Női kézi Eb: Ez mind az én felelősségem – Rasmussen

Vágólapra másolva!
2016.12.05. 20:26
null
Kim Rasmussen sokat tanult a mérkőzésből (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott 27–22-es vereséget szenvedett Csehországtól a svédországi Európa-bajnokság első csoportmérkőzésén. A meglepő vereségért Kim Rasmussen szövetségi kapitány vállalta a felelősséget.

 

„Sok új játékosunk van, de ez nem lehet mentség. Nem játszottunk jól, nem sikerült meggyorsítanunk a játékunkat a második félidőben, pedig próbáltuk megmutatni a tudásunkat. Ez mind az én felelősségem. Nem jól készítettem fel a lányokat. Amikor megvoltak a nagy helyzetek, akkor hibáztunk, ez pedig a túloldalon megbosszulta magát. Csehország megérdemelten nyert. Természetesen kielemezzük a játékot. Nagyon stresszesek és bizonytalanok voltunk, passzívan kézilabdáztunk, de mindenképpen tovább kell lépnünk. Most már tudjuk, hogy mit kell tennünk, a következő mérkőzéseken nyernünk kell, de mondom még egyszer, enyém a felelősség” – értékelt Kim Rasmussen szövetségi kapitány az M4 Sportnak.

„Engem is meglepett, milyen idegesen és félelemmel játszottunk, ezért én vagyok a hibás – folytatta a vegyes zónában a kapitány. – Sok mindent megpróbáltunk, de láttam a lányokon, hogy még nem megy nekik készség szintjén. Amikor inkább keresztbe játszunk ahelyett, hogy kapura törnénk, megkönnyítjük a védelem dolgát. Amikor úgy tűnt a második félidőben, hogy elkaptuk a ritmust, jöttek az újabb hibák. Éva fantasztikus volt az első félidőben, de a másodikban a kulcspillanatokban hiányoztak a védések. A csehek minden hibánkat keményen megbüntették. Megvolt a tervünk, mit játsszunk emberelőnyben, mégis mi kaptunk több gólt létszámelőnyös szituációkban.”

„A mai meccsből sokat tanultam, még hosszú út áll előttünk, hogy levetkőzzük az idegességet. Azért is furcsa, mert az elmúlt napokban nem volt semmi erre utaló jel. Még legalább két meccsünk van az Eb-n, ahol értékes tapasztalatokat gyűjthetünk. Mindent meg fogok tenni, hogy visszajöjjünk a mostani helyzetből.”

Görbicz Anita csapatkapitány is egyetértett a kapitánnyal, és önkritikát is gyakorolt: „Stresszesen kezdtünk, de nem tudom, miért. Tisztában voltunk azzal, mi a dolgunk, mégis azokból a helyzetekből kaptuk a gólokat, amikre készültünk. Ezt a koncentrációhiányt én csak az első mérkőzéssel tudom magyarázni. Tőlem is több kell a folytatásban, mert ma nem éreztem meg a helyzeteket.”

Kiss Éva, amit lehetett, hozzátett a mérkőzéshez, az első félidőben azonban hiába védett majdnem 40 százalékkal, ha a társak nem tudtak ebből profitálni:

„Próbáltam segíteni, ahogy tudtam, de sajnos ez a meccs elment. Nem volt semmi előjele a mai játéknak, nagyon jól mentek az edzések, mindent begyakoroltunk, mégis ez lett belőle. Csak azt tudom mondani, hogy nők vagyunk, ilyen sajnos előfordul. Van még azonban két lehetőségünk javítani és bebizonyítani, hogy nem ez az igazi arcunk.”

Kovács Annának sem ment az első félidőben, de a szünet után szinte egymaga vitte a hátán a magyar csapatot:

„Idegesen és pontatlanul játszottunk. Vagyunk egy páran a csapatban, akiknek ez az első felnőtt-világversenye, ez is biztos közrejátszott. Úgy gondoltam, hogy már levetkőztem a válogatottban korábban rám jellemző izgalmat, de ez egy teljesen más meccs volt, mint a korábbiak, hatalmas téttel, minden labdának jelentősége volt. A szünetben sikerült helyretennem magamat, úgy voltam vele, minek tovább izgulni, de az összes gólomat odaadnám a csapat győzelméért. Borzalmas érzés kikapni... Nincs idő szomorkodni, továbbra is ugyanannyi esélyünk van továbbjutni.”

„Nagyon örülök, hogy sikerült nyernünk, bár szerintem nem ez a meccs dönt a továbbjutásról, mert a magyar csapatot képesnek tartom arra, hogy a másik két találkozóját megnyerje. Különösen a második félidőért illeti dicséret a csapatomat, amikor nem zavart meg minket az ellenfél fordítása, és végül biztos különbséggel győztünk” – mondta a sajtótájékoztatón a cseheket irányító Jan Basny.

A Győrben játszó Jana Knedlíková szerint a védekezésükkel nyerték meg a meccset, míg a mieink sokat hibáztak. „Tisztában voltak azzal, hogy a magyaroknak több sérültjük is van, de a helyükbe lépők is tapasztaltabbak nálunk, így nagyon örülünk a nem várt sikernek” – tette hozzá a jobbszélső.


NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG

C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 22–27
(10–13)
Malmö, Isstadion, 800 néző. V: Kijauskaite, Zaliene (litvánok)
MAGYARORSZÁG: KISS É. – Bódi 1, KOVÁCS A. 7, Görbicz 2 (1), Kisfaludy 3, Klivinyi 4, Erdősi 1. Csere: Janurik (kapus), Szekeres, Triscsuk 1, Hornyák D. 1, Mészáros R., Lukács V. 1, Schatzl 1. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
CSEHORSZÁG: Satrapová – KNEDLÍKOVÁ 4, Weisenbilderová, Luzumová, ADAMKOVÁ 4, Kordovská 3, MALÁ 5. Csere: KUDLACKOVÁ (kapus), Hrbková 5 (2), Rucková 2, Jerabková 3, Stellnerová, Marciková 1. Szövetségi kapitány: Jan Basny
Az eredmény alakulása. 8. p.: 1–3. 15. p.: 4–5. 19. p.: 7–8. 25. p.: 8–12. 36. p.: 14–13. 43. p: 17–16. 49. p.: 18–20. 56. p.: 21–23
Kiállítások: 10, ill. 6 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/2

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Montenegró–Dánia 21–22 (11–14)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 7., 20.45: Dánia–Magyarország (Tv: Petőfi Tv)
December 9., 18.30: Montenegró–Magyarország (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik