A magyar női válogatott magabiztos győzelemmel kezdett Siófokon

PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.07.06. 19:51
A magyar női kézilabda-válogatott az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát kezdte meg kedd késő délután Siófokon, ahol a mérkőzést gyakorlatilag végig vezetve 6 góllal, 28–22-re legyőzte az Európa-bajnoki 8. helyezett Montenegrót.
Győzelemnek örülhetett a magyar csapat (Fotó: Földi Imre)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Győzelemnek örülhetett a magyar csapat (Fotó: Földi Imre) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

NŐI KÉZILABDA
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 28–22 (14–10)
Siófok, 800
néző, V: Bíró A., Kiss O.
MAGYARORSZÁG: Bíró B – Lukács V. 3, TOMORI 3, Szucsánszki 3, Kisfaludy 2, Szöllősi-Zácsik 1, Márton G. 2. Csere: JANURIK, SZIKORA (kapusok), Bordás 2, Klujber, Háfra N. 1, Kiss N. 1, Vámos P. 5 (5), SCHATZL NADINE 4, Kovacsics 1, Helembai F. Szövetségi kapitány: Elek Gábor
MONTENEGRÓ: Nenezics 1 – RADICSEVICS 10 (3), A. Klikovac, Brnovics 2, JAUKOVICS 3, Ramuszovics 2, Mehmedovics 2 (1). Csere: BABOVICS (kapus), Gribics 1, Deszpotovics, Pletikosic 1, Mugosa, Vukcsevics. Szövetségi kapitány: Bojana Popovics
Az eredmény alakulása. 6. p.: 4–1. 13. p.: 6–3. 15. p.: 8–5. 21. p.: 9–9. 35. p.: 18–11. 42. p.: 21–13. 47. p.: 23–15. 55. p.: 27–19
Kiállítások:
10, ill. 18 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG
Elek Gábor:
– Összességében nézve, amin az elmúlt két hétben dolgoztunk, abból nagyon sokat kaptam vissza. Amire készültünk és ami nekünk fontos volt, a védekezés és a kapusteljesítmény, ezek nagyon jól működtek. A mentalitásunk, a csapatszellem, a sok mosolygós arc, a pozitív attitűd is jól látható volt az együttesünkön, aminek különösen örülök. De az is látszott, hogy a montenegróiak is még messze vannak a csúcsformájuktól.
Bojana Popovics: – Jól és gyorsan kézilabdázott a magyar válogatott, tudtuk, hogy több jó egyéniség is szerepel az ellenfélnél. Hasznos meccs volt, olyan elemeket is kipróbáltunk, amelyeket Tokióban is használni szeretnénk, de azt is láttuk, hogy min kell még dolgoznunk a következő hetekben. Túl sok kiállítást gyűjtöttünk be, ami stresszessé tette a csapatot. Enerváltnak tűntünk az elejétől kezdve, nem volt meg a kellő és megfelelő mozgás, tempó.

ÖSSZEFOGLALÓ

Csak sejtésünk lehet arról, hogy tizenhárom évvel ezelőtt ilyentájt a magyar női kézilabda-válogatott legtöbb kerettagja mit csinálhatott. Leginkább azon agyalhatott, mivel töltse a nyári szünidő hátralévő heteit, pláne, ha azt nézzük, hogy 2008 nyarán Vámos Petra hét-, Márton Gréta nyolc-, Háfra Noémi és Klujber Katrin pedig kilencéves volt, de például Bíró Blanka is még csak tizenhárom.

Tomori Zsuzsanna ehhez képest már akkor is az olimpiai felkészülés kellemes kínjaival küszködött, és a pekingi játékok előtt a románok, a norvégok és a dánok ellen is felkészülési meccset vívott (a magyar nemzeti csapatot akkoriban irányító Hajdu János egyébként most is ott volt a lelátón). Kedd este, a tokiói olimpiát megelőző első edzőmeccset Montenegróval vívta Tomori, Vámos, Márton, Háfra, Klujber, Bíró és a többi magyar játékos.

A bemelegítés elején Maja Szavics, a vendégek másodedzője – aki Bojana Popovics szövetségi kapitánnyal és a két, jelenleg is aktív világklasszis szélsővel, Majda Mehmedoviccsal és Jovanka Radicseviccsel a 2012-es londoni játékokon döntőt játszott – szakavatott mozdulatokkal törölt fel egy víztócsát a pályán a Kiss Szilárd Sportcsarnok sarkából elcsent felmosóval. Általános derültséget váltott ki a jelenet a jókedvűen hangoló balkániaknál, akiknek a találkozón, szerencsére, már nem sok okuk lehetett a vidámságra.

A mieink kapitánya, Elek Gábor irányítóban Szucsánszki Zitával kezdett, a két átlövőposzton Tomori és Szöllősi-Zácsik Szandra kapott először lehetőséget, a védelem közepén pedig Tomori és Kisfaludy Anett állta a sarat – a meccs első periódusában nem cserélt támadás és védekezés között a magyar válogatott.

Örömteli volt látni, hogy támadásban a beállóhoz többször is sikeresen eljutott a labda már az elején is, az első felnőttválogatott-mérkőzésén szereplő Bordás Réka is hamar felavatta a délszlávokat, az 51. percben bemutatott labdaelkapása a rivális egyik indításánál pedig egyenesen élményszámba ment. A 23 éves debreceni beálló sikeres bemutatkozásán túl további apró, de annál fontosabb hozadékokkal is járt az első összecsapás, amelyen minden magyar kerettag bőven megkapta a lehetőséget a bizonyításra.

A hazai kapuba Bíró után beszálló Janurik Kinga, majd Szikora Melinda is több bravúrral keserítette meg az ellenfél életét; az egyetlen „igazi” jobbszélső Lukács Viktóriát Klujber bőven képes lehet tehermentesíteni; a szemtelenül fiatal Vámos rutinos rókákat megszégyenítő higgadtsággal vágta be a hétmétereseket, és az is lényeges momentum volt, hogy az elmúlt három hónapban vállsérüléssel küszködő csapatkapitány, Kovacsics Anikó is be tudott szállni a szünet után(14–10).

Hosszabb szünet és kemény felkészülés után találkozott a két együttes, így korántsem meglepő módon a játék és a tempó is hektikus volt, látszott, hogy mindkét csapat próbál minél több felállást és játékvariációt előhúzni, és azt is gyanítjuk, hogy Japánban, a csoportkörben mentálisan is élesebb lesz mindkét fél, bár ez leginkább a kiállításokat ipari mennyiségben gyűjtő montenegróiakra lehet igaz. A mieink ugyanis biztató játékkal képesek voltak még rápakolni a második félidőben is, így nagyszerű sikert arattak.28–22

A magyar válogatott pénteken a leendő tokiói csoportrivális Brazília ellen lép pályára, szintén Siófokon.

TOVÁBBI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK, SIÓFOK
Július 9., 18.30: Magyarország–Brazília
Július 12., 16.00: Magyarország–Brazília

Tomori igazi vezér volt (Fotó: Földi Imre)
Tomori igazi vezér volt (Fotó: Földi Imre)

PERCRŐL PERCRE

Vége, köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval és a részletes jegyzőkönyvvel.

60. perc: Grbics bejátszása után Ramusovics pattintása a lécet találja el, majd Vámost betörése után Babovics véd. A végén egy montenegrói góllal zárul a mérkőzés: 28–22 a végeredmény.

59. perc: Egy rossz kínai a vendégektől, egy fölébombázott lövés Vámostól, és egy jó védés Szikorától mindössze néhány másodperc leforgása alatt.

58. perc: Vámos beállóból lő, Babovics véd, Klujber pedig a lecsorgóra bevetődőve kiharcol egy hetest, ami Vámosnak nem gopnd, 28–21.

58. perc: Magyar időkérés.

57. perc: Szöllősi-Zácsik védekezett belül, hetes, Radicsevics belövi, tízgólos. 27–21

56. perc: Jaukovics lövését védi Szikora.

55. perc: Radicsevics újabb góljára Schatzl válaszol gyorsan, majd Mehmedovics értékesít egy hetest. 27–20.

54. perc: Jó bejátszás a beállóba Ramusovicsnak, nem is ront, hátrányos gól, 25–18. Szucsánszki és Kiss összejátéka után utóbbi eredményes, 26–18.

53. perc: Vukcsevics lép rá a vonalra, mieink a labda. A túloldalon Vukcsevics kap két percet, mi meg hetest. Jön Vámos, és megint belövi! 25–17.

52. perc: Jaukovics borította fel Szucsánszkit, de feltartást fújnak belemenés helyett... Aztán Szikora véd egyet megint,Babovics viszont Kiss Nikoletta lövését hárítja.

52. perc: Montenegrói időkérés.

51. perc: Egy újabb védés Babovicstól, Klujber próbálkozott a jobb szélről.

50. perc: Hetes a vendégeknek, Radicsevics belövi, nyolcgólos, 24–17. Kiss lövését védi Babovics, de a gyors indítást Borbás lekapcsolja.

49. perc: Klujber eladja a labdát, de Szikora védi a lerohanás után Mehmedovics ziccerét, aztán Schatzl megszerzi a harmadik gólját, most is abal szélről eredményes. 24–16.

48. perc: Vukcsevics ragadta nyakon Kovacsicsot, ez is két perc. Klujber teszi le a jobb sarokba Lukácsnak, Babovics ezúttal véd. Jaukovics nagy szóló után eredményes, 23–16.

47. perc: Újabb magyar hetes, jön Nenezics, de hiába, Vámos ezt is belövi, 23–15.

46. perc: Jól járatják körbe avendégek a labdát, a végén Radicsevics lő a kapuba. 22–15.

45. perc: Jaukovics lövését blokkolja a fal, Schatzl meg összeszedi. A támadásunk végén viszont Babovics véd szépen.

44. perc: Radicsevics szép betörésből szerzi a hatodik gólját, majd Szöllősi-Zácsik akad fenn a falon.Hetes, Vámos bevágja ezt is, 22–14.

43. perc: Újabb Szikora védés, de után Háfra megint eladja.

42. perc: Schatzl a balszélről eredményes jó körbejáratás után.21–13.

41. perc: Háfra elejti a labdát, Szikora meg kivédi Radicsevics ziccerét. A gyors indítás után Schatzl talál be és még egy kétpercet is kiharcol. 20–13.

40. perc: Magyar időkérés.Szikora Melinda váltja a 63 százalékkal védő Janurikot.

40. perc: Kovacsics kapufája után Babovics az üres kapura dob, de mellé megy. Újabb labdaeladás – Kovacsics és Kisfaludy hozta össze, Radicsevics pedig nem hibázza el a üres kaput, 19–13.

39. perc: Janurik tenyereli oldalra Grbics szép lövését. Kovacsics talál kapufát.

38. perc: Van viszont remek Háfra keresztpassz Lukácsnak a sarokba, aki a kapus lába közé lőve állítja vissza a hetes különbséget,19–12. Helembay kap két percet, Jaukovics lökéséért.

37. perc: Eladja a labdát Mugosa, de nincs gyors magyar támadás.

36. perc: Jaukovics szép gólja után Ramusovicsot küldik ki, mert nyakon ragadta Háfrát, továbbra is maradunk emberfórban. 18–12.

35. perc: Lukács labdaszerzése után Helembay a saját térfeléről célozza az üres kaput, de lécet találja el. Jó labdaszerzés után a megiramodó Lukács kapja a labdát, és közelről az üres kapuba pattint, 18–11.

34. perc: Janurik! Megint egy szép védés, Radicsevics szélről próbálkozott, hasztalan. Lukácsnak tart oda a szélen Mehmedovic, ez is két perc és hetes. Vámos belövi, 17–11!

33. perc: Tomorit lerántja Brnovics, „kipontozódott”. Kovacsics is feliratkozik a gólszerzők közé, 16–11.

32. perc: Hetes, Brnovics forgatta be emberét, Kisfaludyt, aki kiül két percre. Radicsevics nem ront, 15–11.

31. perc: A második félidőben Babovics védi a montenegrói kaput, nálunk Janurik áll a vonalon. A vendégek kezdtek. Janurik szép védéssel kezd, Tomori meg nagy góllal, 15–10.

A szünetbe a Magyar Kázilabda-szövetség átadta a Török Bódog Életműdíjat, amelyet idén a kézisek kézise, azaz Gódorné Nagy Marianna kapott.

30. perc: Szünet. Jól játszik a magyar válogatott, védekezésben a beállót kéne picit jobban hatástalanítani, de ez így is biztató.

30. perc: Jó labdajáratás után Klujber húzza le a jobbszélre Lukácsnak, először négy közte, 14–10! Vámos védekezésben is kőkemény, nincs újabb vendéggól.

29. perc: Janurik lábbal védi Jaukovics kísérletét. Aztán ütközik Tomorival, szabaddobás, Tomori a földön, de nincs nagy baj.

Klujber hetese (Fotó: Földi Imre)
Klujber hetese (Fotó: Földi Imre)

28. perc: Vámos tört be a hatoson belülre, de Brnovics csúnyán lerántotta, nagyot repült, hetes és két perc. Klujber kihagyja...

28. perc: Magyar időkérés. „Előnyt megtartani, vagy növelni, okosan, gyors gólt nem kapni” – Elek Gábor

27. perc: Jaukovics hatalmas kapufája után Mártoné a kipattanó, a megfontolt támadás végén Klujber lő kapufát.

26. perc: Újabb szép figura végén Szöllősi-Zácsikra jön ki a figura, nem is ront, 13–10

25. perc: Grbics húzott váratlant, két lábról felugorva lő gólt, majd Szöllősi-Zácsik bejátszása után Bordás beállóból válaszol, és még egy kétpercest is kiharcol. 12–10.

24. perc: Eladják a labdát, és Tomori remekül használja ki a montenegrói védelem rendezetlenségét, 11–9.

23. perc: Montenegrói időkérés.

22. perc: Szucsánszki nem tud hibázni, a harmadik gólja a tizedik magyar találat.Bírót Janurik váltja,ő védi beállóból Brnovics kísérletét. 10–9.

21. perc: Pletikoszics bújt be két ember közé jobbról, és nem is hibázott, aztán megint kapunk egy üres kapus gólt miután nem tudunk lőni a támadásunk végén, Radicsevics volt az, 9–9.

20. perc: Egy mellé szálló montenegrói lövés után megint blokkolják Háfra lövését, ráadásul meg is tartják a labdát. Vámos kap két percet, lerántotta Brnovicsot.

19. perc: Lassan letelik a kiállítás, Háfra a blokkba lő, de jó a védekezésünk és nincs lerohanás.

18. perc: Megint beállóra játszanak, de most kapufa Brnovicstól.

17. perc: Megint Nenezics védéséből indul a montenegrói akció, és góllal zárul, ráadásul még Borbást ki is küldik két percre. Márton Gréta hátrányból növeli az előnyt, 9–7.

16. perc: Egyik szélről sem megy most a vendégeknek, balról kapufa, jobbról Bíró. A túloldalon viszont Márton Gréta nem ront, de beállóból kapunk egy újabb gólt, 8–6.

Bordás bemutatkozása remekül sikerült (Fotó: Földi Imre)
Bordás bemutatkozása remekül sikerült (Fotó: Földi Imre)

15. perc: Megint visszajönnek, eladjuk támadásban a labdát, aztán Radicsevics végigrobog a pályán, és nem ront. Bordás Réka beállóból gyorsan válaszol, 7–5.

14. perc: Brnovics csökkenti a különbséget, megint beállóból kapunk gólt, 6–4.

13. perc: Szép figura végén Háfra jobbról a hosszú alsóba zúdít, megint köztre három, 6–3.

12. perc: Deszpotovics jó bejátszása után Brnovics lépett a vonalra.

11. perc: Szucsánszkit és Háfrát is megállítják lövés közben, aztán Lukács találja el a kapufát jobbról.

10. perc: Jó védekezés után támadhatunk, Lukács a jobb szélről lő a kapusba, aztán Háfra lövését is védi Nenezics, de Tomori lekapcsolja a hosszú indítást.

9. perc: Bíró is véd egyet a szélről, Radicsevics volt az, majd Szucsánszki a szétnyíló falnak köszöni szépen, ott az ötödik magyar gól, 5–3.

8. perc: Szöllősi-Zácsik fölé lő, Nenezics pedig kihasználja, hogy üres a kapunk, 4–3, aztán Márton tör be a szélről, de a kapus védeni tud.

7. perc: Kisfaludy is kap egy két percet, nem tartott sokáig az emberelőnyünk.Ramuszovics két emberrel a nyakán beállóból eredményes, 4–2.

6. perc: Kisfaludy az első duplázó, ráadásul kiszórják két percre Klikovacot. 4–1.

5. perc: Kisfaludy szerzi a harmadik magyar gólt, majd Bíró véd megint, 3–1.

4. perc: Lassabb, felépített támadás végén Tomori találba, majd Radicsevics a jobb szélről szépít, 2–1.

3. perc: Bíró is véd egy szépet, Tomorit belökik a hatosra, mi jövünk.

2. perc: Jó blokk Tomoritól, gyors támadás, aminek a végén Szucsánszki szerzi meg a vezetést, 1–0.

1. perc: A zöldben játszó magyarok kezdtek. Az első támadás mindkét oldalon rossz, majd Lukács ront ziccert.

A mérkőzés előtt a magyar válogatottban jubilálókat, Schatzl Nadine-t, Háfra Noémit és Janurik Kingát köszöntik.

Jönnek a himnuszok, elsőként Montenegróé. Utána pedig a magyar.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan megkezdődik a mérkőzés, a csapatok már a pályán.

ÉRDEKESSÉGEK, ELŐZMÉNYEK

Az olimpiai felkészülés harmadik, egyben utolsó, hazai szakaszát kezdi el a magyar női kézilabda-válogatott hétfőtől Siófokon. Az első, egyhetes balatonboglári edzőtábor, majd a múlt heti székely­udvarhelyi napok után tér vissza ismét a Balaton partjára a keret, amelyet múlt pénteken szűkített Elek Gábor szövetségi kapitány – a FTC jobbszélsője, Kovács Anett és a debreceniek legutóbbi három felnőttvilágversenyen részt vevő beállója, Tóvizi Petra maradt ki az utazó csapatból –, és amely meccskörülmények között is felmérheti, hol tart. Kedden a 2012-ben ötkarikás döntős, abban az évben Európa-bajnok, Tokióban a másik hatosba sorolt Montenegróval, pénteken és jövő hétfőn pedig az olimpiai csoportrivális Brazíliával találkoznak a mieink.

A csapat július 16-án utazik el Tokióba, ahol első csoportmeccsét július 25-én játssza a 2016-ban ötkarikás ezüstérmes, 2017-ben világbajnok, 2018-ban Európa-bajnok, tavaly Eb-2. franciák ellen.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria) Jobbszélső: Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Elek Gábor
Edző: Danyi Gábor
Szakmai tanácsadó: Görbicz Anita

Tartalékok (sérülés esetén nevezhetőek be): Szikora Melinda (Siófok KC), Helembai Fanny (Váci NKSE).

AZ OLIMPIAI FELKÉSZÜLÉS TOVÁBBI MENETRENDJE
Július 4–13.: Siófok, edzőtábor
Július 16.: utazás Tokióba

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ OLIMPIÁN
Július 25., 21.30: Magyarország–Franciaország (magyar idő szerint 14.30)
Július 27., 11.00: Magyarország–Brazília (magyar idő szerint 4.00)
Július 29., 19.30: Magyarország–Orosz csapat (magyar idő szerint 12.30)
Július 31., 19.30: Magyarország–Spanyolország (magyar idő szerint 12.30)
Augusztus 2., 16.15: Magyarország–Svédország (magyar idő szerint 9.15)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik