HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.04.21 13:07 Frissítve: 2017.04.21 16:38

Női kézi Eb-sel.: a mieink a vb-ezüstérmessel egy csoportban

Pénteken Párizsban kisorsolták a 2018-as női kézilabda Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztását. A magyar válogatott a világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Hollandiával, Fehéroroszországgal és az előselejtező B-csoportjának leendő győztesével került egy kvartettbe.

HIRDETÉS
Kisorsolták a 2018-as női kézilabda Eb selejtezőjének csoportbeosztását

A sorsoláson 28 csapatot soroltak hét négyes csoportba. Csoportonként az első két helyezett, valamint a legjobb harmadik (a csoportutolsók elleni eredmények kiesnek) jut ki a 16 csapatos Eb-re, amelyet 2018. november 30. és december 16. között rendeznek meg Franciaországban (a rendező természetesen automatikus résztvevő). A meccseknek Nancy, Nantes, Montbéliard, Brest és Párizs ad otthont. 

A Francia Olimpiai Bizottság székházában rendezett sorsoláson „alulról” kezdték a csapatok és csoportok párosítását, ugyanis elsőként a 4. kalap válogatottjait húzták ki. A magyar nemzeti együttes a második kalapból a 7. csoportba került, ahol az előselejtező B-csoportjának győztese (Grúzia, Izrael vagy Koszovó), Fehéroroszország, valamint a vb- és Eb-ezüstérmes Hollandia lesz az ellenfele.

A riói olimpián negyedik helyen végző Hollandiával legutóbb 2012-ben találkozott a magyar válogatott, akkor 29–22-re a mieink győztek. Előtte 2011-ben is a magyar csapat nyert négy góllal, a 2012-es Európa-bajnokságon, tehát tétmeccsen, a hollandok győztek 27–19-re. Tétmérkőzésen legutóbb a 2005-ös világbajnokságon vertük meg Hollandiát, méghozzá 37–30-ra.

Fehéroroszországgal 2011 októberében, az egy évvel későbbi kontinenstorna selejtezőjében találkoztunk legutóbb, és háromgólos győzelmet arattunk (28–25). A 2002-es, valamint a 2004-es (hazai rendezésű) Európa-bajnokságon is legyőztük riválisunkat, mindkétszer magabiztosan. A lehetséges előselejtezős ellenfelek közül Grúziával és Koszovóval még nem játszott a magyar csapat, Izraellel egyszer találkozott, még 1991-ben és kiütéses győzelmet (27–6) aratott.

Ha már Hollandia: a „tulipánosok” válogatott keretéből Yvette Broch és Nycke Groot a Győri ETO-ban légióskodik, míg Danick Snelder a Ferencvárosban – a nyártól pedig Laura van der Heijden is csatlakozik a fővárosi zöld-fehérekhez.

A selejtező mérkőzéseit 2017 szeptembere és 2018 júniusa között játsszák.

„Véleményem szerint a sorsolásunk lehetett volna jobb és rosszabb is, tehát megfelelőnek mondható – mondta Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a magyar szövetség honlapjának. – Az első kalapból a lehető legjobb csapatot kaptuk, úgy vélem, jelenleg Hollandia a világ legerősebb válogatottja, miután a norvégok két beállója, Löke és Frafjord is kiesett. Felvesszük a harcot mindenkivel, így a hollandokkal is, hiszen mi is a legjobbak közé tartozunk. A fehérorosz válogatott feljövőben van, de a harmadik kalapból szerencsés választás, mindkét mérkőzésen győznünk kell. Az előselejtezőből érkező csapat kapcsán a legnagyobb kihívás az idegenbeli mérkőzésre való utazás megszervezése lesz, hiszen nem lenne jó több napot veszíteni, márpedig a szóba jöhető országokba nem mindig egyszerű eljutni. Összességében nem rossz a sorsolásunk, de egyelőre kizárólag a Szlovákia elleni júniusi vb-selejtező jár a fejemben.”

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2018, FRANCIAORSZÁG
SELEJTEZŐ, CSOPORTBEOSZTÁS

1. CSOPORT: Svájc, Ukrajna, Horvátország, Norvégia
2. CSOPORT: Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Montenegró
3. CSOPORT: az előselejtező A-csoportjának győztese, Macedónia, Szerbia, Svédország
4. CSOPORT: Portugália, Ausztria, Oroszország, Románia
5. CSOPORT: Izland, Szlovénia, Csehország, Dánia
6. CSOPORT: Litvánia, Törökország, Németország, Spanyolország
7. CSOPORT: az előselejtező B-csoportjának győztese, Fehéroroszország, MAGYARORSZÁG, Hollandia
A június 9–11-ig tartó  előselejtező csoportjai. A-csoport: Finnország, Feröer, Görögország. B-csoport: Grúzia, Izrael, Koszovó

 

SORSOLÁS ELŐTTI KALAPOK
1. KALAP: 
Norvégia, Hollandia, Románia, Dánia, Svédország, Spanyolország, Montenegró
2. KALAP: 
Oroszország, Németország, Lengyelország, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Csehország, Horvátország
3. KALAP: 
Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Ausztria, Fehéroroszország, Törökország, Macedónia
4. KALAP: 
Olaszország, Izland, Litvánia, Portugália, Svájc, az előselejtező A-csoportjának győztese, az előselejtező B-csoportjának győztese

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.21 00:35:50

Kézilabda BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. Győzött a jobb.

2018.06.13 18:09:33

Kézilabda nemzetisport.hu

A szlovénok nyertek Veszprémben, de összesítésben egy góllal a magyar válogatott volt a jobb.

2018.06.10 13:46:17

Kézilabda BALLAI ATTILA, VINCZE SZABOLCS

Golovin Vlagyimir elégedett a felkészüléssel, de nem tudja, melyik arcát mutatja a csapat.

2018.06.10 23:43:12

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A magyar játékosok nem elsősorban kézilabdázóként, hanem sportemberként aratták a szombat esti diadalt. Ettől lett ez még értékesebb. Hiszen kézilabdázni képtelenség folyamatosan egyenletes, magas szinten, de emberként, hittel, lélekkel helyt- állni – erre sokkal nagyobb az esély.

HIRDETÉS
HIRDETÉS