nemzetisport.hu 2017.04.21 13:07 Frissítve: 2017.04.21 16:38

Női kézi Eb-sel.: a mieink a vb-ezüstérmessel egy csoportban

Pénteken Párizsban kisorsolták a 2018-as női kézilabda Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztását. A magyar válogatott a világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Hollandiával, Fehéroroszországgal és az előselejtező B-csoportjának leendő győztesével került egy kvartettbe.

Kisorsolták a 2018-as női kézilabda Eb selejtezőjének csoportbeosztását

A sorsoláson 28 csapatot soroltak hét négyes csoportba. Csoportonként az első két helyezett, valamint a legjobb harmadik (a csoportutolsók elleni eredmények kiesnek) jut ki a 16 csapatos Eb-re, amelyet 2018. november 30. és december 16. között rendeznek meg Franciaországban (a rendező természetesen automatikus résztvevő). A meccseknek Nancy, Nantes, Montbéliard, Brest és Párizs ad otthont. 

A Francia Olimpiai Bizottság székházában rendezett sorsoláson „alulról” kezdték a csapatok és csoportok párosítását, ugyanis elsőként a 4. kalap válogatottjait húzták ki. A magyar nemzeti együttes a második kalapból a 7. csoportba került, ahol az előselejtező B-csoportjának győztese (Grúzia, Izrael vagy Koszovó), Fehéroroszország, valamint a vb- és Eb-ezüstérmes Hollandia lesz az ellenfele.

A riói olimpián negyedik helyen végző Hollandiával legutóbb 2012-ben találkozott a magyar válogatott, akkor 29–22-re a mieink győztek. Előtte 2011-ben is a magyar csapat nyert négy góllal, a 2012-es Európa-bajnokságon, tehát tétmeccsen, a hollandok győztek 27–19-re. Tétmérkőzésen legutóbb a 2005-ös világbajnokságon vertük meg Hollandiát, méghozzá 37–30-ra.

Fehéroroszországgal 2011 októberében, az egy évvel későbbi kontinenstorna selejtezőjében találkoztunk legutóbb, és háromgólos győzelmet arattunk (28–25). A 2002-es, valamint a 2004-es (hazai rendezésű) Európa-bajnokságon is legyőztük riválisunkat, mindkétszer magabiztosan. A lehetséges előselejtezős ellenfelek közül Grúziával és Koszovóval még nem játszott a magyar csapat, Izraellel egyszer találkozott, még 1991-ben és kiütéses győzelmet (27–6) aratott.

Ha már Hollandia: a „tulipánosok” válogatott keretéből Yvette Broch és Nycke Groot a Győri ETO-ban légióskodik, míg Danick Snelder a Ferencvárosban – a nyártól pedig Laura van der Heijden is csatlakozik a fővárosi zöld-fehérekhez.

A selejtező mérkőzéseit 2017 szeptembere és 2018 júniusa között játsszák.

„Véleményem szerint a sorsolásunk lehetett volna jobb és rosszabb is, tehát megfelelőnek mondható – mondta Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a magyar szövetség honlapjának. – Az első kalapból a lehető legjobb csapatot kaptuk, úgy vélem, jelenleg Hollandia a világ legerősebb válogatottja, miután a norvégok két beállója, Löke és Frafjord is kiesett. Felvesszük a harcot mindenkivel, így a hollandokkal is, hiszen mi is a legjobbak közé tartozunk. A fehérorosz válogatott feljövőben van, de a harmadik kalapból szerencsés választás, mindkét mérkőzésen győznünk kell. Az előselejtezőből érkező csapat kapcsán a legnagyobb kihívás az idegenbeli mérkőzésre való utazás megszervezése lesz, hiszen nem lenne jó több napot veszíteni, márpedig a szóba jöhető országokba nem mindig egyszerű eljutni. Összességében nem rossz a sorsolásunk, de egyelőre kizárólag a Szlovákia elleni júniusi vb-selejtező jár a fejemben.”

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2018, FRANCIAORSZÁG
SELEJTEZŐ, CSOPORTBEOSZTÁS

1. CSOPORT: Svájc, Ukrajna, Horvátország, Norvégia
2. CSOPORT: Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Montenegró
3. CSOPORT: az előselejtező A-csoportjának győztese, Macedónia, Szerbia, Svédország
4. CSOPORT: Portugália, Ausztria, Oroszország, Románia
5. CSOPORT: Izland, Szlovénia, Csehország, Dánia
6. CSOPORT: Litvánia, Törökország, Németország, Spanyolország
7. CSOPORT: az előselejtező B-csoportjának győztese, Fehéroroszország, MAGYARORSZÁG, Hollandia
A június 9–11-ig tartó  előselejtező csoportjai. A-csoport: Finnország, Feröer, Görögország. B-csoport: Grúzia, Izrael, Koszovó

 

SORSOLÁS ELŐTTI KALAPOK
1. KALAP: 
Norvégia, Hollandia, Románia, Dánia, Svédország, Spanyolország, Montenegró
2. KALAP: 
Oroszország, Németország, Lengyelország, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Csehország, Horvátország
3. KALAP: 
Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Ausztria, Fehéroroszország, Törökország, Macedónia
4. KALAP: 
Olaszország, Izland, Litvánia, Portugália, Svájc, az előselejtező A-csoportjának győztese, az előselejtező B-csoportjának győztese

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.21 00:05:28

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ilyés Feri már jó egy éve magyar válogatott volt, amikor azt találta mondani, még mindig leírhatatlan érzés, hogy belép az öltözőbe, és az áll az ajtaján, hogy HUN.

2018.01.19 23:02:29

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Az edzők előszeretettel hangoztatják, hogy a honosítást, a honosított játékosok szerepeltetését a kényszer szüli, hiányposztokra érkeznek a kiszemeltek.

2018.01.19 08:39:43

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A fizikai felkészítés fontossága, a védekezésbeli hiányosságok és a mentális tényezők az egyik, míg ígéretes fiatalok a másik oldalon.

2018.01.18 23:35:20

Kézilabda SIMON JÓZSEF

NS-VÉLEMÉNY. Ezekben a gyötrelmes órákban nem könnyű felemelni a fejünket.

2018.01.17 16:35:47

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Varasd), MAROSI GERGELY

Válogatottunk az első félidő második felében elvesztette a fonalat, az extrát nyújtó Zdráhala végzett velünk.