SEHA-liga: Intő jel volt a jövőre nézve – Nagy László

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2016.04.03. 11:31
null
Nagy László szerint okulniuk kell a Breszt elleni meccsből (Fotó: Földi D. Attila, archív)
A férfi kézilabda SEHA-liga varasdi négyes döntőjében az elsősége megőrzéséért játszik az MVM Veszprém vasárnap este a Vardar Szkopje ellen (19.00, Tv: DIGI Sport1, élőben az NSO-n), amellyel a Bajnokok Ligájában is összecsap.

Akár a sokkal fontosabb és nagyobb feladatra, a Bajnokok Ligája-negyeddöntőre (április 23. és 30.) való felkészülésnek is tekintheti az MVM Veszprém a nemzetközi SEHA-liga utolsó felvonását, a horvátországi Varasdon folyó háromnapos négyes döntőt. Ebben pénteken keservesen, hetesekkel megverte a fehérorosz Meskov Bresztet, és bejutott a vasárnapi fináléba.

SABATÉ SZERINT KICSI A KÜLÖNBSÉG
A Veszprém edzője, Xavier Sabaté: „Ilyen, mint a Breszt ellen, még nem történt a Veszprémmel azóta, hogy ennél a klubnál dolgozom, és ebből okulnunk kell. Valamennyiünket mélyen érintett a pénteki rossz játékunk, a szünetig lőtt nagyon kevés gólunk. Nem támadtunk a megszokott gyors ritmusban, sok egyéni hibát követtünk el, a lövéseink előkészítetlenek, ezért pontatlanok, ráadásul gyengék voltak. Igaz, Ivan Pesic ugyanolyan jól védett a Bresztnél, mint nálunk Mirko Alilovic. A második félidőt 14–9-re megnyertük, mert úgy küzdöttünk, mint a BL-ben Flensburgban vagy Zágrábban. Minden játékelemben javultunk, de végül mégis a szerencsének kellett segítenie, hogy bejussunk a döntőbe. Remélem, a régi Veszprém játszik vasárnap este, és szurkolóink újra mellénk állnak. Mintegy ezer magyar drukker érkezik Varasdra, nekünk igen fontos a támogatásuk."
Raúl González, a Vardar Szkopje edzője: „A kupa mellett a presztízsünkért is harcolunk vasárnap a világ egyik legjobban felkészített csapatával. Kollégám sokszor hangoztatja, hogy Szkopjében milyen jó szakmai munka folyik, nos, én ugyanezt mondhatom Xavi barátomról. A SEHA-döntő nem hasonlítható a BL-negyeddöntőhöz, amelyben szintén a Veszprémmel mérkőzünk. Ezek között legfeljebb az az összefüggés és a hasonlóság, hogy mindkettőt meg akarjuk nyerni. Biztos, hogy itt Varasdon kis különbség dönt, remélem, a javunkra. A BL-ről meg még beszélünk eleget a következő három hétben."

Fogalmazzunk finoman és elegánsan, hiszen végül, ha idegölő meccsen is, de döntőbe jutott a Veszprém. A Breszt elleni szenvedés (20–20, hetesekkel 4–1) után szombaton pihent, és csak átmozgató edzést tartott a csapat. Vasárnap délelőtt már csak videóztak Nagy Lászlóék, akik visszafogottan és keveset beszéltek a pénteki mélyrepülésről.

Ennek a rövid utóhangja és konklúziója így szólt: tanulságos, sőt a jövőre nézve igen-igen tanulságos elődöntőt játszott Xavier Sabaté edző együttese az esélytelenebbnek tartott fehérorosz bajnokcsapattal.

Hogy a SEHA-liga-elődöntőből a döntetlennel végződő 60 perc után a Veszprém csak hetesekkel, magyarul szerencsével jutott be a fináléba, az vasárnap délelőtt már nem is volt túlságosan lényeges ahhoz képest, hogy mi történt az elődöntő első félidejében, meg a másodikban úgy az 50. percig. Mert azt az időszakot rettentően nehéz pozitívan minősíteni, ugyanakkor le kellett szögezni: nem szerencsés azzal elütni a kérdések sokaságát, hogy a pénteki meccs már a múlté, nézzünk inkább előre, a következő erőpróba a fontos. Ezek csak a gondokat szőnyeg alá söprő közhelyek.

Lássuk a lényeget!

A Vardar Szkopje ellen a SEHA-döntőben ugyanis főpróbát, ha úgy tetszik, a tekintélye visszaállítását szolgáló erődemonstrációt kell – sőt kötelező – tartania a Veszprémnek, mert a macedónokkal három hét múlva már a BL kölni négyes döntőjéért fog viaskodni. A SEHA-alapszakaszban két döntetlenre futotta az erejéből, és a Breszt elleni halovány produkciója – ezt sajnos ki kell mondani – se vasárnap, se a BL-párharcban nem lesz elegendő a sikerhez.

Akkor pedig nincs Köln, elszállnak a nagy álmok.

A Breszt elleni gyatra védekezés és impotens támadójáték után, az eddig említett negatívumokat senki se vegye károgásnak. Ez inkább figyelmeztető és ébresztő. Hiszen tudjuk, sokszor láttuk, mire képes az igazi MVM Veszprém akár a világ legjobbjai ellen is. Azt a teljesítményt megismételve pedig győztes lesz a csapat vasárnap a varasdi fináléban, meg akár csúcsra érhet a BL-ben is.

A hullámvölgy okairól, valamint a kilábalás esélyeiről és módjáról a vasárnapi meccs előtt megkérdeztük a veszprémieket is.

NINCS GOND A SZKOPJE FORMÁJÁVAL

– Már sokadszor játszik volt csapata, a Veszprém ellen. Még mindig furcsa érzés?
– Sok barátom játszik a csapatban és él Veszprémben, oda mindig hazamegyek, de persze a pályán ezt a szimpátiát felülírja a kötelesség, a győzni akarás – mondta a Nemzeti Sportnak Sterbik Árpád, a Vardar kapusa.

– Milyen formában van a Szkopje?
– A pénteki elődöntő alapján mondhatom, nálunk nincs gond.

– És ön?
– A kisebb sérüléseimből felépültem, visszatért az Európa-bajnokságra időzített formám. Csak hát az évad vége felé már mindenkiben halmozódik a fáradtság, ezért nekem is több időt kell szánnom a regenerálódásra. Jól jött a szombati pihenőnap.

– A Veszprém–Breszt meccsből mennyit látott?
– A csarnokban csak a második félidő elejébe néztünk bele, de kaptunk egy videoválogatást a fontosabb jelenetekből.

– Ezek mérvadóak vasárnapra?
– Aligha. Csak pillanatnyi állapotot mutatnak, az igazi Veszprém más. Mi erre készülünk, nagyon akarunk nyerni. Ezzel nyomot hagynánk a Veszprémben, amellyel az alapszakaszban kétszer döntetlenre végeztünk.

Nagy László csapatkapitány mélyet sóhajtva, de már félmosollyal a szája szegletében beszélt.

„Áprilisi tréfának indult a Breszt elleni meccs, de aztán mégsem az lett belőle – mondta Nagy László. – Itt Varasdon nem volt sok időnk az okok elemezgetésére, de ez nem azt jelenti, hogy félretettük volna a problémákat. A Bresztet sem vettük félvállról, készültünk ellene, ugyanakkor biztosan ott volt a fejünkben, hogy eddig ötből ötször biztosan, nagy különbséggel megvertük. Ezt vártuk pénteken is, csakhogy a Breszt nagyon motiváltan játszott, sokkal erőteljesebben és összeszedettebben, mint valaha. Mire erre rájöttünk, már elhúzott, mert nekünk a támadójátékunk főleg a szünetig nagyon lassú és vérszegény volt. Védekezésben jobban teljesítettünk, a tizenegy kapott gól nem sok a félidőig."

Csak a lőtt hat...

„Intő jel ez a meccs a jövőnkre, és már a vasárnapi fináléra nézve is – folytatta Nagy László –, mert össze kell szednünk magunkat. Tudjuk, a Vardarral találkozunk még a BL-negyeddöntőben is."

A Veszprém egyik legjobbja, Renato Sulic is kritikusan és önkritikusan értékelt.

„Csak a magam nevében beszélhetek, illetve azt mondom el, hogyan láttam a Breszt ellenni meccset a pályán – kezdte a horvát beálló. – A kapusok fantasztikusan védtek itt is, ott is, és ebből semmit sem von le, hogy a támadásokba rengeteg hiba csúszott. Ellőttük a labdát, pontatlanul passzoltunk, lassan támadtunk. Ezért nagyon kevés gólt lőttünk, akárcsak a Breszt. Rosszul játszottunk a második félidő közepéig, de attól kezdve kicsit javultunk, és kiszenvedtük a döntetlent, majd a heteseknél szerencsénk volt. Vasárnap kötelező lesz javítanunk, és erre képesek is vagyunk."

FÉRFI KÉZILABDA, SEHA-LIGA
A VASÁRNAPI PROGRAM

A 3. helyért: Meskov Breszt (fehérorosz)–PPD Zagreb (horvát), 16.30
Döntő: MVM Veszprém–Vardar Szkopje (macedón), 19.00
(Mindkét mérkőzést élőben közvetíti a DIGI Sport 1)

EZ TÖRTÉNT PÉNTEKEN
Elődöntő: MVM Veszprém–M. Breszt (fehérorosz) 24–21 (20–20, 6–11), Vardar Szkopje (macedón)–PPD Zagreb (horvát) 26–24 (12–10)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik