MTI 2018.12.06 10:54 Frissítve: 2018.12.06 11:05

Női kézi Eb: Laurencz László büszke a magyar válogatottra

Laurencz László korábbi szövetségi kapitány büszke a magyar női kézilabda-válogatottra, amely szerda este hat góllal legyőzte Spanyolország csapatát a franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában.

 

„Jár a gratuláció a játékosoknak és a szakmai stábnak, büszke vagyok rájuk. A csapat jóval többet nyújtott annál, amit eddig láthattunk. A győzelem teljesen egyértelmű volt és egy percig sem forgott kockán” – nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön a világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmes tréner.

A magyarok a szünetben öt, a 46. percben pedig már 11 góllal vezettek, és egyetlen alkalommal sem voltak hátrányban a találkozón, amelyet 32–26-ra nyertek meg.

 
Kiss Éva: Amit elterveztünk, nagyon jól működött – NYILATKOZATOK
Innét folytatjuk, Norvégia a következő ellenfél – A KÖZÉPDÖNTŐS PROGRAM
A norvégok pont nélkül érkeznek a középdöntőbe – EZ TÖRTÉNT A TÖBBI MECCSEN

„Nem kritikának szánom, hanem észrevételnek: az utolsó tíz perc, amikor csökkent a gólkülönbség, másképp is megoldható lett volna” – vélekedett Laurencz. Meglátása szerint szerencsésebb lett volna előbb, a második félidő nyolcadik-tizedik perce után – amikor már látszott, hogy simán győzni fog a válogatott – hozzákezdeni a változtatásokhoz, nem pedig ilyen tömeges cserékkel pihenőidőt biztosítani a kezdőknek, illetve játékba hozni azokat, akik még nem szerepeltek.

Nem a képességekkel volt gond. Régi tapasztalatom, hogy ennyi padon ülés után rögtön produkálni akarnak a cserejátékosok, ebből pedig kapkodás és hibák következhetnek. Ezt átgondoltabban kell megoldani, mert a gólkülönbség a folytatásban még sokat jelenthet” – magyarázta.

A magyar csapat múlt szombaton 28–25-re kikapott az előző Európa-bajnokságon ezüstérmes Hollandiától, hétfőn 24–18-ra legyőzte Horvátországot, így a C-csoport második helyén végzett. A korábbi szövetségi kapitány úgy fogalmazott, az első meccsen nem játszott rosszul a válogatott, de kikapott, a másodikon nem játszott jól, de nyert, a harmadikon pedig jól is játszott és győzött is, tehát sok verzió fordult elő.

„A torna előtt pesszimista és optimista sem akartam lenni, inkább bizonytalan voltam. A várakozásaim megegyeztek a hivatalos állásponttal: a csoportból tovább kell jutni. Ha a folytatásban nem következik egy kapitális vereség, akkor ez az eredmény, így ahogy van, nem rossz. Amennyiben további két pontot szereznek, nagyot produkálnak” – szögezte le a Magyar Köztársasági Arany és Ezüst Érdemkereszttel is kitüntetett 84 éves mesteredző.

A középdöntő II. csoportjában, Nancyban pénteken a címvédő norvégokkal, vasárnap a németekkel, majd jövő szerdán a románokkal találkozik a válogatott, onnan az első kettő jut az elődöntőbe, a harmadik helyezett pedig az ötödik helyért játszhat.

Laurencz László reméli, hogy a csapat tudja tartani az eddigi szintet, a szurkolóknak pedig azt tanácsolja, túlzó várakozásaikkal ne helyezzenek nyomást a játékosokra. Hangsúlyozta, a jövőre nézve biztató, hogy sok tehetséges kézilabdázó került felszínre, és lesznek visszatérők is a keretbe a következő világverseny előtt. 

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
C-CSOPORT (MONTBÉLIARD)

MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 32–26 (19–14)
Montbéliard, 3000
néző. Vezette: Moszirinszki, Pandzsics (szerbek)
MAGYARORSZÁG: KISS É. – Lukács V. 4, Kovács A. 3, PLANÉTA 8 (6), Mészáros R. 1, KOVACSICS 3, SCHATZL 5. Csere: Bíró B. (kapus), HÁFRA N. 5, Tóvizi, Tóth G. 2, Pálos-Bognár 1, Kazai, Orbán Adrienn, Szalai, Szabó L. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
SPANYOLORSZÁG: Castellanos – MARTÍN 6 (3), M. González 3, Fernández 2, HERNÁNDEZ 3, Pena 2, LÓPEZ 5 (1). Csere: Navarro (kapus), Cesarero, L. González, Rodríguez 2, Arderius 1, Valdivia 2, Gutiérrez, García. Szövetségi kapitány: Carlos Viver
Az eredmény alakulása. 2. p.: 1–0. 5. p.: 3–1. 9. p.: 4–4. 11. p.: 5–6. 14. p.: 8–7. 19. p.: 12–8. 28. p.: 17–12. 31. p.: 20–14. 36. p.: 23–15. 39. p.: 25–15. 41. p.: 25–18. 45. p.: 28–18. 47. p.: 29–18. 55. p.: 31–23
Kiállítások: 8, ill. 4 perc
Hétméteresek: 7/6, ill. 8/4
MESTERMÉRLEG
Kim Rasmussen:
– Nagyon büszke vagyok a lányokra, nagyon jó munkát végeztek, pedig a gyors kézilabdát játszó spanyolok ellen sohasem könnyű. Az első tíz percben akadtak gondjaink, de az ellenfélnek szerencsére sokkal több. Ma jobban működtünk csapatként, s nagyon örülök neki, hogy így alakult – a sportra is igaz, hogy egyszer fent, egyszer lent, mi most fent voltunk, a spanyolok pedig egy kicsit elveszítették a hitüket meccs közben. Az utolsó tíz percben azért voltak technikai hibák, de ez megesik, ha ilyen hőfokon pörög a játék. Van még miben fejlődni, ám e nap után nagyon boldog vagyok.

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia 3 3 90–75 +15 6 
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 81–72 +9 4 
3. Spanyolország 3 1 2 78–78 0 2 
4. Horvátország 3 3 59–83 –24 0 

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS EB-KERETE NÉVJEGYEK ÉS SZUBJEKTÍV JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők:
Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine Handball – Franciaország)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)
Beállók: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Tartalékok: Janurik Kinga (k, Érd), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István 

AZ EB CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT (Nantes):
Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország
B-CSOPORT (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia
C-CSOPORT (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország
D-CSOPORT (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

KÖZÉPDÖNTŐ
I. CSOPORT (Nantes):
az A- és B-csoport első három helyezettje kvalifikál
II. CSOPORT (Nancy): a C- és D-csoport első három helyezettje kvalifikál
A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: december 7., 9., 11., 12.

Elődöntők, az 5. helyért: december 14.
Döntő, a 3. helyért: december 16.
A helyosztókra a párizsi AccorHotels Arénában kerül sor.

2019.07.13 21:43:32

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valóban csupán karnyújtás a végtelen? Vagy a gyémánt még csiszolatlan, és pusztán a szerencsés napállásnak köszönhetően esett rá egyszer, talán egyetlenegyszer éppen úgy a fény, hogy teljes pompájában ragyogott?

2019.07.10 23:51:02

Kézilabda SIMON JÓZSEF

NS-VÉLEMÉNY. A célkereszt az én mellemen lesz.

2019.07.05 18:43:29

Kézilabda SIMON JÓZSEF

Nagy László vérbeli, társait magával ragadó csapatkapitány volt Veszprémben és a válogatottban.

2019.06.28 17:24:53

Kézilabda SIMON JÓZSEF

Mi volt az oka, hogy Nagy László Barcelonában „ragadt”, és vonakodott hazajönni?

2019.06.28 17:55:32

Kézilabda PAPP BÁLINT

Az egész idényben két döntetlenjük volt, de férfiasabb, gyorsabb játékkal a jövőben még jobbak lehetnek.