Női kézi: reformokat vezetnek be a győriek a sérülések ellen

Vágólapra másolva!
2015.09.16. 11:57
null
Érzékeny győri veszteség: Tóth Gabriella a visszatérő Görbicz Anitát tehermentesítette volna (Fotó: gyorietokc.hu)<br />
Az előző szezonban több súlyos sérülés is sújtotta a Győri Audi ETO KC-t, míg az új idényben Tóth Gabriella szenvedett keresztszalag-szakadást. Kelecsényi Ernő klubelnök a Kisalföldnek a hosszú távú terveket illetően elmondta, utánpótlásreformokat vezetnek be azért, hogy a jövőben ez a tendencia ne folytatódjon.

 

„Elöljáróban annyit mondanék, hogy a kézilabda a játék jellege miatt magában hordozza az ilyen sérülések veszélyét. Persze mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ennek esélyét a legminimálisabbra csökkentsük, de vannak esetek, amikor sajnos akkor is bekövetkezik a baj, ha mindent elkövetünk ennek elkerüléséért. Ha a konkrét eseteket nézzük, Grubisicnek a harmadik térdsérülése volt, Orbánnál a műtét során derült ki, hogy nem volt már minden rendben a térdében, s ugyanez a helyzet Tóth Gabinál is. Nála belejátszhatott a túlhajszoltság is. Akárcsak Amorimnál, akit egyébként úgy engedtünk el a brazil válogatott összetartására, hogy lehetőleg ne lépjen pályára, hiszen gyakorlatilag pihenés nélkül játszott végig másfél évet. Aztán az első meccsen szinte azonnal beütött a krach” – mondta Kelecsényi Ernő a Kisalföldnek.

A klub első számú embere a szakmai és az orvosi stábbal közösen több dolgon is változtatott.

„A felnőttcsapat kapcsán a legfontosabb a megelőzés. Nagyon fontos, hogy olyan géppark áll rendelkezésre, beleértve a közelmúltban beszerzett hidegterápiás készüléket, amely erre lehetőséget is ad. Egy hordozható gép is ott van minden meccsen a csapattal, így már a legapróbb sérülést is el lehet kezdeni azonnal kezelni. Az is újítás, hogy a nyári állapotfelmérés mellett év közben még kétszer megismételjük ezt, így látják a szakemberek, ki mennyire fáradt, leterhelt, így ehhez tudják egyénileg az edzésmunkát beállítani. Ami hosszú távon jelenthet előrelépést, az az utánpótlás megreformálása. Júniusban az elnökség elfogadta azt a koncepciót, hogy egy játékos egy bajnokságban versenyez egy szezonban, viszont egy korosztállyal eltoltuk, azaz a junior az NB I/B felnőtt-, az ifjúsági az NB I junior-, a serdülő A az NB I ifi-, a serdülő B pedig az országos serdülőbajnokságot játssza. Ami még lényeges, hogy a hangsúly nem az eredményeken van, hanem az egyéni képzésen. A fiatal játékosok fejlődését is többször ellenőrzik az edzők. Olyan játékos nem léphet feljebb, aki nem éri el az előírt fejlődési szintet. Bízunk benne, hogy ezeknek a döntéseknek rövid és hosszú távon is meglesz az eredménye” – tette hozzá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik