SIMON JÓZSEF 2016.03.12 11:27 Frissítve: 2016.03.12 11:32

Sabaté: Jelen helyzetünkben nem lehet kísérletezni

Xavier Sabaté, a magyar férfi kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya szerint a mieinknek újra a nemzetközi élmezőnyben kell versenyeznie, ezért a jelen helyzetben nem lehet kísérletezni, a lehető legerősebb keretet fogja összeállítani a világbajnoki selejtezőre.

 

Xavier Sabaté a Veszprém után a magyar válogatott irányítását is átveszi (Fotó: MTI)

– Hol tart a magyartanulásban?
– Haladok, egyre többet megértek, és igyekszem sokat beszélni – válaszolta a Nemzeti Sportnak Xavier Sabaté, az MVM Veszprém 39 éves trénere, a férfiválogatott pénteken kinevezett új szövetségi kapitánya, akinek megbízatása június 15-ig, a Szerbia elleni világbajnoki selejtezős párharc befejezéséig tart. – Szeretném hangsúlyozni, hogy nagyszerűen érzem magam itt, és igen sokat köszönhetek mind az országnak, mind Veszprémnek. Most ebből a sokból valamennyit talán visszaadhatok. Szövetségi kapitányként, miként klubedzőként is, minden tudásomat szeretném átadni.

– Mennyi ideje marad sok klubfeladata mellett a keretre?

– Nekem az első és legfontosabb dolgom, hogy a Veszprém sikereiért dolgozzak, de nem kérdés, száz százalékot kell és ennyit is fogok nyújtani a válogatottnál is, hogy a szerbek ellen továbbjussunk, és ott lehessünk a jövő évi világbajnokságon. Az időmet úgy osztom be, hogy ez megvalósuljon.

– Nem lesz egyszerű, hiszen a Veszprémre temérdek meccs vár a Bajnokok Ligájában, a SEHA-ligában, a bajnokságban és a Magyar Kupában...

– Igaz, de azért megoldható. Ebben segít a szövetség és a klub vezetősége, valamint a játékosok megértésére és együttműködésére is számítok. Remélem, a szurkolók is elfogadnak és támogatnak. Közös az akaratunk, közös a célunk, és a Veszprémbe fektetett munkánk megtérül a válogatottnál is, hiszen sok a veszprémi kerettag.

– Mikor hallotta először, hogy jelölt lehet?

– Két hete vetődött fel először, hogy a válogatott szakmai munkáját is vezessem. Az egyeztetéseken nem voltak nehezen megoldható kérdések, így pénteken meg is egyeztünk. Megtisztelve érzem magam, egyben büszke vagyok, hogy rám gondoltak a magyar kézilabda vezetői, ezt a megbízatást a Veszprémben végzett munkánk elismerésének is tartom. Átérzem a hatalmas felelősséget, és tudom, maximálisan meg kell felelnem a várakozásoknak, mégpedig nem a saját, hanem a magyar kézilabda érdekében. A kihagyott világbajnokság és olimpia, valamint a balsikerű Európa-bajnokság után a válogatottnak újra a nemzetközi élmezőnyben kell versenyeznie.

– Ehhez milyen keretet képzel el?
– A lehető legerősebbet. Jelen helyzetünkben nem lehet kísérletezni, azokra a játékosokra kell támaszkodni, akik a tavasszal és majd júniusban, a selejtező idején a legjobb formában lesznek.

A SZERBEK ELLENI PÁRHARC UTÁN IS KAPITÁNY MARAD? MI A VÉLEMÉNYE A VB-SELEJTEZŐS ELLENFÉLRŐL? A TELJES INTERJÚT, VALAMINT NAGY LÁSZLÓ ÉS LÉKAI MÁTÉ VÉLEMÉNYÉT KERESSÉK A SZOMBATI NEMZETI SPORTBAN!

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.15 18:09:08

Kézilabda nemzetisport.hu

A magyar csapat végig üldözőszerepbe kényszerült, de remek mérkőzésen 32–32-es döntetlent tudott kiharcolni.

2017.10.15 14:22:29

Kézilabda nemzetisport.hu

Szinte végig vezetett a Győr, de a szívós franciák nem hagyták magukat lerázni. Háromgólos siker lett a vége.

2017.10.14 17:49:31

Kézilabda nemzetisport.hu

A magyar csapat a Vardar otthonában elszenvedett vereség után javított a BL-ben.

2017.10.12 14:02:07

Kézilabda nemzetisport.hu

A mieink ellenfelei a B-csoportban: Norvégia, Svédország, Argentína, Lengyelország és Csehország.

2017.10.11 18:00:23

Kézilabda nemzetisport.hu

A Plocknak egy percig sem volt esélye hazai pályán. Kilenc gól is volt a különbség, a vége hat lett.