Női kézi: Nagyon ideges voltam, de már lenyugodtam – Pineau

Vágólapra másolva!
2016.02.12. 19:21
null
Pineau szívesen teljesíti a fiatal rajongók kéréseit
Allison Pineau már túltette magát a Zilahon történteken, de nem biztos a nagybányai folytatásban. A Ferencvárossal azonos női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntős csoportban szereplő HCM Baia Mare válogatott irányítója a rasszista megnyilvánulások ellenére sem változtat a szurkolókhoz való viszonyán.

Mint megírtuk, nagy botrányt kavart Romániában, hogy a HC Zalau–HCM Baia Mare román bajnoki mérkőzésen a hazai szurkolók „megtalálták" a nagybányaiak színes bőrű játékosait, Allison Pineau-t és Alexandra Do Nascimentót. A francia irányítót sokkolták a történtek, és csak nehezen tért magához.

ELINDULT A VIZSGÁLAT

A ProSport megpróbált szóba állni a meccs felügyelőjével, Bogdan Antonnal, akit a leginkább hibásnak tartanak, amiért nem állította meg a meccset, hogy a megfelelő intézkedéseket megtegye, amikor Allison Pineau rasszista bekiabálások célpontja volt egy zilahi szurkolócsoport által. A megfigyelő nem kívánt „védekezni”: „Nincs jogomban bármiféle kommentárt fűzni! Csak az elnök úr (Doru Manea, a fegyelmi bizottság elnöke) tud részleteket elárulni.”

A ProSport felvette a kapcsolatot Robert Harabagiuval is, aki egyike volt a HC Zilah–HCM Baia Mare meccs játékvezetőinek. „Mi úgy vagyunk felkészítve, hogy ne halljuk, mit kiabálnak a lelátóról. A meccsek ideje alatt olyan mintha egy üveggömbben lennénk, csak arra kell koncentrálnunk, ami a pályán zajlik” – mondta a Moreniből származó bíró, aki azt nyilatkozta, nem hallotta az Allison Pineau irányába tett kiabálásokat. Robert Habagiu azt állította, csak a meccs másnapján hallott a rasszista botrányról, „amikor a beszámolót írta”. „A találkozó elejétől a végégig, a szünetben és a meccset követően senki nem jelezte felénk ezeket a jelenségeket. Ha szóltak volna, automatikusan leállítottuk volna az összecsapást, és ezt megírtuk volna a meccsjelentésben is” – folytatta a bíró.

A HC Zilah–HCM Baia Mare meccsen történt botrány után, a vendégcsapat egy feljelentést küldött, amit a Diszkriminációellenes Tanács is megkapott. Az ügy eljutott a Román Kézilabda-szövetség asztalára is, aki a kivizsgálást követően megteszi a szükséges lépéseket. „Felhívom az összes kézilabdához köthető személy, illetve a kézilabdát szeretők figyelmét, hogy legyenek toleránsak, felelősek, tartsák be a fair play szabályait. A Román Kézilabda-szövetség és én is elhatárolódunk mindenféle rasszista, xenofób vagy egyéb, az emberi méltóságot sértő magatartástól” – mondta Alexandru Dedu, a román szövetség elnöke.

„Volt a zilahi szurkolóknak egy csoportja, amely folyamatosan inzultált, »majmozott« engem – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Allison Pineau, akit Franciaországban értünk utol. – Ez nem normális, senki nem ítélhet meg a bőrszínem vagy a származásom alapján. Miután kaptam egy kétperces büntetést, felháborodva odamentem az ellenőri asztalhoz, mert nem csináltak semmit, hogy megszüntessék ezt az állapotot. Nem is értem, hogyan nem hallhatták a lelátói rasszista hangokat, elég jól kivehetőek voltak. Szerencsére soha nem tapasztaltam még csak hasonlót sem a karrierem során. Tisztelni kell minden játékost, egy kézilabdameccs nem szólhat a hátrányos megkülönböztetésről."

Pineau azt ugyanakkor cáfolta, hogy folyamatosan sírt volna a lefújás után. Sokkal inkább feldúlt volt, de most már nyugodtabban látja az eseményeket, és tudja, hogy néhány ember viselkedése miatt nem általánosíthat.

„Rengeteg támogatást kaptam az eset után játékosoktól, edzőktől és a román szurkolóktól, amely nagyon jólesett. Amikor a Facebook-posztot írtam, még nagyon ideges és csalódott voltam, azóta már sikerült lenyugodnom, és tudom, hogy egy sajnálatos eset miatt nem szabad változtatnom a szurkolókhoz való viszonyulásomon."

A francia légiós külön albumot vezet, amelyben a drukkerekkel készített közös fotók kapnak helyet.

„Rengeteg gyerek jár a mérkőzésekre, és a saját példámból is tudom, sokuk arra vágyik, hogy egyszer ismert játékos legyen. Az is sokat jelent nekik, ha csinálhatnak egy közös képet vagy kapnak egy aláírást. Nekem nem megterhelő ezeknek a kéréseknek eleget tenni, szívesen szánok rá időt."

A 2009-ben az év játékosának is megválasztott Pineau karrierjében a metzi évek után számos buktató volt. A román Valcea 2013-ban bedőlt, majd a következő szezonban ugyan final fouros volt a macedón Vardar Szkopjéval, mégis idő előtt távozott. A 2014–2015-ös idényben a szlovén Krim Ljubljanában is megfordult, majd pár hónap után hazatért, és a szezont már a francia Nimes-ben fejezte be. [„A nehezebb időszakokban is arra koncentráltam, hogy bízzam magamban és keményen dolgozzak" – mondta Pineau.]

„A döntéseimben nagy szerepet játszott, hogy minden vágyam volt megnyerni a Bajnokok Ligáját vagy legalábbis eljutni a négyes döntőig. Ehhez pedig külföldre kellett igazolnom, egy francia klubbal sokkal kisebb esélyem lett volna elérni a célomat. Már fiatalon elkerültem otthonról egy sportiskolába, majd az évek során hozzászoktam, hogy távol vagyok a családtól és a barátoktól" – tette hozzá az irányító, aki a Baia Maréban igencsak magára talált.

Kulcsjátékos a nagybányaiaknál, a BL góllövőlistáját 67 találattal vezeti. Aktuális formájáról a ferencvárosi játékosok is testközelből meggyőződhettek az elmúlt héten, amikor Pineau tíz góllal vette ki a részét csapata 32–24-es győzelméből. Teljesítményével bekerült a forduló három sztárja közé az EHF-nél, majd meg is választották a legjobbnak. A Baia Mare nulla ponttal kezdte a BL középdöntőjét, ahol azonban sorozatban három meccset is megnyert, így reális esélye van a negyeddöntőre.

„Nem állítom, hogy minden tökéletes, de valóban igaz, hogy megtaláltam az utamat Nagybányán, és jó formában érzem magam. Háromszor nyertünk a középdöntőben, így jók az esélyeink a továbbjutásra. Vasárnap az egyik legfontosabb meccsünk lesz a Fleury ellen, lendületben vagyunk, ezt kell megtartanunk" – fogalmazott Pineau, akinek a szezon végén lejár a szerződése, és még nem döntött a folytatásról. A saját véleménye szerint a pályán kívül nyugodt és laza játékos nagy vágya, hogy érmet nyerjen a francia válogatottal a nyári riói olimpián.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, KÖZÉPDÖNTŐ
1. CSOPORT

FTC-Rail Cargo Hungaria–Rosztov-Don (orosz) szombat 15.00 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n!)
Thüringer HC (német)–Larvik (norvég) vasárnap 14.00
Fleury (francia)–HCM Baia Mare (romániai) vasárnap 19.00
2. CSOPORT
Sävehof (svéd)–Midtjylland (dán) péntek 19.00
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Győri Audi ETO KC vasárnap 19.00 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n!)
CSM Bucuresti (román)–Vardar Szkopje (macedón) kedd 18.00

AZ 1. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Rosztov-Don (orosz) 7 7 182–159 +23 14
2. FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 7 4 1 2 201–188 +13 9
3. Baia Mare (román) 7 3 4 185–182 +3 6
4. Larvik (norvég) 7 3 4 185–184 +1 6
5. Fleury Loiret (francia) 7 2 2 3 186–196 –10 6
6. Thüringer HC (német) 7 1 6 169–199 –30 1
A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 7 5 1 1 188–142 +46 11
2. GYŐRI AUDI ETO KC 7 5 1 1 174–157 +17 11
3. Vardar Szkopje (macedón) 7 4 3 185–171 +14 8
4. CSM Bucuresti (román) 7 3 1 3 167–162 +5 7
5. Midtjylland (dán) 7 2 1 4 152–174 –22 5
6. Sävehof (svéd) 7 7 141–201 –60 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik