Rögtön a közepébe – vb-rajt az Eb-győztes németek ellen

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2017.01.13. 10:55
null
Ancsin Gábor a tavalyi Eb-meccshez hasonlóan a vb-n is összefuthat Niclas Pieczkowskival (Fotó: AFP)
A magyar férfi kézilabda-válogatott is megkezdi szereplését a franciaországi világbajnokságon, az első ellenfél az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes Németország (kezdés: 17.45, Tv: Sport1, élőben az NSO-n). Björn Pazen német szakíró nyílt csatára számít, és elmondta azt is, a játékosok szeretnének szép eredménnyel búcsúzni a vb után távozó Dagur Sigurdssontól. 

HANGOLÓDJON A NYITÓ MECCSÜNKRE NAPI BLOGUNK SEGÍTSÉGÉVEL!

Rögtön a legerősebb csoportriválissal kezdjük a vb-t, majd szombaton a horvátok következnek. Ha a két meccsből az egyiket meg tudnánk nyerni, elérhető lenne akár az első két hely is a hatosban, ami az egyenes kieséses szakaszban várhatóan könnyebb nyolcaddöntős ellenfelet jelentene.

A német játékosok egy része december 27-én még Bundesliga-meccset vívott, és onnan „esett be" másnap a felkészülés kezdetére.

Ez volt a legrövidebb felkészülés, amit német válogatott valaha tartott egy nagy világverseny előtt – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Björn Pazen, az európai és a német szövetség szakírója. – De el kell fogadni, hogy olimpia évében egyébként sem jut sok idő, és a Bundesliga feszített menetrendje sem tett többet lehetővé."

Több változás is történt a német keretben Rio után, és nem is csak sérülés miatt vannak kimaradók riválisunknál.

„Jelzésértékű, hogy az olimpia után Christian Dissinger, Martin Strobel és Hendrik Pekeler azért mondta le a nemzeti mezben való szereplést, mert a Bundesliga mellett már túl nagy terhelést jelentettek volna a válogatott meccsek. Félő, hogy ez a tendencia a jövőben folytatódhat."

Az említetteken kívül két jobbátlövő, Fabian Wiede és Steffen Weinhold hiányzik sérülés miatt, de nem tagja a keretnek Holger Glandorf sem. A csapatkapitány Uwe Gensheimer édesapja halála miatt hiányzott a felkészülés hajrájáról, ám csütörtökön visszatért az együtteshez, így ott lesz a kora esti összecsapáson. Hogy mi lesz a németek fő fegyvere a vb-n?

„Amivel az Eb-t is megnyertük: a védekezés és a kapusteljesítmény – folytatta Pazen. – Andreas Wolff és Silvio Heinewetter is képes klasszis teljesítményre, előttük Patrick Wiencek és Finn Lemke fogja össze a társakat a fal közepén. A probléma inkább támadásban lehet, a sok belső poszton számításba vehető tapasztalt játékos hiányzása miatt magam sem tudom, hogyan fogunk felállni, így nagy szerepe lesz a lerohanásoknak és a beállónak."

MINDIG A KÖVETKEZŐ MECCS

Iváncsik Gergő hiányában még több szélsőfeladat juthat Juhász Ádámnak, aki az első felnőttvilágversenyén vesz részt.

„Még nem izgulok, a meccs előtt lehet, ez változni fog, de inkább kíváncsi vagyok, és várom, hogy végre kezdődjön a vébé – mondta a Tatabánya irányítója az NSO-nak. – A nagy csapatok általában a végére hegyezik ki magukat, így az elején több esélyünk lehet a németek és a horvátok ellen, ám ettől függetlenül is jó véleménnyel vagyok saját magunkról. Szeretnék védekezésben jól teljesíteni, támadásban pedig minél inkább kihasználni a lehetőségeimet. Azt beszéltük egymás között a srácokkal, hogy nem tűzünk ki célt magunk elé, hanem mindig a következő meccsre koncentrálunk, és abból próbáljuk kihozni a maximumot. A végelszámolásnál majd meglátjuk, ez mire volt elég."

Xavier Sabaté annyit tett hozzá, hogy szeretnénk nehéz perceket okozni a németeknek. Az ellenfélnek sokat jelenthet Gensheimer visszatérése, akinek megállítása kulcskérdés lesz.

Megkerülhetetlen a sikerkapitány, Dagur Sigurdsson helyzete, aki korábban bejelentette, hogy – élve a szerződésében szereplő opcióval – távozik a vb után, és a japán nemzeti csapatot veszi át.

„Mindenkit a sokkolt, amikor először kijött a hír, hogy 2017-ben kiléphet a szerződéséből, mert úgy készültünk, vele csináljuk végig a ciklust, amelynek végére az aranyérmet célozta meg a német szövetség. Sokan nem értik, hogyan hagyhat itt egy olyan együttest, amelyben kiváló potenciál rejlik. De nem tehettünk mást, mint hogy elfogadtuk Sigurdsson döntését, a játékosok pedig szeretnének szép eredménnyel búcsúzni tőle."

A szövetség, mint mindig minden korosztályban, a négy közé kerülést tűzte ki célként a gárda elé. „Az Eb és az olimpia előtt senki nem beszélt éremről, de most már tudja a csapat, hogy a világ legjobb öt-hat válogatottja közé tartozik, ezért a játékosok egyértelműen az elődöntőt és a dobogót célozzák meg."

Sigurdsson egyébként úgy véli, a magyar csapat a legnagyobb kérdőjel a csoportban. A tavaly januári Eb-n ugyan simán nyert a német válogatott, de azóta sok változás történt nálunk. „A játékosok is tudják, fontos lesz a jó rajt, azt mondják, ha győznek a nyitányon, tényleg megcélozhatják az érmes helyek egyikét, míg vereség esetén nehéz helyzetbe is kerülhetnek."

A német szakíró szerint lassan beérik Xavier Sabaté munkája, ezért nyílt csatára számít. „Ha a magyarok szerzik meg a vezetést, és sokáig meg is tudják azt tartani, bajban lehetünk."

A magyar küldöttség szerda este érkezett meg Rouenba, a C-csoport mérkőzéseinek helyszínére, majd csütörtök délben már egy bő másfél órás edzést vezényelt a fiúknak Sabaté a Kindarénában. A csapat a nap végén Csernus Imre foglalkozásán vett részt. Az esti technikai értekezlet előtt kiderült, hogy Iváncsik Gergőt és Gulyás Pétert nem nevezzük be a rajtra. (A torna során két cserére lesz lehetőség.) A magyar együttes a ma délelőttöt és a kora délutáni időszakot videózással és pihenéssel tölti a ráhangolódás jegyében.

Válogatottunkban mindenki teljes intenzitással készült, bár ketten kisebb egészségi problémával küzdenek. Bodó Richárd térde továbbra is érzékeny, a játékát azonban nem fenyegeti veszély, míg Dzsamali Iman kisebb kézsérüléssel bajlódik, de ő is szerepelhet a tornán.

>>TÖLTSE LE A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

C-CSOPORT (Rouen)
14.00: Fehéroroszország–Chile (Tv: Sport1)
17.45: Németország–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1)
20.45: Horvátország–Szaúd-Arábia (Tv: Sport1)
D-CSOPORT (Párizs)
14.00: Katar–Egyiptom
17.45: Svédország–Bahrein
20.45: Dánia–Argentína

2. FORDULÓ
A-CSOPORT (Nantes)

17.45: Japán–Franciaország

ELLENFÉLNÉZŐ
Olimpia:
2. (2004), 3. (2016), 5. (2000), 7. (1996), 9. (2008), 10. (1992) – 6 részvétel
Világbajnokság: 1. (1938, 2007), 2. (1954, 2003), 3. (1958), 4. (1961, 1995), 5. (1999, 2009), 6. (1993, 2013), 7. (2015), 8. (2001), 9. (2005), 11. (2011) – 15 részvétel
Európa-bajnokság: 1. (2004, 2016), 2. (2002), 3. (1998), 4. (2008), 5. (2006), 7 (2012), 8. (1996), 9. (1994, 2000), 10. (2010) – 11 részvétel
Egymás elleni mérlegünk Németországgal szemben: 29 mérkőzés, 5 győzelem, 3 döntetlen, 21 vereség, 687–770-es gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés: 2016. 01. 22., Európa-bajnokság, középdöntő
Németország–Magyarország 29–19 (17–9)
Wroclaw.
Magyarország:
Mikler – Nagy K. 3, Nagy L. 3, Schuch, Borsos T., Bodó 2, Gazdag. Csere: Bartucz (kapus), Bánhidi 2, Pásztor Á. 1, Hornyák 2, Dzsamali 3, Faluvégi, Iváncsik G., Ancsin G. 2, Zubai Sz. 1. Szövetségi kapitány: Talant Dujsebajev

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT 16-OS VILÁGBAJNOKI KERETE A JÁTÉKOSOK NÉVJEGYEIT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG
Kapusok:
FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélső: HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső:
Szövetségi kapitány:
Xavi SABATÉ
Edző:
DEBRE Viktor

Tartalékok: GULYÁS Péter (Telekom Veszprém), IVÁNCSIK Gergő (Telekom Veszprém)

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Nantes):
Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Brazília, Japán, Norvégia
B-csoport (Metz): Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, Angola
C-csoport (Rouen): Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Magyarország, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Párizs): Katar, Dánia, Svédország, Egyiptom, Bahrein, Argentína
A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, az 5–6. helyezettek az Elnöki Kupáért folytatják a tornát.

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 14., szombat, 20.45: Magyarország–Horvátország
Január 16., hétfő, 17.45: Magyarország–Chile
Január 18., szerda, 14.00: Szaúd-Arábia–Magyarország
Január 20., péntek, 20.45: Fehéroroszország–Magyarország
A mérkőzéseket a Sport1 közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik