Női kézi: Tehetségben jól állunk, de nem csak ez számít – Rasmussen

Vágólapra másolva!
2019.01.09. 15:19
null
Kim Rasmussen megemelte a magyar válogatott játékának alapszintjét (Fotó: AFP)
Tartalmas interjú jelent meg a hosszabbitas.hu oldalon Kim Rasmussennel, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányával, aki munkája mellett a sportág magyarországi helyzetéről is hosszan beszélt.

A terjedelmes cikk első felében a decemberi Európa-bajnokság tapasztalatairól beszélt Rasmussen.

„Tisztában vagyunk a korlátainkkal. Van, aki ellen bármit csinálunk, nincs sok esélyünk, de talán nem vagyok nagyképű, ha megemlítem, hogy elég nagy pechünk is van az utóbbi két évben” – mondta a kapitány, aki ezután a válogatottra tért ki.

„Amikor idejöttem, azt éreztem a legfontosabb feladatomnak, hogy a csapat játékának alapszintjét megemeljem. Hogy legyen egy olyan alapjátékunk, amit a legrosszabb napunkon is üzembiztosan tudunk hozni – idézte a hosszabbitas.hu a 46 éves dán szakembert, aki kiemelte, hogy ehhez koncentrált és nagyon agresszív támadójáték kell. – Ez nyilván nem volt meglepetés a lányoknak sem, hiszen a korábbi csapataim, így a lengyel válogatott és a CSM Bucuresti is ezt hozta. Ezek gyakorlással elérhető dolgok. Viszont nem érnek semmit, ha a lányok nem tesznek hozzá szívet, lelket és mindenek felett akaratot.”

A szövetségi kapitány nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos a játékosok hozzáállása. Félti a junior-világbajnok csapat játékosait, akik eltévedhetnek a profi világban.

„Sokan vannak, akik már a dicsőséget hajszolják, pedig még nagyon sok lépcsőfok van előttük, és ebben egy kicsit cinkos a közvélemény is. A magyar újságírók, de a szurkolók is nagyon közel vannak a sportághoz. Úgy értem, szinte a részei: értik és érzik a játékot, és jól ismerik a játékosokat. Ilyen szintű közelség más országokban nem létezik, és emiatt tényleg különleges dolog a kézilabdában dolgozni akár edzőként, akár játékosként – mondta Rasmussen. – Csakhogy ezt sokan félreértik, és úgy érzik, már magával a tehetségükkel megszolgálták a kitüntetett figyelmet. A tehetség azonban önmagában semmit nem ér. Ez a mondat sokszor elhangzik, és én mindent megteszek, hogy bizonyítsam a játékosoknak, csak abból lesz nemzetközi szintű játékos, aki profin él és dolgozik, és ennek rendeli alá az életét.”

Rasmussen kiemelte az Európa-bajnokságon nagy javulást mutató Planéta Szimonetta védőjátékát, szerinte mentálisan megbízható lett a magas játékos. Aki a többiek kapcsán sem szűkölködött a dicsérettel, Háfra Noémi kapcsán kiemelte, nagyon jót tett neki, hogy egy évre az MTK-ba szerződött, és ott hatalmas léptekkel fejlődött.

„Tehetség dolgában nagyon jól állunk, de a fiataljainknak is meg kell érteniük, hogy még rengeteg munka vár rájuk” – figyelmeztette a játékosokat.

Elmondta, hasznosnak tartja, ha egy fiatal nagycsapathoz kerül, de csak abban az esetben, ha egy év padozás után le mer mondani a dicsőségről és a pénzről a fejlődési lehetőség érdekében. Ennek ellenkezője nem magyar jelenség, ezt látta Norvégiában és Dániában is.

Viszont a magyar bajnokság szerinte a világ legerősebbje, minden mérkőzés maximális koncentrációt követel, ami túlterheléshez vezethet. De ez a játékosokon is múlik.

„A bajnokság mindig erős volt, de most a világ legjobb játékosai játszanak itt, sokkal nagyobb lett a küzdelem, és ehhez a harchoz nagyon erős fizikum kell. Márpedig ez nincs meg mindenkinél, és még most is magyaráznom kell néhány fiatal játékosnak, hogy ha a szabadnapján kávézni és plázázni jár az edzőterem helyett, akkor nem is lesz. Kétélű dolog ez, mert egyrészt szuper, hogy a magyar játékosok a világ legjobbjaival játszanak egy bajnokságban, de közben több veszély is leselkedik rájuk” – mondta Rasmussen az elkényelmesedésre utalva.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik