Ötkarikás álmok – Simon József jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.01.10. 00:17

Két világbajnokságot rendeznek az idén a hazánkban oly népszerű sportágban, a kézilabdában – a férfiaké Németországban és Dániában csütörtökön kezdődik és csaknem január végéig tart, a nők legjobbjai meg majd decemberben Japánban viaskodhatnak. Mindkettőt olimpiai kvalifikációs tornának hívják, de ez kicsit csalóka, mert a vb-ről csak az aranyérmes szerez kvótát Tokióba. Szép cél, nagy cél, amelyről minden igazi sportember álmodik – az elérésére kézilabdában mégis csak három-négy együttesnek van reális esélye. Ez pedig igaz mind a nőknél, mind a férfiaknál.

A német-dán rendezésű, minden korábbinál nagyobb szabásúnak, drágábbnak és „puccosabbnak” ígérkező férfi-világbajnokságra a mieink is kijutottak, mégpedig bravúros és csak titkon remélt remek eredménnyel, az esélyesebbnek tartott Szlovénia legyőzésével. Ettől kezdve nagyon jó érzéssel a szívünkben és lelkünkben azt mondhattuk, megnyitották maguknak a nem könnyű, de azért nyilván végigjárható utat ötkarikás álmaik megvalósítása felé.

Ez pedig úgy lehetséges – és ezért vannak szerdától Dániában legjobbjaink –, hogy a vb-n szerezhető részvételi jog a jövő tavaszi olimpiai selejtezőre, ez lesz a 26. vb-n a 2–7. helyezett gárdák extra jutalma. Aztán a jövő tavasszal majd kiharcolhatják a tokiói repülőjegyet.

De ennyire még nem szabad előreszaladni, és ezzel tisztában vannak a mieink, valamint vetélytársaik is. Csak hát a szurkoló szeret távolabbra nézni, latolgatni, tippelni, képzeletben csapatot összerakni…

Mert ez jó szórakozás.

A csütörtökön kezdődő vb-n kevesen tervezhetik reálisan – az európai csapatokon kívül legfeljebb két-három gárda gondolhat a „csodára” –, hogy a legjobb hét között végeznek. A sportban persze – és ezt el kell fogadnunk, meg aztán példákat is láttunk rá – előfordulnak óriási meglepetések, amelyek láttán tágra nyílik a szemünk, és azt mondjuk, ezt aztán nem gondoltuk volna…

A kézilabda-vb előtt nehéz jósolni, hogy vajon melyik együttes lehet képes hasonlóra. Mi természetesen – ugye kicsit szurkolói szívvel is érezve – abban reménykedünk, hogy a magyarok meglepetést szereznek, de azt is tudjuk, hogy realitások is vannak. Pedig olyan jó álmodozni…

A vb 24 csapatán végignézve egy-két „csodára” mégis emlékezhetünk. Katar, amely a D-ágnak pénteken kezdődő tornán a mi csoportunkban szerepel, négy évvel ezelőtt ezüstérmet nyert a vb-n, két éve pedig nyolcadik lett. Aztán emlékezzünk arra is, hogy Egyiptom 2017-ben, négy esztendeje pedig Argentína került a 12 közé – ez egyben figyelmeztető is, hiszen nyilván előrébb akarnak jutni, és szintén a mieink csoportjában játszanak.

És akkor még nem tekintettünk ki az A-, a B- és a C-csoportra. De erre rá is érünk, előbb a D-ben legyen a három között Magyarország!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik