Női kézi: Szeretnénk egy kicsit hasonlítani a NEKA-ra – Németh András

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.09. 16:44
Németh András, a Vác női kézilabdaklubjának szakmai igazgatója látogatást tett a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA), melynek honlapjával megosztotta tapasztalatait többek között a hazai utánpótlás-nevelésről és a váci terveiről.

Németh András gyakran megfordul Balatonbogláron, főként tapasztalatszerzés céljából, és örömmel látja a folyamatos fejlődést. Legutóbbi látogatása során emellett a Vác és a NEKA közötti együttműködésről is beszélt.Németh András gyakran megfordul Balatonbogláron, főként tapasztalatszerzés céljából, és örömmel látja a folyamatos fejlődést. Legutóbbi látogatása során emellett a Vác és a NEKA közötti együttműködésről is beszélt.

„Szeretnénk egy kicsit hasonlítani a NEKA-ra, illetve bizonyos mértékig a része lenni – vázolta fel a lehetséges jövőt a szakember. – Nagyon jól lehet együtt dolgozni: amíg ilyen szakemberek vannak az akadémián, addig az együttműködésünk biztosított. Nagyon sok segítséget kapunk, és szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel. A NEKA-nál a legjobbak vannak, mi ezt még nem célozzuk meg."

„Gyerekeket szeretnénk nevelni a magyar kézilabdának, nem biztos, hogy a legfelsőbb szintnek. Esetleg a NEKA-ról kikerülő gyerekeket is szívesen átvennénk az NBI-es klubunkhoz, ugyanakkor aki nálunk a legjobb, azt természetesen adott esetben elengedjük a NEKA-hoz. Ez lehet az együttműködésünk lényege."

Bár sok kritikával kénytelen szembesülni a magyar utánpótlás-nevelés az utóbbi időben, Németh András szerint nem ezen a területen kell keresni a nemzeti válogatottak kevésbé sikeres eredményeinek gyökerét.

„Nincs gond az utánpótlás-neveléssel, a NEKA-nál is ezt tapasztaltam. A gond ott van, hogy a klubok nem kezelik megfelelően a fiatal tehetségeket, de ez már nem az utánpótlás-nevelés feladata – vélekedik a szakember. – Nézzük meg a magyar ifjúsági válogatottat és a juniorválogatottat, abszolút a világ élvonalához tartoznak! Továbblépni úgy lehetne, ha ezek a játékosok a magyar élmezőny csapataiban komoly lehetőséget kapnának, s akkor eljuthatnak a válogatottságig."

„Vácott elindultunk abba az irányba, hogy fiatal magyar tehetségeket próbálunk menedzselni és sokat szerepeltetni. Nem vagyunk egyedül, de ez még kevés. Remélem, hogy több ilyen klub is lesz. Az élmezőny tagjainak kell ezt a feladatot felvállalniuk, s akkor belátható időn belül lesz jó válogatott csapatunk is" – mondta Németh.

A teljes interjút az alábbi linken olvashatják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik