Női kézi-vb: összejött az orosz–norvég párharc – a bronzmeccsen

NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.13. 13:59
null
Spanyolország megállította Norvégiát (Fotó: Kovács Anikó)
Spanyolország fantasztikus játékkal, és nem mellesleg óriási meglepetésre 28–22-re legyőzte Norvégiát a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság elődöntőjében, így a spanyol válogatott lesz Hollandia ellenfele a fináléban. A 2011-ben bronzérmes nemzet először küzdhet meg a világbajnoki címért.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
ELŐDÖNTŐ
Norvégia–Spanyolország 22–28 (13–13)
Ld:
Aune 5., ill. Barbosa 7

A spanyol játékosok reggel szobájában köszöntötték a Siófok éppen ma 30 éves irányító-átlövőjét, Nerea Penát, akinek a legszebb ajándékot minden bizonnyal a döntőbe jutás jelentette. Az ibériaiak eddigi produkciója alapján ez nem is volt akkora meglepetés, még ha a nagy tornák végjátékában rutinosnak számító Norvégia is volt az ellenfelük.

A meccs elején ismét sokat hibáztak a norvégok, volt benne rossz lövés, kimaradt hetes és több pályáról kidobott labda is, így aztán a rendkívül motiváltnak tűnő spanyolok 8–6-ra elhúztak. Alexandrina Barbosa fontos gólokat lőtt, míg a kapuban Silvia Navarro adott tartást a társainak. Thórír Hergeirsson először cserékkel próbálkozott, majd a 19. percben mínusz háromnál már kénytelen volt időt kérni.

A spanyolok gyors lábmunkájukkal többször meg tudták zavarni a norvégokat, akiknél a győri Stine Oftedal gyújtotta be a rakétákat, és az így megteremtett helyzetekből sorozatban elért három találattal előbb egyre zárkóztak, majd a szünetre egyenlítettek is a norvégok (13–13).

A folytatásban újra a spanyolok kerültek előnybe, és Navarro védéseire is alapozva ismét elmentek hárommal. Nagyobb átütőerő mutatkozott a spanyolok játékában, akik felszabadultan és ötletesen tették a dolgukat, míg a norvégok inkább csak szenvedtek. Hergeirssonnak rövid időn belül kétszer is időt kellett kérnie, mert kezdett kicsúszni a meccs a norvégok kezei közül, miután a spanyolok már hattal mentek (18–24).

Heidi Löke ugyan okozott némi zavart a spanyolok védekezésében, de a norvégok több hetest is elhibáztak, és már az idővel is hadilábon álltak. A spanyolok egymás után vezethették a lerohanásokat is, amelyből nyolcra nőtt az előnyük. A norvégoknak ezen az estén semmi sem jött össze, Spanyolország – amely harmadszor jutott be a legjobb négy közé – 28–22-es győzelmével első vb-döntőjére készülhet. 2011-ből van egy bronzérme, így már mindenképpen története legjobb vb-eredményét érte el.

Mindez azt is jelenti, hogy összejött ugyan az orosz–norvég párosítás, csak nem ott, ahol mindenki várta. A bronzmeccs győztese érkezik negyediknek a magyar, a szerb és a kínai válogatott mellé az olimpiai selejtezőcsoportba. Miután a norvégok biztosan nem rendezhetnek (megteszik ezt a férfiaknál), míg az oroszokat a doppingbotrány miatt tiltották el a rendezéstől, jó esély van arra, hogy hazai közönség előtt léphessünk pályára jövő márciusban.

A Bajnokok Ligája-címvédő Győri ETO norvég játékosai közül a beálló Kari Brattset egy, Oftedal két gólt dobott.

Az Oroszország–Hollandia elődöntőről itt olvashat!

KORÁBBAN
Oroszország–Hollandia 32–33 (16–16)
Ld: Vjahireva 11, ill. Polman 9
AZ 5. HELYÉRT
MontenegróSzerbia 28–26 (13–12)
Ld: Sztoiljkovics 6, ill. Ramuszovics 4, Raicsevics 4
A 7. HELYÉRT
Németország–Svédország 24–35 (13–18)
Ld.: Stolle 6, ill. Gulldén 7

A VB VÉGEREDMÉNYE
5. Montenegró
6. Szerbia
7. Svédország
8. Németország
9. Dánia
10. Japán
11. Dél-Korea
12. Románia
13. Franciaország
14. MAGYARORSZÁG
15. Angola
16. Argentína
17. Brazília
18. Szenegál
19. Szlovénia
20. Kongói DK
21. Kuba
22. Kazahsztán
23. Kína
24. Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik