Rasmussen: Ezerszer inkább ez, mint hogy a nappalimban üljek

Vágólapra másolva!
2018.04.17. 15:29
null
Kim Rasmussen elégedett a válogatott játékosok Telkiben nyújtott teljesítményével (Fotó: Török Attila)
A magyar női kézilabda-válogatott új védekezési szisztémát is gyakorolt a szokásos havi összetartáson.

 

Nem ez lesz minden idők legüdébb magyar női kézilabda-válogatottja, de ez talán érthető is.

Háfra Noémi például olyan sápadt, hogy a fotósok az arcához állíthatnák a fehéregyensúlyt, de hát rövid pályafutásának legnehezebb szezonja vége felé közeledik (mellesleg pedig nyakán az osztályozóvizsgák történelemből és angolból, majd az érettségi), ráadásul a hétvégén tudott le egy minden szempontból fájdalmas oroszországi utazást a Ferencvárossal. De azért a kétnapos telki edzőtáborban is hajt, amennyire csak az erejéből telik. Hasonlóképp tesz Kovacsics Anikó is, aki hétfőn még egészségvédelmi okokból ki is hagyta az edzést, akárcsak klubtársa, Bíró Blanka, Mészáros Reát pedig konkrétan hazaküldték, miután még zúgott a feje egy a rosztovi BL-meccsen kapott ütés után. A keddi napról meg a győri Kiss Éva kapott felmentést, mert hát az ETO-nak is van dolga és baja elég, úgyhogy csak Puhalák Szidónia maradt a válogatottban a bajnokcsapatból, de az edzés végére belőle is elfogy a koncentráció, úgyhogy csak lesütött szemmel néz és zavartan szedegeti a vakszot egyszerre két labdáról is, miközben Kim Rasmussen szövetségi kapitány helyre teszi néhány elég határozott mondattal. A következő lövés után viszont a szakember már egy kedves viccel jelzi, hogy harag azért nincs.

VAN KIHEZ FORDULNI

A kétnapos edzőtáborban ott volt a B-válogatott és a júliusi debreceni világbajnokságra készülő juniorválogatott is, amelyek tanulságos edzőmeccset vívtak. Látszott, hogy a Kim Rasmussen által irányított B-csapat tagjai igencsak bizonyítani akarnak a kapitánynak, úgyhogy igencsak lendületesen kézilabdáztak, míg a néhány, már a felnőttek között szereplő kulcsembert nélkülöző juniorok előbb csak sok hibával, aztán kissé elkedvetlenedve is. A 38–22-es győzelmet arató B-seknél az MTK-s Termány Rita és a békéscsabai Walfisch Mercédesz is sistergős átlövésgólokat szerzett, a debreceni Horváth-Pásztor Bettina pedig olykor egy támadáson belül három ziccert is megfogott, szóval vészhelyzet esetére van kikhez fordulnia Kim Rasmussennek – és ez az egész B-válogatott létezésének értelme.

Meg aztán nem is szólhatok egy szót sem, mert fáradtság ide vagy oda, jól dolgoznak a lányok – jegyzi meg a kapitány, aki edzést tart, és – lásd keretes írásunkat – meccsel a B-válogatottal is. – A nap végére érzem is, hogy több a tennivaló, de ez így van rendjén, ezerszer inkább ezt csinálom, mint hogy a nappalimban üljek."

Ücsörgés helyett a játékosok is dolgoznak, mint megannyi kissé kimerült kisangyal. A 18 éves váci Lakatos Rita például egész lendületesen mozgatja a csapatot („Már egész jól beilleszkedtem, úgy érzem" – mondja, és valóban így van), a 21 éves Kiss Nikolett pedig bátran vállalja el a lövéseket („Igyekszem úgy edzeni, hogy legközelebb is behívjon a kapitány" – magyarázza, pedig enélkül is egyre stabilabb kerettag és lassan a tétmeccsen történő bemutatkozásának is eljön az ideje). Ráadásul új védekezési szisztémát is próbálgat a csapat, és Kovacsics meg Tóth Gabriella egészen hatékonyan ugrál és avatkozik közbe a jobb felé eltolt zavaró pozícióban. „Kell, hogy legyen B-tervünk védekezésben, ha a hatos falunk nem működne jól, és most végre van időnk gyakorolni ezt – mondja Kim Rasmussen. – Ezzel a védekezéssel ki lehet zökkenteni az ellenfelet a ritmusból, ráadásul az én szívemhez egyébként is közel áll, játékosként én is zavaró ember voltam benne. Kovacsics és Tóth pedig egyre jobban ráéreznek, mit kell csinálniuk."

Új védekezési szisztémát gyakorolt a válogatott (Fotó: Török Attila)
Új védekezési szisztémát gyakorolt a válogatott (Fotó: Török Attila)

De igaz ez az egész csapatra, úgyhogy a kapitány végül elégedetten rekeszti be a foglalkozást: bár a következő tétmeccsekig, a Koszovó és Fehéroroszország elleni, kötelezően nyerni való Európa-bajnoki selejtezőkig még van hátra másfél hónap, egy kis lépést most is tett előre a válogatott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik