Női kézi-vb: Már mindenki sír, de ez nem vezet sehova – Golovin

NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Llíria), HARMATH ÁKOS (Budapest)NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Llíria), HARMATH ÁKOS (Budapest)
Vágólapra másolva!
2021.12.06. 22:53
null
Bíró lett a meccs embere, de a győzelemnek jobban örült volna (Fotó: Illyés Tibor/MTI)
Mint arról beszámoltunk, a magyar női kézilabda-válogatott egygólos vereséget szenvedett Németországtól a Spanyolországban zajló női kézilabda-világbajnokságon, így a csoport második helyén került tovább a középdöntőbe. A mérkőzést követően többek között Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, a meccs legjobbjának választott Bíró Blanka kapus, az orrtöés után beszálló Szöllősi-Zácsik Szandra, a vb-n még hibátlan lövőteljesítménnyel jeleskedő Márton Gréta, valamint a nagyot küzdő Bordás Réka összegezte, értékelte a látottakat.

 

„Technikai hibák és labdaeladás, talán ezen múlt. Nagyon sok labdát eladtunk és azt idáig is tudtuk, hogy minden eladott labda egy öngóllal egyenértékű. Sikerült sok mindent megvalósítani a megbeszéltek közül, de sajnos a labdaeladások ezen a szinten sokba kerültek” – értékelte a találkozót Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a mérkőzést közvetítő M4 Sportnak, majd kitért arra a riporteri felvetésre is, hogy a németek egyik találatánál a gólt szerző játékos a hatoson belülre lépve volt eredményes.

„Ezzel nem szabad foglalkoznunk, nekünk saját magunkkal kell törődni, javítanunk és tanulnunk kell ebből a mérkőzésből. Sajnos nem sikerült a lelkes közönségünket kiszolgálni, de dolgozunk még ezen is. Közel álltunk a németek legyőzéséhez, ám ma a rutinosabb csapat nyert. Klujber meghúzódott, hogy mennyire súlyos a sérülése, majd az ultrahang után kiderül este. A csapat az csapat. Biztosan történnek olyan dolgok, amiket másnak kell végül megoldani, mint eredetileg terveztük. Ma mindent megtettünk, hogy megoldjuk Klujber kiválását, de még szerencsénk sem volt egy pár szituációban. De ettől függetlenül büszke vagyok erre a válogatottra” – zárta a szövetségi kapitány a tv kamerája előtt.

Golovin aztán az interjúfolyosón a Nemzeti Sport kérdésére hozzátette, nem szabad, hogy a lányok nagyon letörjenek a vereségtől.

„Tizenkilenc technikai hibát vétettünk, Blaninak is köszönhetjük, hogy csak egy góllal kaptunk ki, bravúrosan védett. Az első félidőben szétszakítottak minket hátul, hagytuk, hogy egy egyezzenek rajtunk, ez hiba volt, zártabban kellett volna megoldanunk. A második félidőben tizenegy gólt kaptunk, inkább elöl ment el a győzelem, nem hátul. Készültünk a nyitott védekezés elleni játékra, mégsem tudtuk megoldani az első félidő végén, mindenki labdával próbálkozott. Három eladott labdából három gólt kaptunk, ebből alakult ki a félidei különbség. Fáj a vereség, azonban nem történt tragédia, elemezni kell. Ahogy nézem, már mindenki sír, de ez nem vezet sehova. A lányoknak meg kell tanulniuk, hogy a vereség nem katasztrófa, ez egy világverseny, még van lehetőségünk javítani. Ahhoz, hogy megtanuljunk győzni, néha veszíteni is kell.”

Mintegy erre rímelve a háttérben Klujber Katrin haladt keresztül könnyes szemmel – az FTC jobbátlövője már az első percekben meghúzta a jobb combját, utána már csak hetesekre tudott besántikálni.

Planéta Szimonetta vigasztalja a megsérült Klujber Katrint (Fotó: Illyés Tibor/MTI)
Planéta Szimonetta vigasztalja a megsérült Klujber Katrint (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Szöllősi-Zácsik Szandra szerdán érkezett meg a világbajnokságra, miután a Győr elleni bajnoki rangadón megsérült, így számára kimaradtak a franciák elleni felkészülési meccsek, majd a csoportkör első két fordulóját a lelátóról nézte végig. Egyből a csoportrangadón kellett bizonyítania:

„Nem titok, el volt törve az orrom – kezdte a négy gólig jutó balátlövő. – Kaptam egy speciális maszkot, azt mérkőzésen nem lehet felvenni, de edzeni már tudtam benne. Miután pályára kerültem, minden félelmemet elfelejtettem, és csak a meccsre koncentráltam. Már nagyon vártam, hogy játszhassak a vébén, csalódott vagyok a végeredmény miatt. Mínusz ötről visszajöttünk, ott volt a kezünkben, hogy nyerjünk. Sajnos túl sok technikai hibát vétettünk, amelyekből a németek le tudtak minket rohanni. A fejeket fel kell emelni, mert jönnek a dánok. Ugyanilyen kemény mérkőzésre számítok, amiből remélem, már mi fogunk kijönni győztesen. Nincs idő lógatni a fejeket, mert akkor feltett kezekkel is felmehetnénk a pályára.”

A KÖZÉPDÖNTŐ
A magyar válogatott szerdán Dánia ellen kezdi meg a középdöntős szakaszt a világbajnokságon, majd pénteken Kongó, vasárnap pedig Dél-Korea ellen játszik Granollersben. Részletes program, és a középdöntős csoport állása itt.

A találkozó legjobbjának Bíró Blankát választották, aki kiváló kapusteljesítményével nagy mértékben hozzájárult, hogy az utolsó pillanatokig szoros maradjon a találkozó.

„Sokkal több volt a mérkőzésben részünkről. Sok technikai, taktikai hibát vétettünk és ezt a németek nagyon jól kihasználták, főleg a második félidőben. Nagyon nagyot harcoltunk, de csalódott vagyok, mert azért örültem volna, ha a németeket is magunk mögött tudjuk a csoportban. Tanulunk ebből a meccsből, és nagyon remélem, hogy a középdöntőben azt a küzdőszellemet tudjuk majd mutatni, ami ma is jellemezte a csapatot, s legközelebb a végjáték majd nekünk kedvez. Örülök a jó teljesítményemnek, ám a győzelemnek jobban örültem volna. A német együttes nagyon fegyelmezett volt, küzdött, hajtott és ebből profitált. A középdöntőben építhetünk erre az összecsapásra, a pozitívumokat minden találkozóból igyekszünk továbbvinni, a hibákból tanulni” – fogalmazott Bíró a közmédia sportcsatornájának.

Márton Gréta a magyar válogatottból egyedüliként rendelkezik három összecsapás után hibátlan lövőteljesítménnyel, mind a tíz lövési kísérletéből gól lett, s tíz találatával a negyedik legeredményesebb a gárdában – a németek ellen 4/4-es mutatót szállított.

„Hektikus meccs volt, végig fej fej mellett haladtunk, mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet, a végén azonban nem a mi javunkra fordult a kocka. A szünetben sokat beszéltünk róla, miként lehetne fordítani, kaptunk is kapitányi instrukciókat, és azokat próbáltuk is követni. Úgy érzem, türelmesek is voltunk, de sajnos támadásban sokat hibáztunk és ezek megbosszulták magukat. Annak örülök, hogy a helyzeteimet sikerült belőni, ám a győzelemnek sokkal jobban örültem volna. Ettől a vereségtől nem dől össze a világ, tudjuk, hogy van javítanivalónk, és készülünk a következő ellenfelekre, azon leszünk, hogy jól játsszunk és ennél sokkal jobbak legyünk” – tekintett előre a középdöntőre Márton az M4 Sport mikrofonja előtt.

Bordás Réka mindkét kapu előtt nagyot küzdött a falban, és szintén úgy látta, a technikai hibák döntötték el a két pont sorsát.

„Úgy éreztem, hogy közel álltunk a bravúrhoz, talán ha kevesebb technikai hibával játszunk és kevesebb butaságot követünk el, akkor meg is lehetett volna a mérkőzés. Sajnos az első félidő végén volt egy holtpontunk, de ebből felálltunk a szünetben, és lendületesen kezdtük a második játékrészt. Ezzel együtt büszke vagyok a csapatra, jól küzdött, mindenki kitette a szívét a pályára. Sajnos most ennyire volt elég, de megyünk tovább, örülök, hogy legalább két pontot viszünk magunkkal a középdöntőbe”
– mondta a DVSC 24 éves beállója, aki ezúttal egy gólt szerzett. Önkritikusan elismerte, maga is több hibát vétett védekezésben.

A várt nagy küzdelmet kaptuk a mérkőzéstől. Blani kiválóan védett, több ziccerünket is hárította, nehéz dolgunk volt vele szemben. Próbáltuk nyugodtak maradni, kihasználni az adódó lehetőségeket és a legvégéig küzdeni. Az ötgólos félidei vezetés jó eredmény, de úgy tűnt, a magyarok a szünetben rendezni tudták a soraikat. Biztos voltam benne, hogy nem lesz olyan sima a folytatás, mint az első két fordulóban, a magyarok nagyot harcoltak. A huszonnégy kapott gól azt mutatja, a védelmünkkel nem volt gond, de a középdöntőben javítanunk kell a helyzetkihasználásunkon” – nyilatkozta a találkozóval kapcsolatban az FTC német kitűnősége, Emily Bölk.

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
E-CSOPORT (Llíria)
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 25–24
(14–9)
Llíra, 2053 néző. V:Álvarez, Bustamante (spanyolok)
NÉMETORSZÁG: Eckerle – Berger 2, MAIDHOF 5 (2), GRIJSEELS 4 (1), SCHMELZER 5, Bölk 3, Lauenroth 2. Csere: Filter (kapus), Smits 1, Zschocke, Schulze 2, Stolle 1, Kalf, Stockschläder, Petersen. Szövetségi kapitány: Henk Groener
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – Lukács V. 5, Háfra N. 3, Planéta 1 (1), Bordás 1, VÁMOS P. 4, MÁRTON G. 4. Csere: Szikora (kapus), Klujber 2 (2), Albek, Szöllősi-Zácsik 4, Szabó Laura, Tóth Eszter, Kovács Anett, Fodor Cs. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 8. p.: 4–2. 14. p.: 7–4. 17. p.: 7–8. 20. p.: 9–9. 33. p.: 14–12. 39. p.: 16–16. 47. p.: 21–21. 52. p.: 23–23. 55. p.: 25–23
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 5/3
MESTERMÉRLEG
Henk Groener:
– Kemény és sportszerű mérkőzés volt. Jól játszottunk az első félidőben, az öt egyes védekezésre való átállással sok problémát okoztunk a magyar válogatottnak, így sikerült biztos előnyt kiépítenünk. Aztán jött a negyedórás szünet és rendezni tudta a sorait riválisunk, vissza is álltunk hatosfalas védekezésre. Az utolsó pillanatig kiélezett volt a küzdelem, de végig szépen harcoltunk, büszke vagyok a lányokra. Örülök, hogy négy ponttal kezdhetjük a középdöntőt és annak is, hogy nem Dánia ellen játszunk rögtön szerdán a folytatásban.

Az E-csoport végeredménye
1. Németország 3 3 92–67 +25 6
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 91–83 +8 4
3. Csehország 3 1 2 74–86 –12 2
4. Szlovákia 3 3 74–95 –21 0

A III. SZÁMÚ KÖZÉPDÖNTŐS CSOPORT MENETRENDJE
December 8., szerda

15.30: Dél-Korea–Csehország
18.00:
Németország–Kongó
20.30: MAGYARORSZÁG–Dánia
December 10., péntek
15.30: Dél-Korea–Németország
18.00:
MAGYARORSZÁG– Kongó
20.30: Dánia–Csehország
December 12., vasárnap
15.30: Csehország–Kongó
18.00: MAGYARORSZÁG–Dél-Korea
20.30: Dánia–Németország

A III. SZÁMÚ KÖZÉPDÖNTŐS CSOPORT
1. Dánia 2 2 68–41 +27 4
2. Németország 2 2 56–45 +11 4
3. Dél-Korea 2 1 1 60–58 +2 2
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 56–54 +2 2
5. Csehország 2 2 50–63 –13 0
6. Kongói Köztársaság2241–70–290

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA –RÉSZLETES NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)Jobbátlövők:Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Fodor Csenge (Győri Audi ETO)
Elkülönítve:Schatzl Nadine (Győri Audi ETO) – pozitív koronavírusteszt
Szövetségi kapitány:Golovin Vlagyimir
A világbajnokságon mérkőzésenként 16 játékos nevezhető.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Nedelykov Tamás, Papp Bálint

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik