Egy gól döntött, a magyar női kéziválogatott legyőzte a svédeket

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.11.28. 16:20
null
Egy gól döntött, a magyar válogatott legyőzte a svédeket (Fotó: Kovács Anikó, archív)
A magyar női kézilabda-válogatott felkészülési mérkőzésen 28–27-re legyőzte a szintén a decemberi Európa-bajnokságra készülő Svédországot. A két csapat vasárnap 15.30 órától ismét összeméri az erejét.

NŐI KÉZILABDA FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 27–28 (14–12)
Trollhättan, Älvhögsborg Aréna, zárt kapuk mögött.Vezette: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
SVÉDORSZÁG:
Idehn – Lundström, DANO 4, Guldén 1, Lagerguist 1, Thorleifsdottir 2, Hasson 1. Csere: Eriksson, Ryde (kapusok), Lindkvist 2, Petrén 3, Roberts 3, BLOHM 4, Hagman, Strömberg 2, Forsberg 3, Westberg 1, Rask. Szövetségi kapitány: Tomas Axnér
MAGYARORSZÁG: Szikora – LUKÁCS V. 5, HÁFRA N. 5, Tóvizi, Tomori, Kovacsics, Schatzl Nadine 2. Csere: Janurik (kapus), Csiszár-Szekeres, KLUJBER 6 (3), Helembai 1, Tóth E. 1, Szöllősi-Zácsik 1, Márton G. 2, Faluvégi D. 2, Kácsor 3. Szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 8. p.: 1–4. 11. p.: 2–7. 14. p.: 4–9. 23. p.: 10–9. 25. p.: 12–10. 37. p.: 19–16. 43. p.: 21–20. 49. p.: 23–24. 54. p.: 26–25. 56. p.: 26–27. 58. p.: 27–28.
Kiállítások: 10, ill. 2 perc
Hétméteresek: 0/0, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
Danyi Gábor:
– Nagyon hasznos volt ez a mérkőzés, hű képet kaphattunk arról, milyen állapotban vagyunk most, hol vannak még tartalékok. A kezdés nagyon jól sikerült, de abból sem szabad túlzott következtetéseket levonni, és abból sem, ami utána történt. Beállójátékunk alig volt, biztos, hogy ennél sokkal hatékonyabb és veszélyesebb lesz.

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem szívesen emlegetjük fel a 2019-es – azóta már jó néhányszor elátkozott – világbajnokságot, de ettől még tény, hogy a magyar női válogatott legutóbb tavaly december 9-én játszott mérkőzést, amikor 26–21-re kikapott Franciaországtól a 13. pozícióról döntő vb-helyosztón. A világjárvány miatt természetesen nem a magyar együttes az egyetlen, amely idén még nem léphetett pályára, de szerencsére a mieink sem játék nélkül vágnak neki a horvátok elleni első, december 4-i Európa-bajnoki találkozónak: a magyar csapat szombaton és vasárnap is a svédekkel találkozik felkészülési mérkőzésen.

A szombati meccs nem indult egyszerűen, hiszen még a kezdés előtt, a bemelegítés közben az egyik kosárlabdapalánk üvege szétdurrant (ez látható a fenti videóban) – szerencsére senki sem sérült meg. Gyors takarítás következett, és végül 20 perc csúszással elkezdődhetett a mérkőzés.

A kisebb közjáték inkább a házigazdát zavarta meg, a mieink elsősorban szélsőink, Lukács Viktória és Schatzl Nadine góljaival négygólos előnyt építettek ki 10 perc alatt – 6–2-es magyar vezetésnél jött is a svéd időkérés.

A házigazdák időkérése rögtön nem tette meg a hatását, a mieink a 15. percben 9–4-re vezettek, innentől kezdve azonban egy tízperces magyar gólcsend következett, s a svédek meg is fordították az állást. Az első félidő hajrájában még Szikora Melindától láthattunk néhány fontos védést, így a szünetre „csak” kétgólos svéd vezetéssel vonultak a játékosok. 14–12

Akárcsak az első, úgy a második félidőben is meggyűlt a bajunk a beálló körüli védekezéssel, a svédek Linn Blohmot és Johanna Forsberget is rendszeresen megtalálták, ők pedig nem nagyon hibáztak lövést. Igaz, Háfra Noémi remek góljainak köszönhetően jól tartottuk magunkat, a kispadról érkező két szélsőnk, Márton Gréta és Faluvégi Dorottya pedig – akárcsak Lukács és Schatzl – megbízhatóan szállította a gólokat.

A 49. percben utol is értük a svédeket, majd szinte azonnal a vezetést is átvettük. Az utolsó tíz percben fej fej mellett haladt a két csapat, s az utolsó percre egygólos magyar előnnyel fordultunk rá, s mivel a svéd időkérés után, egy jó Tomori-blokknak köszönhetően nem született újabb gól, a magyar válogatott 28–27-re nyert.

A győzelem mellett az is örömteli, hogy mind a három újoncunk góllal debütált a nemzeti csapatban: Helembai Fanny és Tóth Eszter egyszer, Kácsor Gréta háromszor volt eredményes.

A két válogatott vasárnap 15.30-tól újra összeméri az erejét.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (DÁNIA, DECEMBER 3-TÓL 20-IG)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Herning):
Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-CSOPORT (Herning):Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-CSOPORT (Kolding):Hollandia, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Horvátország
D-CSOPORT (Kolding):Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország
A csoportok első 3 helyezettje jut a középdöntőbe.
A középdöntő helyszínei:
Herning, Kolding
A döntő hétvége helyszíne:Herning

A MAGYAR VÁLOGATOTTFELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
November 28., Trollhättan:Svédország–Magyarország 27–28 (14–12)
November 29., 15.30, Trollhättan:Svédország–Magyarország (Tv:Sport2)

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 4., 18.15:
Magyarország–Horvátország
December 6., 16.00:Magyarország–Szerbia
December 8., 20.30:Hollandia–Magyarország

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE UTAZÓ KERETE*
Kapusok:BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZIKORA Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők:FALUVÉGI Dorottya (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők:CSISZÁR-SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók:KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), LAKATOS Rita (Váci NKSE), TÓTH Eszter (Motherson Mosonmagyaróvár)
Beállók:PÁSZTOR Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler), HELEMBAI Fanny (Váci NKSE)
Balátlövők:HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KÁCSOR Gréta (Váci NKSE), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők:MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány:DANYI Gábor, ELEK Gábor

* Az Európa-bajnokság rajtjára 16 játékos nevezhető, a torna során hat cserére van lehetőség.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Passzívnál elszórjuk a labdát, időt kérnek a svédek. Jó a blokk Tomoritól, Januriké a labda, 28–27-remegnyertük a mérkőzést.

59. perc: Klujber lő egy pokolian nagy gólt keresztbe, a bal felső sarokba (27–28). Hansson lő gólt, de érvénytelen, rálépett a vonalra.

58. perc: Kácsor lövése után Ryde véd. Ez viszont bent van, Roberts egy az egyben megveri Kácsort, majd gólt lő. 27–27

57. perc: Elszórják a labdát a hazaiak. Kácsor ezúttal eladja a labdát, de Roberts nem tudja megfogni, csak kiütni.

56. perc: Janurik mutat be egy újabb védést, Márton pedig kiharcol egy hetest. Klujber a harmadik hetesét is gólra váltja. 26–27

55. perc: Itt a válasz, Kácsor lövi ki a kapu bal oldalát.

54. perc: Blohm ezúttal a lécre ejti a labdát Roberts bejátszása után. Kovacsics megy bele az ellenfelébe. Dano egyelőre nem áll le, újabb bombagólt lő. 26–25

53. perc: Kácsor kezéből kiesik a labda, Janurik azonban bravúrral védi a svédek ziccerét. Klujber lövése után a jobb oldali kapufa belső éléről pattan kifelé a labda.

52. perc: A svédek is beállóból eredményesek, Blohm szerez gólt. 25–25

51. perc: Belemenés a svédeknél. Kovacsics bejátszása remek, Helembai pedig gólt szerez. 24–25

50. perc: Danóval nem nagyon tudunk mit kezdeni, ezúttal is betalál a kapunkba (24–24). Ryde kézzel védi Klujber lövését.

49. perc: Sikerült a jobb szélre húzni a labdát, Faluvégi pedig gólt lő (23–23). Időt kérnek a svédek. Lépéshiba a svédeknél, Kácsor pedig azonnal az üres kapuba dobja a labdát. Vezetünk! 23–24

48. perc: Westberg nem találja el a kaput, majd visszarántja Kácsort, ez is megért egy kétperces kiállítást. 50 másodpercig kettős előnyben támadhatunk.

47. perc: Kácsor lövését védi a kapus, de Faluvégi odaugrik és kiharcol egy hetest és Petrénnek egy kétperces kiállítást. Klujber a második hetesét is értékesíti. 23–22

46. perc: Westberg is betalál, megint kettő közte. 23–21

45. perc: Labdát szerzünk, de Faluvégi a kapufára lövi a labdát. Belemenés a másik oldalon. Kovacsics lövését védi Eriksson.

44. perc: Dano most elkapta a fonalat, ezúttal a jobb felső sarokba lövi a labdát (22–20). Klujber egy jó csel után a bal alsó sarokba lövi a labdát. 22–21

43. perc: Kácsor is debütál, ráadásul azonnal egy góllal. 21–20

42. perc: Dano megindul jobbról befelé, majd a bal alsó sarokba bombázza a labdát. 21–19

41. perc: Háfra lövését oldalra nyomja Eriksson. Háfra előtt megnyílik a fal, befut az üres területbe, majd gólt lő. 20–19

40. perc: Háfra bombázza a bal alsó sarokba a labdát (19–18). Strömberg is egy átlövésgóllal jelentkezik. 20–18

39. perc: Svéd szabálytalanság támadásban, megkapjuk a labdát.

38. perc: Passzívnál Háfra találja meg Mártont, aki nem hibázik. 19–17

37. perc: Gulldén ziccerét Janurik védi. Svéd labdaszerzés, majd Forsberg eredményes újra 19–16

36. perc: Klujber passza nem jó Faluvéginek.

35. perc: Petrén pattintja a kapuba a labdát egy betörlés után (17–16), ráadásul Tomorit utólag ki is küldik két percre. Háfra kezéből sodorják ki a labdát. Gulldén bejátszása után Forsberg lő gólt beállóból. 18–16

34. perc: Janurik a kapuban, és be is mutat egy védést. Háfra passza után Faluvégi kapja le a labdát a levegőből, majd a kapufa segítségével gólt lő. 16–16

33. perc: Eriksson védi Márton lövését, de a miénk a kipattanó. Pazar cselek Háfrától, majd közelről gólt lő. 16–15

32. perc: Márton összeszed egy lepattanó labdát, majd gólt lő (15–14). Megint azonnal jön a válasz, ezúttal Forsbergtől.16–14

31. perc: Háfra rögtön góllal kezd (14–13). Azonnal jön a válasz, Petrén lő gólt. 15–13

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Passzívnál Strömberg lő gólt (14–12). Zácsik időn túli szabaddobása után a labda elakad a svéd kezekben, így a félidőben 14–12-re vezetnek a svédek.

29. perc: Zácsik passza jó a szélre, Lukács beugrik, és ki is lövi a jobb alsót (13–12). Szikora véd, de nem találjuk el az üres svéd kaput.

28. perc: Tomori lövését blokkolják, de nincs svéd gól, Forsberg ziccerét védi Szikora. Tomori kap egy nagyot, Robertset állítják ki két percre.

27. perc: Jön a válasz, Blohm újabb gólt szerez beállóból (13–11). Tóth passza nem jó a szélre. Hansson ejtése ezúttal nem jó, Szikora könnyedén véd.

26. perc: Újabb blokkolt magyar lövés. Tóth megszerzi az első gólját a válogatottban. 12–11

25. perc: Zácsik nem találja el a kaput,Lindqvist pedig góllal büntet rendezetlen védelemmel szemben. 12–10

24. perc: Végre, Zácsik lövése után a blokkról ment be a kapuba a labda (10–10). Roberts előtt megnyílik a fal, beugrik, majd gólt lő. 11–10

23. perc: Tóvizinek nem jó a bejátszás, Roberts góljával pedig egyenlítenek a svédek (9–9). Tóth labdája nem jó, közel tízperces a magyar gólcsend. Át is veszik a vezetést a svédek, Blohm lő gólt. 10–9

22. perc: Ez már bent van, Petrén lövése után Szikora lábáról pattan a kapuba a labda (8–9). Klujber lövését sáncolják, sarokdobás.

21. perc: Háfra lő gólt, de rossz zárás miatt nem adják meg. Petrén lövése után a kapufa kisegíti Szikorát, de a kipattanó a svédeké.

20. perc: Roberts találja meg a beállót, Blohm pedig gólt lő (7–9). Időt kér a magyar válogatott. Tóth Eszter is debütál.

19. perc: Schatzl nagyon éles szögből ugrik be, majd nem találja el a kaput.

18. perc: Klujber a kapu mellé dobja a labdát. Hansson balról beugorva átejti Szikorát, majd a labda két kapufát is érintve a kapunkban köt ki. 6–9

17. perc:Lindqvist átlövése után a jobb oldali kapufáról pattan a kapuba a labda. 5–9

16. perc: Szekeres kap sárga lapot. Petrén újabb lövést ront, Lukács azonban nem tudja átemelni ziccerben Idhént.

15. perc: Petrén ziccerből a lécre pattintja a labdát. Nincs gyors magyar gól, Idhén véd Klujber lövése után.

14. perc: Petrén lövését blokkolják, majd eladják a labdát, Klujber pedig a saját térfeléről dobja az üres kapuba a labdát. 4–9

13. perc: Kovacsics passza jó a szélre, Lukács pedig ezúttal nem hibázik (4–8). Ráadásul utólag jön még egy kétperces svéd kiállítás. A másik kapunál Helembai kap sárga lapot.

12. perc: Lukácsra jön ki a játék, lövését azonban ezúttal védi Idhén. Újabb svéd gól,Thorleifsdóttir ezúttal a bal alsót lövi ki. 4–7

11. perc: Helembai debütál a válogatottban. Szekeres blokkol, indulunk, Lukács pedig gólt szerez (2–7).Thorleifsdóttir egy bombagóllal válaszol (3–7). Kovacsicsot lökik meg lövés közben, kétperces kiállítás a svédeknél.

10. perc: Háfra átlövése után lábbal véd a kapus, Scahtzl azonban összeszedi a kipattanót, és kiharcol egy hetest. Klujber magabiztosan gólra váltja a büntetőt (2–6). Időt kérnek a svédek.

9. perc: Lukácshoz hasonlóan Schatzl is megszerzi a második gólját (2–5). Belemenés a svédeknél, Dano előtt sikerült összezárnia a magyar falnak.

8. perc: Megvan az újabb magyar gól (1–4), majd Gulldén szépít. 2–4

7. perc: Dano szórja el a labdát támadásban.

6.perc: Passzívon vagyunk, majd el isveszik a labdát a magyar válogatottól.

5. perc: Ezúttal a másik szélről vagyunk eredményesek, Schatzl is beköszön (1–3). Remek magyar blokk, Szikora azonban nem tudja megmenteni a labdát. Gulldén előtt megnyílik a fal, betör, majd gólt lő – de lépéshiba miatt nem adják meg a találatot.

4. perc: Tomori húzza le a jobb szélre a labdát, Lukács pedig ezúttal a kapuba pattint (1–2). Szikora mutat be egy remek védést Dano átlövése után.

3. perc: Lukács kap remek labdát, majd jobbról beugrik, és gólt lő (0–1). Egyenlítenek a svédek, Lagerquist eredményes egy betörés után. 1–1

2. perc: Háfra próbálkozik, de nem találja el a kaput. A svédek megint elszórják a labdát.

1. perc: Elkezdődött mérkőzés, a svédek támadhatnak először. Rögtön egy remek magyar labdaszerzés.

Érkeznek a játékosok, hamarosan kezdődik a meccs.

A bemelegítés közben az egyik kosárlabdapalánk üvege szétdurrant, így egy kicsit csúszik a kezdés. A Sport Tv információja szerint szerencsére senki sem sérült meg. Jelen állás szerint 16.45 órakor kezdődhet a találkozó.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Svédország–Magyarország női kézilabda felkészülési mérkőzés. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Nem szívesen emlegetjük fel a 2019-es – azóta már jó néhányszor elátkozott – világbajnokságot, de ettől még tény, hogy a magyar női válogatott legutóbb tavaly december 9-én játszott mérkőzést, amikor 26–21-re kikapott Franciaországtól a 13. pozícióról döntő vb-helyosztón. A világjárvány miatt természetesen nem a magyar együttes az egyetlen, amely idén még nem léphetett pályára, de szerencsére a mieink sem játék nélkül vágnak majd neki a horvátok elleni első, december 4-i Európa-bajnoki találkozónak. A magyar válogatott svédországi kitérővel indult útnak az Eb immár egyedüli házigazdája, Dánia felé péntek délután: szombaton és vasárnap Trollhättanban kétszer is megmérkőzik a házigazdával. Szakmailag, a csapat játékának, taktikájának és kohéziójának csiszolása miatt rendkívül fontos meccsek lesznek ezek, és a karanténokkal, kényszerpihenőkkel és folyamatos meccs­halasztásokkal terhelt ősz után lélektanilag és mentálisan sem elhanyagolható szempont, hogy legjobbjaink végre magukra húzhatják a címeres mezt. Ezen kívül azért is kuriózum a két megméretés, mert a szövetségi kapitányi páros, az év elején kinevezett, majd az egy évvel elhalasztott márciusi olimpiai selejtező után júniustól a válogatott vezetésével újra megbízott Danyi Gábor és Elek Gábor most mutatkozhat be hivatalos találkozón a nemzeti csapat kispadján.

„Képtelenség előre számolni, megjósolhatatlan, mi lesz az Európa-bajnokságon, hiszen a legtöbb válogatott, beleértve minket is, az év elején, még inkább a tavalyi vébén lépett legutóbb pályára – mondta az FTC klubcsapatát (is) irányító Elek Gábor.Csak a saját játékosaink állapotát látjuk, és véleményem szerint a magyar válogatottat sújtotta leginkább a járvány, fizikailag nagyon messze van a keret az ideálistól, többen hetek óta keveset vagy egyáltalán nem játszottak mérkőzést.”

Elek leszögezte, nem szeretnének kifogásokat keresni, meg akarják oldani ezt a problémát is, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a helyzetük korántsem könnyű, főleg nem ideális kevesebb mint egy héttel az Eb-rajt előtt.

„A válogatott idén még nem játszott mérkőzést, ezért a svédek elleni találkozókat felmérőnek tekintjük, szeretnénk stabilitást szerezni és azt viszontlátni a játékunkban – folytatta a társ szövetségi kapitány. – Nem az eredményesség a cél ezeken az összecsapásokon, hanem a már jól működő, illetve működőképes más formációkat, lehetőségeket szeretnénk megnézni és gyakorolni.”

A hétköznapokon a rivális Győrt irányító kollégája, Danyi Gábor elmondta, a hét eleje óta céltudatosan és lelkesen dolgoztak a kerettagok, igyekeznek minden pillanatot és edzést a maguk javára fordítani, kihasználni az előrelépésre. A legfőbb cél – a tavaszi ötkarikás kvalifikációt és a reménybeli jövő nyári olimpiát szem előtt tartva –, hogy épüljön a csapat, amellett persze, hogy szeretnének minél jobb eredményt elérni és minden helyzetből, minden mérkőzésből a lehető legjobbat és legtöbbet kihozni. P. B.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik