nemzetisport.hu 2018.12.12 23:18 Frissítve: 2018.12.13 03:30

Női kézi Eb: Teljesen elégedett vagyok, jó úton haladunk – Kovacsics

Kis csalódottságot ugyan láttunk a magyar női kézilabda-válogatott játékosaiban, hogy nem folytathatják Párizsban az Európa-bajnokságot, összességében mégis elégedetten értékelték a számunkra hetedik hellyel véget érő tornát.

 

Teljes az öröm, a magyar válogatott 31–29-re legyőzte a románokat (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nagyon együtt voltunk ma, igazi csapatként játszottunk, végig küzdöttünk, figyeltünk támadásban azokra a dolgokra, amiket megbeszéltünk, hogy hol lehet fogást találni a román védelmen – kezdte a csapatkapitány Kovacsics Anikó, aki nyolc lövésből öt gólt ért el a románok ellen 31–29-re megnyert meccsen. – Évi nagyon sokat segített a kapuban a csapatnak, nagyon sok ziccert fogott, ő adta meg az alapot. Voltak gyors góljaink, futottunk is, és így elég sok gólt tudtunk lőni. Mérkőzésről mérkőzésre jobban játszottunk, látszott, hogy az Eb előtt alakult ez a csapat, összetételét illetően sokszor először voltunk ilyen felállásban.”

A KÉPRE KATTINTVA részletes program és menetrend – a 2018-as franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság adatbankja

Kellett hozzá a tapasztalat, kellettek hozzá a meccsek, hogy jobban összeérjünk. Személy szerint teljesen elégedett vagyok, arról, hogy ilyen körbeverések születtek, mi nem tehetünk. Norvégiától és Hollandiától szenvedtünk vereséget, ki kell mondani, jobb csapatok nálunk. Jó úton haladunk, és boldogok vagyunk, hogy hat ponttal végeztünk a középdöntőben.

A találkozó legjobbjának megválasztott Kiss Éva 31 lövésből 13-at hárított, így 42 százalékkal zárt a mérkőzésen. „Igyekeztem kihozni magamból a maximumot, és a védelem is nagyon jól dolgozott előttem, szóval mindenkire büszke vagyok. Jól működött most is a csapat, tartottuk a megbeszélteket, az eredmény is ezt mutatja.”

Kovács Anna hasznos mezőnymunkája mellett négy gólt tett be a közösbe: „A csapat mindent megtett azért, hogy eredményesen zárja a tornát. Az előjelek ellenére sem vallottunk szégyent, büszkék lehetünk magunkra, erre az együttesre. Nagyon sokat dolgoztunk ezekért az eredményekért.”

 RASMUSSEN BÜSZKE ÉS BOLDOG

„Nagyon büszke és boldog vagyok, hogy így sikerült a torna. Folyamatosan fejlődött a csapat, de szomorú vagyok azért, hogy ilyen sok szép eredménnyel, ilyen ellenfelek legyőzésével sem jutottunk tovább” – mondta a románok legyőzését követően Kim Rasmussen szövetségi kapitány.

„Megint kemény meccset vívtunk a románokkal. Működött a játéktervünk, a játékosok betartották a taktikát, megcsinálták, amit terveztünk, és soha nem adták fel” – tette hozzá a dán szakember.

Schatzl Nadine újra hozta a korábbi meccseken mutatott lövőformáját, ezúttal hét kísérletből hatszor talált be. „Az egyik szemünk sír, a másik nevet. Sajnálom, hogy haza kell mennünk holnap, de nagyon büszke vagyok a csapatra. Attól függetlenül, hogy tegnap este már tudtuk, nagyon pici esély van a továbbjutásra, mégis a szívünket-lelkünket odatettük a pályára. Egymásért küzdöttünk, egy percig sem adtuk föl. Hogyha esetleg valakinek hullámvölgye van, vagy nem úgy megy a játék, akkor segítjük egymást, semmiképpen sem temetjük magunkat. Mindig előre nézünk és csak pozitívan gondolkozunk.”

Nagy meccs volt számunkra a mai, nagyon örülök, hogy győzelemmel tudtuk zárni az Európa-bajnokságot. A Möbelringen-kupáról azt gondolom, hogy kicsit féltünk és izgultunk, főleg mivel akkor mutathatták meg páran először, hogy pályára lépnek magyar mezben, de most az Európa-bajnokságon Kim segítségével egymást biztatva, egymásért küzdve tudtunk hozzáállni a mérkőzésekhez. Kim ért a csapat nyelvén, odafigyel ránk, odafigyel arra, hogy minél többet pihenhessünk és mentálisan nagyon erőssé tett minket, ami ez meg is látszik az eredményen.”

Így ünnepeltek a mieink az öltözőben 

„Nem is nagyon emlékszem, hogy mi történt néha, olyan eksztázisban voltam... – mondta a két gólig jutó Lakatos Rita. – A kapitány a félidőben megdicsért minket, azt mondta, hogy büszke ránk és továbbra is csináljuk azt, amit addig, küzdjünk egymásért, kéz a kézben menjünk tovább. És ez is csak plusz pozitív fröccsöt adott nekünk.”

„Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk ezen az Eb-n, ez egy nagyon szép eredmény, amire büszkék lehetünk. Úgy voltam vele, ha már itt vagyok és megkapom a bizalmat, akkor szeretnék élni is vele. Hihetetlen érzés ilyen társakkal egy csapatban szerepelni, egy pillanatra sem éreztem, hogy új lennék. Örülök, hogy a fiatalokon nem látszódott a megilletődöttség, remélem, a jövőben is számítani fognak ránk.”

 
„Egyesével kinyírjuk a legjobb játékosokat” – Rasmussen és Martín is változást sürget Neagu sérülése után

A születésnapos Planéta Szimonetta közelről látta Cristina Neagu sajnálatos sérülését, amely után csak nehezen tudott magához térni.

Nem éreztem úgy, hogy meglöktem volna, csak követtem a mozgását. Egyből éreztem, hogy nagyon rosszul lépett. Visszanézték az esetet videón is, és nem találtak semmit. Ettől még nagyon rosszul éreztem magamat, két-három percre teljesen kiestem a meccsből, annyira sajnáltam. Szerintem elfáradt, miután nagyon sokat játszott.”

A jobbátlövő a mostani Eb-n a védekezésből vette ki a részét, de azért reméli, a jövőben az ellenfelek kapuja előtt is bizonyíthat.

Új helyzetbe kerültem, próbáltam a kapitány minden taktikai utasítását betartani, a későbbiekben már nagyobb rutinom lesz benne. Amikor nem voltam fenn, a lányok szerintem akkor is jól megoldották a védekezést. Azzal tudtam most segíteni nekik, hogy csak védekezésben voltam pályán, így ott frissebb tudtam lenni. Örülök, hogy így meg tudtam oldani a feladatomat, de azért remélem, a jövőben a támadásban is szerepet kapok.”

Ha nem a holland meccsel kezdünk, akkor szerintem a hajrában azt a mérkőzést is megnyerhettük volna. Akkor még hiányzott  a versenyhelyzet, a felkészülési torna ezért különbözik nagyon egy Eb-től. A jövőben építhetünk a most mutatott játékra és csapatszellemre.”

Az ötgólos Lukács Viktória is kettős érzésekről beszélt: „Vegyes érzések vannak most bennem. Egyrészt szomorú vagyok, hogy hat meccsből négy győzelemmel nem tudtunk továbbmenni, viszont ez az utolsó siker sokat dobott a hangulatunkon, és ebből tudunk építkezni.”

A Fradiban kevésbé ment a játék az ősszel, a válogatottban mégis annyi lehetőséget kaptam, hogy mindenképpen szerettem volna meghálálni. Örülök, hogy mi, szélsők ilyen jó százalékkal értékesítettük a helyzeteinket. Nagyon jó csapatunk van, sok a fiatal, erre lehet építeni a jövőben!”

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ
, 3. FORDULÓ
2. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 31–29 (17–17)

Nancy, 2600 néző. V: M. Bennani, S. Bennani (svédek)
MAGYARORSZÁG: Bíró B. – LUKÁCS V. 5, KOVACSICS 5, Planéta 1, Szabó L., HÁFRA N. 6, SCHATZL NADINE 6. Csere: KISS É. (kapus), Kovács A. 4 (3), Tóvizi 2, Tóth G., LAKATOS 2, Pálos-Bognár. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
ROMÁNIA: Dumanska – Chiper 1, Laslo 3, BUCESCHI 4 (1), PINTEA 7, NEAGU 9 (1), Florica 1. Csere: DEDU (kapus), Perianu, Udristioiu, Ardean-Elisei 2 (1), Bacaoanu, Geiger, Dragut 2. Szövetségi kapitány: Ambros Martín
Az eredmény alakulása. 4. p.: 1–3. 12. p.: 5–9. 17. p.: 9–13. 22. p.: 12–13. 29. p.: 15–15. 36. p.: 20–20. 42. p.: 25–20. 45. p.: 26–21. 49. p.: 26–25. 54. p.: 29–27. 57. p.: 30–29.
Kiállítások: 8, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. 7/3

További mérkőzések a csoportból
Spanyolország–Norvégia 26–33 (17–18)
Hollandia–Németország 27–21 (13–11)

 A 2. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
   1. Hollandia 5 4 1 128–126 +2 8 
   2. Románia 5 3 2 140–132 +8 6 
   3. Norvégia 5 3 2 155–131 +24 6 
   4. MAGYARORSZÁG 5 3 2 139–146 –7 6 
   5. Németország 5 2 3 132–137 –5 4 
   6. Spanyolország 5 5 127–149 –22 0 
A PÉNTEKI PROGRAM (PÁRIZS)
ELŐDÖNTŐK
12. 14. 17.30 Oroszország–Románia  
12. 14. 21.00 Hollandia–Franciaország  
       
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT
12. 14. 14.00 Norvégia–Svédország  

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
7. Magyarország
8. Dánia
9. Montenegró
10. Németország
11. Szerbia
12. Spanyolország
13. Szlovénia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Horvátország

2019.07.26 16:14:58

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Emilie Christensennek a legjobbkor jött az FTC hívása, fontos állomásként tekint első külföldi klubjára.

2019.07.29 21:01:41

Kézilabda CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A többségnek meg kell halnia ahhoz, hogy kiderüljön, mennyien tisztelik, szeretik, sőt, elismerik, tartják betölthetetlennek az eltűnése nyomán keletkező űrt.

2019.07.26 17:20:20

Kézilabda TÓTH ANITA

1987 júliusa óta volt lapunk munkatársa, az utóbbi évtizedekben kézilabda-szakírója.

2019.07.18 17:43:58

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A norvég Tord Ellingsen minden hétfőt a Fradinál tölti, és már jól látszik a többé éve tartó közös munka eredménye.

2019.07.23 21:25:20

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

ALAPVONAL. Játékosaik méltósága a legfontosabb, amelyben sosem sértenék vagy aláznák meg őket – aki valaha eltöltött egy lélegzetvételnyi időt a verseny-sportban, tudja, mekkora kincs ez.