Női kézi Eb: A középdöntőben szeretnénk halászni a zavarosban – Görbicz Anita

BOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINTBOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.12.11. 08:48
null
Görbicz Anita a meccselésben és a játékelemekben egyaránt igyekszik hasznos tanácsokat adni (Fotó: Török Attila)
Görbicz Anita játékával már nem tud segíteni a női kézilabda-válogatottunknak az Európa-bajnokságon, stábtagként viszont tanácsai sokat érhetnek egy-egy esetben. A 233-szoros válogatott játékos örül, hogy sorozatterhelés vár a mieinkre.

 

 

– Ez az első világversenye nem játékosként, hanem a szakmai stáb tagjaként. Hogy érzi magát a kispadon, melegítőben?
– Köszönöm jól, megtiszteltetés, hogy számítanak rám – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Görbicz Anita, aki még a Győri Audi ETO KC játékosa, de a válogatottnál már Elek Gábor és Danyi Gábor szövetségi kapitányok segítője. – Ősszel már Győrben is ültem a kispadon „civilben”, és nyilván sokat kell még tanulnom, de igyekszem hatékonyan segíteni.

– Nem volt még olyan pillanat az Európa-bajnokságon, amikor a legszívesebben beszaladt volna a pályára játszani?
– Ha csak a játékot, a játékosságot vesszük, akkor természetesen eszembe jut, hiszen nem vonultam még vissza, és imádok kézilabdázni. Ám a válogatott időszakot egyértelműen lezártam kétezertizenhétben.

– Mi az elsődleges feladata a válogatott szakmai stábjának tagjaként? Mi a munkamegosztás a stábtagok között?
– Egyfajta hídként funkcionálok, a szakmai stábot és a játékosokat érintően is van feladatom. Az edzőknek abban segíthetek, hogy a lányokon észreveszek olyan jeleket, amelyeket Gáborék esetleg nem, s ezekre felhívva a figyelmet, hatékonyabbá tehetik a játékunkat. Persze a meccselésben és nyilván a játékelemekben is próbálok minél jobb tanácsokat adni. A támadó- és védekezési stratégia, a taktika megszabása, alakítása természetesen Elek Gábor és Danyi Gábor feladata, hiszen ez edzői munka, én valóban a titulusomnak megfelelően szakmai tanácsokat adok. A lányoknak pedig nyilván előny, hogy sokukkal együtt játszottunk Győrben vagy a válogatottban, és aktív játékosként többnyire tudom, mi járhat a fejükben, mivel lehet őket motiválni.

– Mi a véleménye a magyar csapat csoportkörben mutatott teljesítményéről? Mi működött jól, és mi az, amiben feltétlenül javulni kell a középdöntő mérkőzésein?
– Nagyon rosszul kezdtük az Eb-t, mondom ezt akkor is, ha később kiderült, hogy a horvátok a hollandokat és a szerbeket is felülmúlták, mi azonban tompán, sok hibával kézilabdáztunk ellenük. Ezen kellett javítanunk a szerbek elleni meccsre, ami sikerült is: jól ment a védekezés, kiemelkedő volt a kapusteljesítmény, az átlövőjáték, voltak lerohanások, egyszóval minden helyrebillent. A lányok megmutatták, hogy tudnak kézilabdázni. Ezt átmentettük a hollandok elleni első félidőre is, a szünet után azonban az ellenfél még nagyobb sebességre tudott kapcsolni, összeállt a védekezése, mi pedig nem tudtunk ritmust váltani. Most három napunk volt, illetve van rá, hogy regenerálódjunk, mentálisan is a helyére tegyük a pozitívumokat és a negatívumokat, és felkészüljünk a középdöntőre.

– Volt csapatkapitányként tud segíteni a jelenleginek, Kovacsics Anikónak, hogyan álljon a csapat élére?
– Kovacsics Anikóval nagyon régóta ismerjük egymást, csapattársként, majd ellenfélként is találkoztunk, a posztunk mellett abban is hasonlítunk, hogy teljes szívvel harcolunk a csapatért. Misi (Kovacsics Anikó beceneve – a szerk.) a pályán és azon kívül is tartást ad a csapatnak, számítanak rá a többiek. Ebben igyekszem neki segíteni, hogy ő is tudja, nagyon bízunk benne!

– Mit vár a középdöntő mérkőzéseitől? Milyen szerepléssel lenne elégedett a folytatásban?
– Négy nap alatt három mérkőzést kell játszanunk, ráadásul négy meccsel a lábunkban két egymást követő napon kell pályára lépnünk Románia és Norvégia ellen. Az effajta terhelés modellezhetetlen, épp erre szolgálnak a világversenyek, és ezért hasznos felkészülés a márciusi olimpiai selejtezőre, amikor három nap alatt három összecsapás vár ránk. Rendkívül kiszámíthatatlan a meccsek többsége, ha mondhatom úgy, a középdöntőben szeretnénk mi is halászni a zavarosban, elsőként rögtön szombaton, a németek ellen.

NŐI KÉZILABDA EB 2020, KÖZÉPDÖNTŐ, 2. CSOPORT (KOLDING)
12. 10. 18.15Horvátország–Románia 25–20
12. 10. 20.30
Hollandia–Norvégia 25–32
12. 12. 16.00MAGYARORSZÁG–Németország
12. 12. 18.15
Horvátország–Norvégia
12. 14. 18.15Hollandia–Németország
12. 14. 20.30
MAGYARORSZÁG–Románia
12. 15. 16.00
Hollandia–Románia
12. 15. 18.15
Horvátország–Németország
12. 15. 20.30MAGYARORSZÁG–Norvégia
A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 3 3 102–68 +34 6
2. Horvátország 3
3 76–67 +9 6
3. Hollandia 3
1 2 78–83 –5 2
4. Németország 2 1 1 45–61 –16 2
5. MAGYARORSZÁG 2 2 46–52 –6 0
6. Románia 3 3 59–75 –16 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik