nantes elleni párharcra készültek. Aztán mégse.

– Visszatérve a Vardarhoz, az ön csapata egységesebbnek, erősebbnek látszik, mint a Kiel. Nagy előny, hogy a visszavágót otthon játssza a Szkopje?
– Elméletileg igen, de van, aki a fordítottjára esküszik. Ha azt veszem, hogy a Szeged a pályaválasztói jog kényszerű cseréje miatt a visszavágó házigazdája lehetett, de Kielben belefutott a késbe, akkor elgondolkodom.

– És mire jut?
– Hogy a németeknél, akik a fontosabb mérkőzésekre a BL-ben és a Bundesligában is nagyon összeszedték magukat, életveszélyes meccs vár ránk.

– Ezeken szokott csúcsformában védeni. A tét ennyire motiválja?
– Jobb az olyan meccseken védeni, amelyeken erős az ellenfél, és igazi csatát kell megnyerni. Az inkább hervasztó, illetve senkinek sem sportélmény, amikor, mondjuk, a macedón bajnokságban húsz góllal győzünk. Ezek a meccsek legfeljebb a formában tartáshoz jók, átmozgatásnak felelnek meg.

– A BL-ben, főleg a negyeddöntőben ettől nem kell tartani.
– Ez biztos. Még a Nantes–Skjern párharc is izgalmas lehet, bár sokan mondják, hogy nem lenne meglepő a franciák kettős győzelme.

– Három francia együttes is a final fourba juthat. El tudja képzelni?
– Elképzelni? Én mindent. Csak tippelni ne kelljen.

– Az esélylatolgatás nem tippelés.
– A Nantes-on túl vagyunk, két párharc marad. A Kielce besétált a nyolcba a Löwen második csapata ellen, de a PSG-vel nagyon nehéz dolga lesz. Ha nem szerez négy-öt gólos előnyt a párizsi visszavágóra, akkor – miként tavaly is – lemarad Kölnről. Pedig két évvel ezelőtt világraszóló sikert ért el a döntőben a Veszprém ellen. Azt a hajrát is nehéz elfelejteni… A Flensburg szerdán otthon csak döntetlent ért el a Montpellier ellen, és majdnem vesztett, mert többször is két-három gólos hátrányból kellett zárkóznia.

– Vagyis elképzelhető a francia hármas Kölnben?
– Kettőn nem lepődnék meg. De hármukon se nagyon.

– A magyar bajnoki döntőre sem tippel?
– Bátorság lenne azután, hogy a Szeged nyert Veszprémben, aztán a Magyar Kupa-döntőben mintha megijedt volna a lehetőségtől. Szinte önmagát verte meg kihagyott ziccereivel. Aztán meg az alapszakasznak még nincs is vége.

BL, FÉRFIAK 2017–2018
Negyeddöntő, 1. mérkőzések.
Flensburg (német)–Montpellier (francia) 28–28visszavágó: április 29.

Szombat:
Kielce (lengyel)–Paris SG (francia) – visszavágó: április 28.
Vasárnap:
Kiel (német)–Vardar (macedón) – visszavágó: április 29.
Nantes (francia)–Skjern (dán) – visszavágó: április 29.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik